Mali grad

Cilji Tine Perše so mednarodne dirke, kamniški kros in nastop na svetovnih pokalih

09.04.2014

 

Tina Perše je bila po koncu sezone 2012 tik pred tem, da se poslovi od gorskega kolesarjenja. A si je Blejka premislila, po menjavi trenerja pa se je hitro vrnila v tekmovalni ritem. V letu 2013 je večinoma dirkala v Sloveniji, v letošnji sezoni pa ima 19-letnica, ki je tudi pridna študentka, cilje postavljene že višje.

»Že s koncem sezone 2012 nisem bila zadovoljna. Celo pripravljalno obdobje je moja motivacija za treninge nihala. Težava je bila, ker sama nisem vedla, kaj si želim. Pred začetkom sezone 2013 sem nato zamenjala trenerja in začela resneje trenirati,« se spominja Tina, ki zdaj sodeluje z Gregorjem Mikličem, tudi trenerjem Boštjana Hribovška. »V letu 2013 nisem veliko nastopala v tujini. Večina mojih nastopov je bila povprečnih, z nekaterimi pa sem bila zadovoljna. Junija sem nastopila na državnem prvenstvu v kronometru, kjer sem zmagala med mlajšimi članicami, skupno pa sem dosegla četrti najhitrejši čas med ženskami elite. S tem sem sama sebi dokazala, da zmorem. Tako sem imela dovolj motivacije za pripravo na državno prvenstvo v maratonu v Škofji Loki,« je razložila zmagovalka slovenskega pokala v letu 2013.

Po kratkem oddihu po koncu lanske sezone je hitro spet začela trenirati. To se ji je obrestovalo, v Montichiariju je bila 26., minuli konec tedna v Premanturi pa je prišla do točk Mednarodne kolesarske zveze, saj je končala na devetem mestu. »Eden glavnih ciljev je nabiranje UCI točk z dirkanjem na mednarodnih tekmah. Za prvi del sezone mi je zelo pomembna tudi domača tekma v Kamniku, na kateri že več let nastopa močna konkurenca. Želja je tudi nastop na svetovnih pokalih, a nastop bo odvisen od moje pripravljenosti,« meni Tina.

»Treningi so tako kot ponavadi začeli novembra v telovadnici, s pohodi, tekom in kolesarjenjem ob lepem vremenu. V nadaljevanju pa sem vse več treningov opravila na kolesu in nekaj na tekaških smučeh. Priprav sem se lotila tako kot zmeraj, le da sem letos redno hodila v telovadnico na skupne treninge, ki so res super za popestritev zimskega treninga. Z zdravjem na srečo nisem imela nobenih težav, tako da je vse potekalo po načrtu,« je povedala o pripravah in dodala: »Mislim, da se mi najbolj poznajo treningi iz telovadnice, s katerimi sem pridobila eksplozivnost in koordinacijo.«

Za konec je treba omeniti, da je Tina tudi pridna študentka. Obiskuje Fakulteto za matematiko in fiziko, kjer študira matematiko. »V šoli imam ta semester ugoden urnik, tako da brez težav treninge prilagodim šolskim obveznostim. V mislih si naslednji dan organiziram najbolj optimalno, tako da mi ostane še kaj časa za počitek in učenje,« je zaključila Tina.

Besedilo in fotografiji: PR CALCIT BIKE TEAM


<< Nazaj | Novice