Mali grad

Čistilna akcija ob Nevljici

07.04.2016

 

Čistilna akcija ob NevljiciOdgovoren odnos do okolja je v današnjem času družbena vrednota, h kateri naj bi pripomogel sleherni posameznik. Vendar se najdejo neodgovorni ljudje, ki s svojim brezbrižnim obnašanjem negativno vplivajo na zdravo okolje in ga onesnažujejo z nekontroliranim odlaganjem odpadkov.

Krajani Nevelj, ki živimo ob Nevljici, smo v Kamničanki št. 6 z dne 25. marca 2016, kjer so bile za 2. april 2016 po krajevnih skupnostih kamniške občine napovedane čistilne akcije, zaman iskali napoved za našo krajevno skupnost. Oba bregova potoka Nevljice sta bila potrebna temeljitega očiščenja, zato smo se na lastno pobudo dogovorili, da bomo sobotno popoldne 2. aprila tudi mi namenili olepšanju tega našega vodnega vira. Razporedili smo se na oba bregova potoka in z velikimi vrečami, priročnimi palicami z vdelanimi žeblji in rokavicami čistili brežini od Doma starostnikov do konca Podnjiv. V veliko pomoč nam je bil Domen, ki je nabrane vreče s traktorjem odvažal na zbirno mesto na Cvekovi kmetiji. Nabrali smo nekaj avtomobilskih gum in platišč, odpadnega železa, oranžno gradbeno ograjo, zavržen tekstil,  ponošene škornje in čevlje, veliko odsluženih  vrtnih zastirk , steklenice, pločevinke, seveda pa tudi ogromno raztrganega polivinila, ki ga je tekom časa narasla voda »obešala« po grmovju vzdolž svojega toka. Med delom smo pazljivo opazovali divjega račjega samčka, ki nam je sledil in tako čuval svojo nevesto, ki je gnezdila nekje ob vodi. Po opravljenem delu smo imeli dober občutek ob zavesti, da smo naredili nekaj dobrega za našo naravo, razveselil pa nas je tudi Domen, ki nas je pogostil z nadvse okusno malico.

Zavedamo se in hvaležni smo dejstvu, da v okolici Kamnika razen redkih izjem skrbimo za zdravo okolje in zato še lahko dihamo svež zrak, pijemo zdravo vodo, ki izvira ob vznožju planin in jemo zdravo hrano, pljuča in »baterije« pa si polnimo s sprehodi po gozdovih ali ob vodi. Čuvajmo to naše okolje zase in za naše zanamce!

Besedilo: Marinka Gomiršek
Foto: Matej Cafuta


<< Nazaj | Novice