Mali grad

Častno slovo kamniških odbojkarjev od Evrope in odličen odpor odbojkaric

14.02.2019

 

Častno slovo kamniških odbojkarjev od Evrope

Častno slovo kamniških odbojkarjev od EvropeNa povratni četrtfinalni tekmi pokala Challenge so odbojkarji Calcit Volleyja v domači dvorani izgubili z Vero Volley Monzo z 0:3 (-25, -18, -23). Tudi na prvi tekmi je bila s 3:1 (-23, 17, 20, 18) boljša italijanska ekipa, ki se je uvrstila v polfinale. Že v petek pa Kamničane čaka nova preizkušnja, ko bodo v 16. krogu 1. DOL za moške gostili Črnuče Tekma se bo začela ob 20. uri.

Calcit Volley – Vero Volley Monza 0:3 (-25, -18, -23)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 450, sodnika: Momirov (Bolgarija), Senyurt (Turčija).

Calcit Volley: Hribar (L), Golob (L), Jereb 2, Podobnik, Vidmar 16, Kvas, Lakner 3, Kotnik 7, Štembergar Zupan 13, Ivković, Lazar 4, Rotar. Trener: Aleš Hribar.

Vero Volley Monza: Buti 3, Calligaro 1, Džavoronok 8, Orduna, Galliani 4 Arasomwan 2, Rizzo (L), Ghafour, Botto 4, Josifov 9, Beretta 4, Buchegger 9, Plotnickij 9, Giannotti (L). Trener: Fabio Soli.

Odbojkarji Vero Volleyja Monze so minuli vikend počivali, saj so imeli v Italiji zaključni turnir, na katerega se niso uvrstili, medtem ko so Kamničani v domačem prvenstvu ostali praznih rok v Kanalu. Varovanci Aleša Hribarja so praznih rok ostali tudi proti devetouvrščeni ekipi italijanske Serie A, vendar so prikazali dobro igro, tako da se je morala Monza, ki je pričakovano prevladovala v bloku, pošteno potruditi, da je prišla do zmage.

Kamničani so v povratno tekmo z Monzo vstopili še dodatno oslabljeni, ob že tako odsotnih Maxsona Pereire, Mihe Bregarja in Saša Štalekarja še brez Dmitrija Babkova in Timoteja Ratka. Na drugi strani so bili odbojkarji Monze v polni zasedbi in niso prav ničesar prepustili naključju. S točko Donovana Džavaronoka so že na začetku niza domačinom pobegnili za štiri točke (6:2), njihov nalet pa je s polminutnim odmorom zaustavil domači trener Aleš Hribar. Njegovi varovanci so se gostom na servis Domna Kotnika približali na točko zaostanka (15:16), po napaki Italijanov pa je bil izid na 17. točki prvi na tekmi izenačen. Za še večjo napetost v kamniški športni dvorani je z odlično odigranim prvim tempom poskrbel Jure Lakner in prvo kamniško vodstvo z 22:21. Domači odbojkarji so imeli tudi dve zaključni žogi, ki sta bili neizkoriščeni, zato pa je Monza izkoristila prvo.

Tudi začetek drugega niza je pripadel gostom, ki so izkoristili nekoliko slabši sprejem domače ekipe in povedla s 7:4. Za nameček so kamniški odbojkarji, ki so veliko tvegali na servisu, v tem elementu naredili veliko lastnih napak, ko pa so le povezali dva dobra servisa Luke Lazarja, je Domen Kotnik izid na 11. točki izenačil. Po polminutnem odmoru Fabia Solija je vajeti igre v svoje spet prevzela gostujoča ekipa, ki je dosegla tri zaporedne točke. Z novim blokom, tokrat Džavoronoka in asom Olega Plotnickega, je Monza v končnico vstopila s prednostjo petih točk (22:17), kar je bilo dovolj za vodstvo z 2:0 v nizih, s tem pa tudi za uvrstitev v polfinale pokala Challenge.

V začetku tretjega niza so bili večinoma v prednosti gostujoči odbojkarji, ki so ob boljši igri v bloku in z asom Iacopa Bota Kamničanom pobegnili za štiri točke (13:9). Pred vstopom v končnico je Monza vodila že z 21:16, slavljenec Primož Vidmar, ki je danes praznoval 24-ti rojstni dan, pa je izid na 21. točki izenačil. Veliko zaslug za izenačenje je imel s svojimi servisi tudi Jure Lakner, ki je z asom svojo ekipo popeljal do vodstva z 22:21. Toda v končnici je bila zbranost spet na strani italijanske ekipe, ki je izkoristila svojo drugo zaključno žogo za še drugo zmago nad Calcit Volleyjem.

Izjava po tekmi

Aleš Hribar, trener Calcit Volleyja: »Zavedati se moramo, kakšna ekipa je bila na drugi strani mreže. Mislim, da smo se od Evrope poslovili častno in tudi nocoj nismo igrali slabo. Malce grenak priokus je zaradi končnice prvega niza, ki smo ga že imeli narejenega, vendar se nam ni izšlo. Drugače pa fantom nimam česa očitati, je bilo pa pričakovati, da bodo boljši v bloku Na našo smolo običajno v najmanj primernih trenutkih za nas. Me pa veseli, da smo bili boljši na sprejemu, kar je delno tudi zasluga naše dvorane.«


Odličen odpor slovenskih pokalnih prvakinj

Odbojkarice Calcit Volleyja so v povratni četrtfinalni tekmi pokala Challenge doma izgubile z ekipo Saugella Monza z 1:3 (-14, 23, -23, -22). Tudi na prvi tekmi v Monzi je s 3:0 (19,18,8) zmagala italijanska ekipa, ki se je tako uvrstila v polfinale pokala Challenge. Že v petek, 15. februarja, bodo Kamničanke v 16. krogu 1A. DOL za ženske, ob 17.30, gostile Ankaran Hrvatine.

