Mali grad

Čarobna predadventna nedelja

27.11.2012

 

Pred nami je prva adventna nedelja, ko se začenja praznično decembrsko obdobje; naše domove bodo zopet krasili adventni venčki, ki simbolizirajo večnost in popolnost.

Zadnjo nedeljo v novembru smo v Budnarjevi muzejski hiši v Zgornjih Palovčah nad Kamnikom posvetili adventnim venčkom. V osrednjem prostoru, hiši, je tradicionalno potekala delavnica izdelovanja adventnih venčkov, ki sta jo vodila Sabina Šegula in Peter Ribič iz Biotehničnega centra Naklo.

Venček je največkrat spleten iz smrečja ali kakšnega drugega zelenega materiala, ki nam vzbudi željo po izvirnem oblikovanju. Na venčke pritrdimo štiri sveče in ga okrasimo z različnim okrasjem. Vsaka sveča pomeni teden pred božičem. Vsako nedeljo prižgemo po eno, kar v Krščanstvu ponazarja, da je Kristus luč sveta.

Pozno popoldansko dogajanje se je preselilo pod gank ter razstavni prostor, ki ga krasijo adventni venčki in dekoricije Eme Repanšek iz Kamnika. Njeni venčki so nekaj posebnega in prav vsak ima svojo zgodbo. Narejeni so iz naravnih materialov. Gospa Ema navdih za svoje  izdelke dobi že ob sprehodih v naravi, ki že sama po sebi sebi ponuja številne možnosti za dekoriacijo.

Otvoritev prodajne razstave so obogatile ljudske pesmi Prvega slovenskega pevskega društva Lira ter tople besede povezovalke Barbare Božič.

Ekipa Budnarjeve domačije je na koncu pripravila tudi manjšo zakusko domačih jedi.

Prodajna razstava bo na ogled vse do konca meseca decembra, ko boste venčke, jaslice in ostalo dekoracijo lahko tudi kupili

Dobrodošli!

Besedilo in fotografije: Alenka Hribar, TD Kamn’k


<< Nazaj | Novice