Mali grad

Dan GRS Kamnik ob 90. letnici organiziranega reševanja na Kamniškem

15.09.2012

 

V Kamniški Bistrici Pri Jurju danes poteka dan GRS Kamnik ob 90. letnici organiziranega reševanja na Kamniškem. Piknika se je udeležil tudi župan Marjan Šarec.

Predstavile so se številne službe, ki z nesebično pomočjo pomagajo ljudem v stiski: gasilci, policija, jamarji, nujna medicinska pomoč, civilna zaščita in gorska reševalna služba. Potekale so številne aktivnosti popestrene z animacijami in še posebej zanimive za otroke. 

Gasilci PGD Kamnik so na prizorišču predstavili večje tehnično reševalno vozilo z dvigalom HIAB, ki je namenjeno posredovanju ob prometnih in drugih tehničnih nesrečah ter nesrečah z nevarnimi snovmi.

Predstavila se je tudi ekipa prve pomoči PGD Kamnik, ki je pod šotorom prikazala temeljne postopke oživljanja, uporabo avtomatskega defibrilatorja, nosila, vsebino nahrbtnika za prvo pomoč ter ostalo reševalno opremo (opeklinski seti, opornice,…).

Člani GRS Kamnik so prikazali reševanje padalcev z dreves s pomočjo tirolske žičnice.

Obiskovalci so svoje sposobnosti lahko preizkusili na mobilni plezalni steni Planinske zveze Slovenije, ki je hkrati nova pridobitev ene izmed največjih organizacij v slovenskem prostoru, katere članov je skoraj 3 odstotke slovenskega prebivalstva. Planinska zveza Slovenije je predstavila tudi Planinsko založbo, kjer je moč kupiti priročnike, zemljevide, leposlovje in strokovno literaturo.

Za družabni del sta poskrbela ansambel Grintovci in Podokničar, Marjan Jeraj pa za okusno hrano. Potekal pa je tudi srečelov z bogatimi dobitki, katerega celoten izkupiček je namenjen novemu intervencijskemu vozilu.


<< Nazaj | Novice