Mali grad

Čistilne akcije se je po prvih ocenah udeležilo okoli 3000 prostovoljcev

17.04.2010

 

Po vsej občini so danes potekale čistilne akcije, katerih se je po prvih ocenah udeležilo okoli 3000 prostovoljcev (skupaj s šolami in vrtci), kar je največ do sedaj. Kamnik se je pridružil tudi projektu »Očistimo Slovenijo v enem dnevu«, v okviru katerega je čistilna akcija zagotovo pridobila nove, še večje razsežnosti.

Občina Kamnik je čistilne akcije, kot že mnogo let do sedaj, pripravila s krajevnimi skupnostmi, mnogimi društvi in organizacijami. Koordinacijska skupina je skupaj s člani društva Ekologi brez meja že v februarju pričela s pripravami za organizacijo čistilnih akcij. Tudi tokrat so se akciji pridružili ribiči, gasilci, turistična, športna ter mnoga druga društva, vrtci in šole ter posamezniki. Organizacija in koordinacija je potekala v okviru krajevnih skupnosti, katerim je Občina Kamnik letos zagotovila  več kot 4000 črnih in rumenih vreč za odpadke ter rokavice za udeležence zanje .

V centru mesta, kjer se je na glavni avtobusni postaji ob 8. uri zbralo že precejšnje število prostovoljcev, sta na pomoč pri deljenju vrečk priskočila tudi oba podžupana, Rudolf Pfajfar in Brane Golubovič, ki sta se čistilne akcije v nadaljevanju udeležila v Godiču oziroma na Duplici. V mestu je bilo zbirno mesto še pred Kotlovnico.

Po večini krajevnih skupnosti so s čiščenjem zaključili okoli 13. ure, najbolj pridni so nadaljevali v popoldanske ure. Za odvoz odpadkov je že od zgodnjih dopoldanskih ur skrbelo podjetje Publicus.

Okoli 13. ure se je akcija zaključila tudi za večino prostovoljcev, ki so čistili mestno jedro in bližnjo okolico. Na Glavnem trgu se jim je zahvalil župan Anton Tone Smolnikar, pohvalil njihovo prizadevanje in skrb za čisto okolje, ob tem pa spomnil, da se nekateri žal še vedno premalo zavedajo pomena čistega okolja, o čemer pričajo nekatere današnje zgodbe.

 

Po besedah Mateje Poljanšek, vodje koordinacijske skupine, pomeni največji doprinos letošnji akciji odkritje novih/starih divjih odlagališč in popis le-teh. Mnoga odlagališča so bila v okviru akcije očiščena. Nekatera črna odlagališča bodo prišla na vrsto za čiščenje v prihodnjih mesecih, v okviru rednega dela, ki ga izvaja Občina Kamnik.  Ravno čiščenju predvsem divjih odlagališč, pa bi morale biti čistilne akcije posvečene tudi v bodoče. Po mnenju Mateje Poljanšek bi se morali v prihodnjih akcijah lotiti sistematičnega odstranjevanja preostalih črnih odlagališč v občini.

Sicer Občina Kamnik uspešne čistilne akcije izvaja že vrsto let, zakar zagotavlja tudi potrebna proračunska sredstva. V letu 2010 so v proračunu predvidena sredstva za čiščenje divjih odlagališč v višini 9.500 evrov, posebna postavka v višini 600 evrov je predvidena za odvoz opuščenih avtomobilov, 7000 evrov pa za organizacijo ekološkega osveščanja in ekoloških aktivnosti.

 

Po najnovejših podatkih se je akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu danes po vsej Sloveniji pridružilo 236.000 prostovoljcev in očistilo 7.000 divjih odlagališč ter sprehajalnih poti po vsej Sloveniji.

 

 


<< Nazaj | Novice