Mali grad

DOTIK NEBES v Šmartnem v Tuhinju

27.08.2017

 

V soboto, 26. 8. 2017, se je v Šmartnem v Tuhinju sklenil že 16. oratorij po vrsti. Pod naslovom »Dotik nebes« je potekal od 21. avgusta in združeval okrog 150 otrok, 60 animatorjev ter celo vrsto sponzorjev in drugih prijateljev oratorija.

Večji del oratorija je potekal po ustaljenih tirnicah. Otroci so imeli vsak dan priložnost videti del igrice, ki je tokrat vsebino jemala iz življenja Marije, Jezusove matere. Vrednote posameznih dni so otrokom pomagali usvojiti tudi kratki igrani filmčki, ki so jih pripravili animatorji. Glede na starost otrok je potekalo delo v devetih homogenih skupinah, ki so s pomočjo animatorjev ustvarjale, razmišljale, se pogovarjale in iskale odgovore na vprašanja. Dva dneva v tednu sta prinesla tudi posebne velike igre – ponedeljkove so barvne skupine popeljale po otokih presenečenja na bližnjih travnikih, medtem ko so petkove igre minile v vodno-blatnem duhu, kakor se spodobi za vreme in temperature, ki jih je ponujal teden.

Otroci so si lahko izbrali več delavnic, na katerih so preverjali svoje spretnosti ter si pridobivali nove talente. Med drugim so imeli na voljo gledališko delavnico, mini nogomet na milnici, kmečko, športno in plesno delavnico, orientacijo, »waterball«, izdelavo mozaikov, tiskanje majic in izdelavo ovitkov za telefone.

Sredin dan nas je popeljal v neznano in nam prinesel polno novih vtisov in čudovitih prijateljstev, ki so se sklenila in utrdila ob igrah ter veselih pogovorih v naravi.

Kot je že v navadi, je med tednom potekal tudi poseben program za predšolske otroke 4–6 let, t. i. mali oratorij, ki ga je tokrat obiskovalo 25 otrok. Letos se je poskusno izvedel tudi »mini oratorij«, ki je bil posebni program za otroke do 4. leta starosti in so ga ob vnaprej pripravljenih materialih za otroke izvajale njihove mamice, bivše animatorke oratorija.

Brez dobrodelnosti ni šlo niti tokrat. Tekom oratorija smo zbrali kar nekaj torb šolskih pripomočkov za romske otroke, prepolnih škatel s hrano za družino v stiski ter kar nekaj vreč plastičnih zamaškov.

Zadnji dan oratorija smo na bazarju ponujali tudi izdelke otrok ter izkupiček pridružili znesku, ki smo ga zbrali ob vseh akcijah pranja avtomobilov. Za Rdeče noske smo tako skupaj zbrali dobrih 800 evrov, kar dokazuje, da dobra volja, mladostna energija ter pripravljenost lahko premikajo gore.

Oratorij se je sklenil v soboto, 26. 8. 2017, s slovesno mašo in piknikom za vse otroke, starše in druge navzoče, ki so prišli praznovat z vsemi, ki smo se cel teden poskušali dotakniti nebes. Če vprašate nas, menimo, da nam je uspel še en super teden krasnih doživetij in skupne rasti. Vse za odličen zaključek počitnic!

Besedilo: Monika Jeglič
Fotografije: Anamari Hribar


<< Nazaj | Novice