Mali grad

Častitljivih 100 let gospe Frančiške Škofič

18.03.2011

 

V Domu starejših občanov v Gornji Radgoni je bil včeraj poseben dan. Gospa Frančiška Škofič je namreč praznovala 100. rojstni dan. Zaposleni v Domu starejših občanov so ji pripravili kosilo s sorodniki in jo presenetili s čokoladno torto. Kot je povedal direktor, mag. Marjan Žula, je to prva stoletnica v Domu starejših občanov, ki je prve stanovalce sprejel februarja 2008. Trenutno imajo 150 stanovalcev v lepo opremljenih sobah, z lastno kopalnico in sanitarijami, televizorjem, telefonom in klicnim sistemom – nujni klic. Izpostaviti kaže morda še to, da imajo vse enoposteljne sobe balkon, kjer je prav prijetno posedeti ob lepi knjigi in dobri kavici. Dom starejših občanov Gornja Radgona je prava oaza miru, saj je umeščen na sam rob mesta, v čudovito okolje ob reki Muri.

In tega okolja ni hotela zapustiti slavljenka, Frančiška Škofič, ko se je pred tremi leti iz Kamnika preselila v Gornjo Radgono. Rojena je bila v kmečki družini v Pristavi v Mengšu, kot ena izmed šestnajstih otrok.

Z osemnajstimi leti se je zaposlila v podjetju Trak v Mengšu in tam ostala do upokojitve. Po smrti mame, se je preselila iz Mengša v Kamnik k bratrancu Ivanu. Po njegovi smrti in njeni bolezni (demenca), pa so se nečakinji in nečak odločili, da ji poiščejo dom, ki so ga s pomočjo Centra za socialno delo Kamnik, našli v Gornji Radgoni, saj so bile kapacitete v Kamniku polne.

Žal se njenega praznovanja župan Gornje Radgone ni mogel udeležiti, so pa zato gospo Škofič in njeni nečakinji in nečaka presenetili kamniški župan, Marjan Šarec in predstavnici Centra za socialno delo Kamnik. Župan Kamnika ji je čestital za visok jubilej in ji v spomin podaril sliko Kamnika.

Gospa Frančiška včeraj sicer ni bila zgovorna. Ob pesmi »Kolko kapljic, tolko let« je popila kozarec šampanjca, si s pomočjo nečakinje sama odrezala kos torte in nas nasmejala z odgovorom na vprašanje nečaka Cveta, koliko je stara, ki se je glasil: »Ravno prav!«


<< Nazaj | Novice