Mali grad

Center za socialno delo Kamnik prvi center z demenci prijazno točko

10.04.2018

 

Center za socialno delo Kamnik prvi center z demenci Župan Marjan Šarec je dopoldan skupaj z direktorico Centra za socialne zadeve Kamnik Majo Gradišek in predsednico združenja »Spominčica– Alzheimer Slovenija – Slovensko združenje za pomoč pri demenci« Štefanijo L. Zlobec v prostorih Centra za socialno delo Kamnik odprl demenci prijazno točko. Slednja je luč sveta ugledala v okviru projekta »Za demenci prijazno skupnost«.

Kamnik je že v preteklosti večkrat dokazal svoj posluh in občutek za ljudi, ki jih v življenju doletijo posebne situacije. In temu razumevanju smo priča še danes. Ni naključje, da je tudi prvi center za socialno delo v državi, ki je zbral dovolj energije in volje, da se vključi v mrežo demenci prijaznih točk, prav Center za socialno delo Kamnik. Vsi vemo, kaj je demenca. To je, preprosto povedano, ko ne veš, kdo si in kam si namenjen. Vsi vemo, da demenca lahko zagrize v življenje vsakogar izmed nas – če ne neposredno, pa posredno, ko zagrize v življenje koga naših bližnjih. Svojci so ob večletni skrbi za bolnika izpostavljeni velikim psihičnim, fizičnim in čustvenim obremenitvam in izgorevanju, zato potrebujejo ustrezne informacije, znanje in podporo. Osebe z demenco so pogosto v stiski, se izgubijo, ne znajo priti domov, ne prepoznajo okolice, v kateri živijo. Prav temu so namenjene demenci prijazne točke, ki v lokalnem okolju pripomorejo k razumevanju oseb z demenco in njihovih svojcev, in jim tudi nudijo pomoč. V teh točkah so zaposlene osebe usposobljene, da nudijo informacije o demenci in v primerih, ko se oseba z demenco znajde v stiski, znajo pomagati, se pogovoriti in poiskati pomoč.

Ob odprtju demenci prijazne točke je zbrane pozdravila direktorica Centra za socialno delo Kamnik Maja Gradišek: »V roki imam skupaj z vami vrečko s semeni spominčic. Ni naključje, da ravno spominčic, saj so preproste, lepe, ob pogledu nanje se raznežimo in se nas na poseben način dotaknejo. Lepo se podajo med ostale cvetlice in njihovo lepoto še okrepijo. Z današnjo otvoritvijo CSD Kamnik kot demenci prijazne točke želim, da seme spominčic ponesemo s seboj in ga posejemo naprej in predvsem med tiste, ki ga najbolj potrebujejo. Verjamem, da danes zbrani imamo posluh za težave ljudi, ki se kot bolniki ali svojci srečujejo s težavami zaradi demence. Veseli me, da je problematiko demence spoznal celoten kolektiv CSD Kamnik in smo v sodelovanju z društvom Spominčica in podporo Občine Kamnik postali prvi CSD v Sloveniji z nazivom demenci prijazna točka. Naj si na koncu le še zaželim, da ne bi pozabili današnjega dne.«

Predsednica združenja »Spominčica– Alzheimer Slovenija – Slovensko združenje za pomoč pri demenci« Štefanija L. Zlobec, združenja, ki se že vrsto let ukvarja z demenco in lajšanjem tegob, ki jih le-ta povzroča, je v svojem govoru predstavila prve znake te bolezni in premagovanje ovir tako za bolnika kot tudi za svojce.

Preden so na vrata Centra za socialno delo Kamnik nalepili znak za demenci prijazno točko, je zbrane nagovoril še župan Marjan Šarec: »Iz lastnih izkušenj lahko povem, da skrbeti za človeka, ki trpi za demenco, ni lahko, ne za bolnika in še zdaleč ne za svojce. Gre za resnično bolezen, ki ubije dostojanstvo. V bodoče se bo treba s to problematiko še več ukvarjati in razmišljati o dnevnih centrih za ljudi z demenco. Res smo ponosni in veseli, da je prav Center za socialno delo Kamnik prvi, ki je pridobil pravico, da se imenuje demenci prijazna točka. Želim si, da se bo širilo zavedanje, da ni važno kdo si, katerega spola si in kaj si dosegel, saj ko te prizadene taka bolezen, hitro spoznaš kako šibko in nebogljeno bitje je človek. Hvala.«

Za glasbeno popestritev je poskrbel mladi kitarist, učenec Osnovne šole Marije Verein učenecGlasbene šole Kamnik Toni Lah, za vezno besedo pa Luka Vasle.


<< Nazaj | Novice