Mali grad

Člani Planinskega društva Kamnik gostovali v pobratenem Trofaiachu

08.09.2015

 

Občina Kamnik je med drugimi pobratena tudi z Občino Trofaiach na Zgornjem Štajerskem. To pobratenje traja že dolgo vrsto let in se odraža v sodelovanju ne samo občinskih struktur, ampak tudi drugih organizacij. Med njimi so tudi planinci. Ti si zadnjih 15 let redno izmenjuje obiske - planinci, ki so združeni v društvu Naturfreunde v Trofaiachu, redno obiskujejo Kamniške Alpe ob dnevu Kamniških planin, kamniški pa jim vračajo obisk običajno v septembru. Tako je bilo tudi letos.

Najprej so junija Kamničani gostili goste iz Trofaiacha, 5. septembra pa je 22 članic in članov Planinskega društva Kamnik obiskalo Trofaiach. Tam so jih sprejeli tako predstavniki občine kot tudi društva prijateljev narave: Susanne Sacher (svetovalka župana in občinske uprave), Helmut Wiesmὔller (občinski svetnik, zadolžen tudi za EU in sodelovanje med pobratenimi mesti), Sonja Brumen (prevajalka) in seveda Janez Ivanc, ki je bil pravzaprav pred davnimi leti eden od glavnih pobudnikov takega povezovanja. 

Po prihodu v mesto je bil najprej krajši postanek, nato pa ogled muzeja železarstva v Vordernbergu. Sledil je obisk Leopoldsteinerjevega jezera, nato pa še ogled največjega rudnika železove rude s površinskim kopom v Avstriji - Erzberga. Na koncu je bil še krajši ogled mesta in poslovilno kosilo. Žal je ves čas bilo slabo vreme, od pršenja do močnejših nalivov, tako da ni bilo možno izpeljati tudi planinski del obiska. Vendar vreme ni motilo dobrega vzdušja, tako da so se domačini in obiskovalci poslovili s trdno voljo, nadaljevati s takim prijateljskim sodelovanjem.

Besedilo: Bojan Pollak
Fotografije: Mimi in Bojan Pollak


<< Nazaj | Novice