Mali grad

Dan brez avtomobila – Naše ulice, naše odločitve

15.09.2014

 

Evropski teden mobilnosti (od 16. do 22. septembra 2014) bo na tisoče evropskih mest tudi letos povezal v prizadevanjih za človeku bolj prijazne načine mobilnosti. Večino preteklega stoletja smo v Evropi urbana območja načrtovali tako, da so bila kar najbolj prijazna avtomobilom. Mislili smo, da s tem omogočamo večjo mobilnost ter hitrejša in udobnejša potovanja. V resnici pa smo ustvarjali prometne zastoje, povzročali onesnaženost zraka in veliko hrupa, mesta pa so postala za bivanje vse manj prijetna in manj zdrava.

NAŠE ULICE, NAŠE ODLOČITVE je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Spodbuditi nas želi, da lahko sami oblikujemo takšna mesta, v kakršnih si želimo živeti, in jih preuredimo tako, da na prvem mestu ne bodo avtomobili, temveč ljudje. Najcenejši, najhitrejši in najmanj za okolje obremenjujoč prevoz po mestnem središču predstavlja vožnja s kolesom. V letu 2012 je tako v našem srednjeveškem mestu začel delovati sistem izposoje koles, imenovan KAM-kolo.

DAN BREZ AVTOMOBILA bo tudi tokrat poskrbel, da bodo prebivalci in obiskovalci sodelujočih občin vsaj en dan v letu doživeli mestna središča brez motornega prometa. Tako bomo skupaj spoznali vse zanimive programe, ki bi jim lahko namenili dragoceni javni prostor, namesto da bi ga namenili avtomobilom. Dnevu brez avtomobila je sicer namenjen 22. september, vendar ga lahko občine pripravijo katerikoli dan med 16. in 22. septembrom.

OBČINA KAMNIK tudi letos v sklopu evropskega tedna mobilnosti skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kamnik v torek, 16. septembra 2014, od 9. do 12. ure, organizira druženje otrok kamniških šol in vrtcev na Glavnem trgu. Otroke iz oddaljenih šol bomo brezplačno do Glavnega trga pripeljali z  javnim prevozom (avtobusom), ki ga je omogočilo podjetje Kam Bus, d.d.. Prav tako boste imeli na voljo vlak Arboretuma Volčji Potok, ki bo »čuha-puhal« po ulicah srednjeveškega mesta.

Otrokom in tudi tistim malo starejšim se bodo predstavili gasilci, reševalci, gorski reševalci, policisti, zaplesali bodo s plesno šolo Šin – Šin, skakali na napihljivem gradu, se čudili čarovniku, se kaj naučili ob predstavi o prometu, se sami preizkusili na poligonu in z raznimi materiali ustvarjali v likovnih delavnicah. Skupno bo v dnevu brez avtomobila sodelovalo in skupaj z vami  za čistejši zrak korakalo 40 prostovoljcev.

Zaradi prireditve v torek, 16. septembra 2014, bo od 8.30 do 12. ure, potekala popolna zapora od Maistrove ulice - Glavnega trga – Medvedove ulice do Fužin ter od Šutne do Glavnega trga (od Pošte do Kolodvorske ulice).

Občanke in občane ob tem naprošamo, da svoja vozila pred pričetkom prireditve, torej v ponedeljek, 15. septembra 2014, pred 19. uro, umaknejo iz naslednjih parkirišč:

Vabljeni torej v torek, 16. septembra 2014, od 9. do 12. ure, na Glavni trg v Kamnik na dan brez avtomobila!


<< Nazaj | Novice