Mali grad

Častitljiva 104. leta gospe Herte Soklič

30.07.2012

 

Dopoldan je v Domu starejših občanov Kamnik potekalo praznovanje ob visokem jubileju gospe Herte Soklič. Praznovanja se je udeležil tudi župan Marjan Šarec.

Gospa Herta Soklič se je rodila 28. julija 1908 na Pragerskem, kot edinorojeni otrok nemško govorečih staršev. Tako je tudi njen materni jezik postal nemški. Ker je imela vse sorodstvo v Avstriji, se slovenskega jezika kot otrok sploh ni učila. Deležna je bila meščanske vzgoje in izobraževanja. Poročila se je z učiteljem iz Ljubljane, takrat pa se je začela učiti slovenskega jezika, ki se ga je tudi dobro naučila. Zaposlila se ni nikoli, skrbela je za domače gospodinjstvo in za hči. Zaradi moževe službe, bil je načelnik na železniški postaji, so se veliko selili po celotni Sloveniji. Med vojno so bili v Pivki, po vojni pa so se preselili v Celje. Mnogo let kasneje, leta 1975, pa se je skupaj z možem preselila k hčerki na Duplico pri Kamniku. Tu je tudi ovdovela.

V Dom starejših občanov Kamnik je prišla v začetku meseca februarja 2001 in kot opisujejo, pri sprejemu ni bilo nobenih težav, čeprav je bila to verjetno ena težjih selitev v njenem življenju. Ob strani ji je stala hčerka, ki jo je zelo pogosto obiskovala in ji pomagala po svojih močeh, dokler je bolezen ni premagala. Gospa Herta se najbolje počuti v svoji sobi na bolniškem oddelku, kjer biva zadnja 4 leta, najbolj pa je vesela, ko jo popeljejo ven, v naravo.

Župan Marjan Šarec je gospe Herti iskreno čestital in ji zaželel moči ter ji v poklon podaril košarico zdravja. Čestitkam so se pridružili direktorica Doma starejših občanov Kamnik Marija Rems, osebje Doma, predstavnika Društva upokojencev Kamnik ter seveda vnuka z družino.

Gospe Herti Soklič vse najboljše ob njenem 104. rojstnem dnevu!    


<< Nazaj | Novice