Mali grad

Člani Društva general Maister Kamnik počastili Maistrov spomin ob 81-letnici njegove smrti

27.07.2015

 

Pred 81 leti, 26. julija 1934, je na Uncu pri Rakeku umrl kamniški rojak, slovenski rodoljub, general in pesnik Rudolf Maister-Vojanov. Potem, ko se je na zadnji poti z vlakom od Ljubljane proti Mariboru tudi v Celju od njega poslovila velika množica ljudi, so generala Maistra 28. julija 1934 z velikimi častmi pokopali na pobreškem pokopališču v Mariboru, kjer je še danes njegov grob.

V njegov spomin so včeraj, 26. julija 2015, k Maistrovemu spomeniku na Trgu talcev v Kamniku položili cvetje predstavniki Društva general Maister Kamnik Ivan Miroslav Sekavčnik, predsednik, Rudi Pfajfar, generalni sekretar Zveze DGM ter člani upravnega in nadzornega odbora DGM Niko Pinterič, Matevž Košir in Franc Svetelj.

V okviru letnega programa bo Društvo general Maister Kamnik v mesecu septembru, predvidoma v soboto, 26. septembra 2015, za svoje člane pripravilo izlet na Koroško, kjer so se pred skoraj stotimi leti borili Maistrovi borci za severno mejo. Med drugim bodo obiskali spomenik Maistrovega soborca Franja Malgaja na Dobrijah, rojstno hišo pisatelja Prežihovega Voranca, rudnik Mežica, muzej železarstva in Libeliče, vas v zgornjem delu Dravske doline, znano iz časa koroškega plebiscita, ko so domačini po dveletnem prizadevanju leta 1922 dosegli priključitev k matičnemu ozemlju Slovenije.

Besedilo in fotografiji: Franc Svetelj

 


<< Nazaj | Novice