Mali grad

Časarjeve izbranke SP začele s prepričljivo zmago

26.07.2013

 

Kot smo že poročali je slovenska kadetska reprezentanca z današnjo tekmo proti Alžiriji, že ob peti uri po srednjeevropskem času, deseti po Tajskem, začela svojo pot na svojem prvem svetovnem prvenstvu. Z zmago na olimpijskem festivalu evropske mladine so napovedale boj za najvišja mesta.

Slovenija – Alžirija       3:0 (6, 19, 20)

Nakhon Ratchasima – Dvorana Chatchai Gym. 150 gledalcev. Sodnika: Sasaprapa (Tajska) in Seifu (Etiopija).

Slovenija: Mori 3, Korošec 4, Đukić 5, Bernardi 6, Mihalinec 13, Markovič 1, Mihevc 5, Pintar, Ščluka 2, Sobočan 5, Zdovc 6, Pahor – libero. Selektor: Jože Časar.

Alžirija: Miloud – libero, Benmokhtar 3, Benmansour, Adberrahim 7, Imadali 5, Belhadj, Imene, Hamoum 3, Hammouche 7, Cherik, Benhamed 2, Guimour. Selektor: Kamel Rabia.

Na uvodni tekmi skupine C svetovnega prvenstva za kadetinje v Nakhon Ratchasimi so slovenske odbojkarice po vsega uri igre premagale alžirske vrstnice. Slovenski selektor Jože Časar se je odločil, da bo uvodno tekmo na svetovnem prvenstvu začel brez nekaterih nosilk igre, saj je želel, da bi jih »skril« in odpočil pred jutrišnjo tekmo z reprezentanco ZDA. V svoji nameri je popolnoma uspel, kajti tudi brez njih so bile alžirske odbojkarice lahek plen zmagovalkam olimpijskega festivala evropske mladine, ki so v postavi Eva Mori, Anita Sobočan, Saša Zdovc, Katja Mihalinec, Katja Mihevc, Ana Bernardi in na mestu proste igralke Maja Pohar svojim nasprotnicam prepustile zgolj šest točk. Alžirska ekipa je imela v prvem nizu veliko težav z začetnim udarcem slovenskih kadetinj, v napadu pa so le stežka prebijale slovenski blok, tako da je na koncu osvojila vsega šest točk.

Po prepričljivi zmagi v uvodnem nizu je Časar drugi niz začel še brez Eve Mori in Katje Mihevc, kar pomeni, da sta od igralk, ki so v Utrechtu in na EP v Srbiji in Črni gori nosile največje breme, na taraflexu ostali le Anita Sobočan in Maja Pohar. Medtem ko sta Lana Ščuka in Nika Markovič v drugem in tretjem nizu nekajkrat stopili na igrišče kot taktični menjavi, je Ela Pintar vso tekmo spremljala izven igrišča. Toda kljub temu zmaga slovenske reprezentance niti trenutek ni bila vprašljiva. Alžirke so sicer vzpostavile ravnotežje, vendar so le stežka sledile ritmu, ki so ga narekovale slovenske kadetinje, ki so bile boljše v vseh elementih igre. Najbolj se je ta razlika videla v izvajanju in sprejemu začetnih udarcev, s katerim so imele Alžirke nemalo težav, saj so mlade Slovenke dosegle kar deset asov (štiri je prispevala Katja Mihalinec), Alžirke pa le štiri. Še večja je bila razlika v bloku – devet blokov Slovenije, le en blok Alžirije -, čeprav slovenski selektor po koncu tekme s tem elementom igre ni bil najbolj zadovoljen.

Na drugi tekmi prvega kroga skupine C so Brazilke po hudem boju v drugem in četrtem nizu premagale Dominikansko republiko s 3:1 (-15, 31, 8, 30). Jutri, ob deveti uri zjutraj po srednjeevropskem času bo Slovenija igrala proti ZDA, ki je bila v prvem krogu prosta.

Izjavi po tekmi

Jože Časar, selektor slovenske reprezentance: » V prvem nizu smo prikazali odlično igro, ko smo odlično servirali, v napadu pa smo bili nezaustavljivi. Drugi in tretji niz nista bila tako dobra, zato pa smo v tretjem bolje zaigrali v bloku, ki je bil element igre, s katerim v prvima dvema nizoma nisem bil najbolj zadovoljen. Ampak led je prebit in prepričan sem, da bo zdaj lažje igrati, uspeli pa smo tudi v svoji nameri in odpočili nekatere nosilke naše igre.«

Eva Mori, kapetanka slovenske reprezentance: »Vesele smo, da smo svetovno prvenstvo začele z zmago, vendar se zavedamo, da bo že jutrišnja tekma z ZDA veliko težja. Upamo, da jo bomo odigrale še bolje, kot smo jo proti Alžiriji.«

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice