Mali grad

Četrti festival cvetnonedeljskih butaric v Budnarjevi domačiji

11.03.2016

 

Četrti festival cvetnonedeljskih butaric v Budnarjevi domačijiPraznovanje in šege cvetne ali oljčne nedelje imajo korenine v kulturnem bogastvu več tisočletne zgodovine krščanstva, še prej judovstva in tudi poganskih ljudstev. In prav to izjemno kulturno bogastvo si boste lahko v nedeljo, 13. marca 2016, od 13. ure dalje ogledali v Zgornjih Palovčah pri Kamniku, na že tradicionalni lokaciji v Budnarjevi domačiji.  

V osrednjem prostoru, "hiši", si boste lahko ogledali izdelovanje butaric s strani domačinov, butarico pa si boste izdelali tudi sami.

V spodnjem razstavnem prostoru bodo na ogled butarice iz različnih krajev Slovenije, in sicer Podbrda – Baška grapa ( pušl, kaštron), Ljubnega ob Savinji (ljubenske potice), »Šmarske butarce«, Roba na Dolenjskem, Črne na Koroškem ( snop), kraška sivkina butara, primorska palmica, Rateč pri Planici (praklc), »Palovške butarce«, presmec iz Porabskega območja.

Letos smo v goste povabili posebnega gosta, ki izdeluje velikonočne oblate. Na območju Tuhinjske doline in Šmarce se je še danes ohranila navada, da jedem, ki jih nesejo k velikonočnemu blagoslovu, priložijo posebne hostije oziroma oblate. Dogodek v »hiši« bomo  popestrili s peko hostij, zato srčno vabljeni na prijetno preživljanje nedeljskega popoldneva v Budnarjevo domačijo.

Besedilo in fotografija: Sabina Romšak

 


<< Nazaj | Novice