Mali grad

Častni občan Občine Kamnik dr. Aleksandar Doplihar postal Slovenec leta 2013

01.02.2014

 

Slovenec leta 2013 je postal dr. Aleksandar Doplihar, vodja ambulante za ljudi brez zdravstvenega zavarovanja Pro Bono, "borec za pravice spregledanih, človek, močnejši od državne birokracije".

Upokojeni zdravnik, ki je prostovoljec že več kot 60 let, je leta 2011 postal Ime leta 2011, zdaj pa je postal še Slovenec leta. Prejel je več kot 5.000 glasov bralcev Nedeljskega dnevnika.

O tem, s čim je prepričal bralce, največ povedo besede obrazložitve: »Sredi snežnega meteža sta z ženo odhitela v Goričko, le zato, ker je v Nedeljcu prebral zgodbo o tem, kako se nekomu godi velika krivica, kako je država izbrisala vse njegove pravice, ga poteptala v blato in zaprla zaradi tega, ker je njegov pes zaklal tri kure. Odšel je do Viktorja Sračnjeka, ki je moral zaradi nezmožnosti plačila kazni v zapor, ga kot prvi zdravnik po dolgem času pregledal, ob njegovi pripovedi pa ugotovil, da mu pripada pokojnina iz minulega dela. To je tudi dokazal in Viktor je jeseni dobil pokojnino. Aleksandar Doplihar mu je vrnil dostojanstvo in upanje za dneve, ki prihajajo.«

Poleg Dopliharja so bili za laskav naziv nominirani še: Geza Erniša, Dušana Findeisen, Toni Gašperič, Davorin Maglica, Lucija Mlinarič, Ahmed Pašić, Stanko Pušenjak, Barbara Pešut in Helena Žigon.

Aleksandar Doplihar je postal 14. oseba, ki je v preteklosti akcije osvojila naslov Slovenca leta, in se je pridružil ljudem, ki so več kot zaznamovali zadnjih 26 let: Janezu Stanovniku, Milanu Kučanu, Janezu Drnovšku, Davu Karničarju, Srečku Katancu, Alojziju Uranu, Borutu Pahorju, Danilu Türku, Petri Majdič, Dejanu Zavcu, Jožetu Colariču in Aniti Ogulin ter Brigiti Bukovec, ki je konec 90. na ločeni ženski lestvici trikrat zapored osvojila največ glasov.

Besedilo: portal MMC RTV Slovenija


<< Nazaj | Novice