Mali grad

Cerkveni mešani pevski zbor France Gačnik gostoval v Kamni Gorici

04.01.2018

 

Cerkveni mešani pevski zbor France Gačnik gostoval v Kamni GoriciCerkveni mešani pevski zbor France Gačnik je tik pred iztekom starega leta, 29. decembra 2017, gostoval v Kamni Gorici, kamor je bil povabljen ob predstavitvi zgoščenke božično-novoletnih kolednic in značilnih ljudskih pesmi tamkajšnjega okraja od izvajalca Simona Eržena – možnarista, pritrkovalca in pevca, ki se velikokrat pojavi po različnih krajih Slovenije z našim citrarjem, sosedom, Tomažem Plahutnikom. Tudi tokrat je bilo tako, le, da smo ob tej priliki tudi mi uporabili citrarja za naš pevski program, ki je tekel najprej pri božični maši, potem pa še na krajšem koncertu po maši.

Poslušalci so napolnili cerkev sv. Trojice in bili začudeni nad obilico »novih« božičnih pesmi, saj so ob božičnih koncertih in mašah vajeni tistih standardnih, že ljudskih pesmi. Nam seveda ni bilo težko s temi novimi, saj smo desetletja stremeli k temu, da ljudem vsak praznik med letom poskušamo obogatiti z nekaj novimi napevi in prav ob božičnih praznikih nam je to najbolj uspevalo. Polnočnice v Stranjah so bile do nedavnega vedno polne; predvsem tujcev, ki so hoteli za praznik doživeti poleg duhovnega še glasbeno izobilje in lepoto, ki se jo z nekaj truda vedno da pričarati.

Večer v Kamni Gorici se je nadaljeval v župnišču, kjer je gostitelj Simon rezal pršut, župnik, ki je v ta namen spekel dve štiri kilogramske štruce domačega kruha, pa rezal hrustljavi kruh. Krajevni kletar je točil domače vino, farne slaščičarke pa so ponudile pester izbor raznovrstnih slaščic. Komaj se je našlo nekaj soka zame. Nekako »močan« uvod v Silvestrovo, bi rekli, je to bil, obenem pa tudi v praznovanje 30-letnice poimenovanja našega Cerkvenega mešanega pevskega zbora po župniku Francetu Gačniku, ki sem ga od njega sprejel v vodenje po njegovi smrti leta 1988. Z večino pevk in pevcev smo tako skupaj že skoraj 50 let, nekaj pa jih Bogu v čast in slavo, ljudem pa v veselje poje na koru že 70 let. P.S.: Gotovo si s tem lahko lastijo kak procent zaslužnosti za cerkveno petje v župniji Stranje kljub župnikovem drugačnem mišljenju! op.p.č.

Ob tej priliki pa vas še prisrčno vabimo na ponovitev maše p. Hugolina Sattnerja MISSA SERAPHICA, ki bo 10. februarja v cerkvi Marijinega Vnebovzetja v Mekinjah. Z nami bodo zapeli še naši pevski prijatelji Komornega zbora Limbar iz Moravč in Mešanega pevskega zbora Odmev iz Kamnika, vse skupaj pa bo z glasbo dodatno obogatil »naš« Simfonični orkester Domžale – Kamnik.

Vsem želimo blagoslovljeno in modrosti polno novo leto 2018 in vam kličemo na svidenje.

Besedilo in fotografija: Dominik Krt


<< Nazaj | Novice