Calcit Volley  - Saugella Monza    1:3 (-14, 23, -23, -22)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 350, sodnika: Ambarkov (Makedonija), Daniil (Ciper).

Calcit Volley: Kotnik 6, P. Marušič 1, Š. Marušič, Mihalinec 4, Pogačar 7, Kostić 14, Janežič (L), Charuk 15, Kaker 6, Zorman. Trener: Gregor Rozman.

Saugella Monza: Ortolani 18, Arcangeli (L), Balboni, Devetag 7, Adams, Hancock 2, Begić, Buijs 12, Orthmann 10, Facchinetti, Bianchini 12, Melandri 10. Trener: Miguel Angel Falasca Fernandez.

Trenutno četrtouvrščena ekipa italijanske Serie A je tudi na povratni četrtfinalni tekmi pokala Challenge unovčila svoje večje izkušnje in tudi kakovost, vendar je bila pot do njihove zmage težja kot pred osmimi dnevi v Monzi. V drugem nizu so bile Kamničanke celo boljše, z malce več sreče pa bi morda lahko dobile tudi tretjega, vendar bi morale narediti manj napak na servisu. Skupaj so jih v tem elementu igre naredile 18, toda glede na to, da je bila to edina pot do uspeha, je bilo njihovo tveganje razumljivo.  

V prvem nizu so si Italijanke do nekdanjega prvega tehničnega odmora so si gostujoče odbojkarice priigrale štiri točke prednosti, po asu št. Enajst pa je bilo že 15:5. Šele po drugem polminutnem odmoru domačega trenerja Rozmana so Kamničanke za trenutek zaustavile nalet odbojkaric iz Monze, ko so na servis Eve Pogačar dosegle tri zaporedne točke. Vseh upov, da bi se nasprotnicam še bolj približale, je bilo konec po dveh zaporednih asih Hanne Orthmann in vodstvu gostij z 20:11. Niz, v katerem so Italijanke dosegle šest asov, Kamničanke ob petih napakah na servisu pa nobenega, se je končal z lastno napako domače ekipe.

Veliko bolj hrabro so Kamničanke vstopile v drugi niz, v katerem so povedle s 3:0, vodile še s 5:2, na šesti točki pa je Anne Buijs izid izenačila. Slovenske pokalne prvakinje so na servis Lucy Charuk, ki je dosegla tudi as, odgovorile s štirimi zaporednimi točkami. Zadnjo je z blokom prispevala Nina Kotnik, zato je Miguel Angel Falasca Fernandez posegel po polminutnem odmoru. Po njem so vajeti igre v svoje roke spet vzele italijanske odbojkarice, ki so z asom Marike Bianchini in blokom Danielle Hancock prvič v drugem nizu prišle do vodstva (13:12). Vendar se domače odbojkarice niso sprijaznile s porazom, saj so z blokom Eve Pogačar Italijankam še enkrat pobegnile za tri točke (17:14). V končnici so s točko Olivere Kostić Kamničanke še vodile s 23:21, in čeprav je izkušena Serena Ortolani izid izenačila, je Calcit Volley po dveh lastnih napakah Monze prišel do tako želenega niza.

Tudi na začetku tretjega niza so domače odbojkarice nadaljevale z odlično igro, povedle z 2:0, z dvema asoma Charukove pa z 8:5. Na deveti točki so gostje izid izenačile, z asom Bianchinijeve pa domačinkam pobegnile za dve točki (12:10). S tremi zaporednimi točkami je nato Monza prišla na prvi pogled varnih plus štiri (21:17). Toda domače ekipa se še ni predala. Trikrat je prišla na točko zaostanka, imela dvakrat priložnost za izenačenje (na 22. in 23. točki), ki ju ni izkoristila, z veliko mere sreče pa so Italijanke izkoristile prvo zaključno žogo, za katero so bile Kamničanke prepričane, da je končala v avtu.

Z zmago v tretjem nizu so si Italijanke že zagotovile napredovanje v polfinale pokala Challenge, kljub temu pa jim zbranost ni popustila. Ob boljšem servisu so hitro prišle do petih točk prednosti (8:3), vodile so tudi s 16:11, a se domače odbojkarice še niso sprijaznile s porazom na tej tekmi, kajti z asom Charukove in uspešnem napadu Kotnikove, so zaostajale le še za točko (15:16). V še eni napeti končnici so bile spet srečnejše in spretnejše gostujoče odbojkarice, za katere je zadnjo točko dosegla Serena Ortolani.

Izjava po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Danes je bila naša ekipa, Ekipa z veliko začetnico. To, kar že ves čas vemo, da imamo, se je še enkrat več pokazalo in prav vesel sem, da so dekleta dokazale, da znajo igrati dobro odbojko in to proti tako močni ekipi, ki je četrta v italijanskem državnem prvenstvu. Za morebitno presenečenje bi morali biti boljši v ključnih trenutkih, morda je bila tista žoga v končnici tretjega niza celo v avtu, vendar je to težko ocenjevati, ampak ne glede na vse, so izpolnili cilj, ki smo si za zadali pred tekmo. To pa je, da smo tekmo držali v negotovosti, na koncu pa je prišla do izraza večja izkušenost italijanske ekipe.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice