Mali grad

Calcitovke v Maribora že do preobrata, na koncu slavje Branika

19.04.2013

 

Druga finalna tekma končnice v 1. DOL za ženske

Nova KBM Branik – Calcit Volleyball     3:2 (18, 8, -23, -16, 17)

Maribor – Dvorana Lukna. 300 gledalcev. Sodnika: Valentar (Prevalje) in Skudnik (Mežica).

Nova KBM Branik: Mlakar 27, Blagne 10, Kučej 2, Kaučič 5, Andreyko 13, Igličar 2, Najdič 6, S. Planinšec 3, M. Planinšec 3, Proković – libero, Hutinski 14. Trener: Bruno Najdič.

Calcit Volleyball: Guštin 10, Turnšek 16, Podlesnik – libero, Handanovič, Lenarčič 3, Kramolc 12, Ljubetič, Starčević 18, N. Mori , Hribar 1, Strel Kosmač 9, E. Mori . Trener: Oleg Gorbačov.

V letošnji sezoni so odbojkarice Calcit Volleyballa v mariborski dvorani Lukna gostovale že dvakrat. Na prvi tekmi, še v srednjeevropski ligi, tekma je veljala tudi za državno prvenstvo, so Mariborčanke povedle z 2:0 v nizih, nato pa so naslednje tri nize dobile kamniške odbojkarice. Zato pa so na zaključnem turnirju srednjeevropske lige v polfinalnem dvoboju z 1:0 v nizih povedle varovanke Olega Gorbačova, ki so v nadaljevanju s slabim sprejemom omogočile ekipi Nove KBM Branika zanesljivo zmago. Pozneje so Mariborčanke tudi osvojile srednjeevropsko ligo.

Tudi zato so Kamničanke, čeprav so na prvi finalni tekmi končnice državnega prvenstva na svojem igrišču, z veliko mero spoštovanja začele drugo finalno tekmo. Medtem ko v njihovi ekipi v primerjavi s prvo tekmo ni bilo v prvi postavi nobenih sprememb, kar pomeni, da so za Calcitovke tekmo začele Tea Lenarčič, Petra Kramolc, Ana Starčević, Maja Guštin, Jelena Strel Kosmač, Tjaša Turnšek in libero Urša Podlesnik, je Bruno Najdič namesto poškodovane Višnje Đurđević – poškodovane ima križne vezi – mesto druge sprejemalke zaupal Niki Blagne, ob njej pa so igrale še Sara Najdič, Diana Andrejko, Sara Hutinski, Marina Kaučič, Iza Mlakar in Stefana Proković. Z odličnimi servisi so si domače odbojkarice do prvega tehničnega odmora priigrale že štiri točke prednosti, z asom Ize Mlakar pa so povedle še z 10:4. Ko so se jim Kamničanke približale na tri točke (10:13), se je zdelo, da bodo končno ujele korak z razpoloženimi domačimi odbojkaricami, toda z novo serijo točk, prednjačila je Iza Mlakar, so Mariborčanke z delnim izidom 6:2 prišle do sedmih točk prednosti, kar je bilo dovolj za njihovo zmago v prvem nizu, ki ga je zaključila prav Mlakarjeva. S petimi bloki, tremi asi in več kot 70-odstotnim sprejemom so Mariborčanke prepričljivo prišle do vodstva z 1:0 v nizih.

Do popolnega razpada sistema je v kamniški ekipi prišlo v drugem nizu, v katerem so sicer povedle z 1:0, nato pa so na servis Nike Blagne domače odbojkarice dosegle kar devet točk zapored. Kamničanke so odpovedale na sprejemu, posledično so bile tudi brez napada in šele, ko je deveti zaporedni servis Blagnetove končal v avtu, so aktualne pokalne zmagovalke le prišle do točke. Vendar pa s tem niso zaustavile odličnih mariborskih odbojkaric, ki so bile boljše v vseh elementih igre. V napadu je bila Mlakarjeva nezaustavljiva, v bloki sta prevladovali Sara Hutinski in Marina Kaučič, Sara Najdič je odlično razigrala soigralke, v obrambi pa je Stefana Proković reševala vse 'težke' žoge. O premoči odbojkaric Nove KBM Branika govori zgolj osem osvojenih točk Kamničank, ki so imele le 26-odstotni sprejem, na drugi strani pa Mariborčanke kar 70-odstotnega, imele pa so tudi pet asov in štiri bloke.

Tudi tretji niz se za kamniško ekipo ni začel dobro, kajti na prvi tehnični odmor so domačinke odšle s prednostjo štirih točk, vodile pa so tudi že s 13:8. Do drugega tehničnega odmora so se jim Kamničanke približale na dve točki zaostanka, toda po treh zaporednih točkah so Mariborčanke gostjam ušle za pet točk (19:14). Vendar pa se varovanke Olega Gorbačova niso predale. Najprej so si priborile servis, nato je kamniški trener na servis namesto Maje Guštin posla Ano Katarino Hribar, ki je ob doseženem asu med mariborskimi sprejemalkami zasejala pravo paniko in po uspešnem napadu Tjaše Turnšek so Kamničanke povedle z 20:19. V napeti končnici niza je Ana Starčević svoji ekipi priborila celo dve zaključni žogi. Prvo so domačinke ubranile, v drugo pa je bila Starčevića uspešna. Skrivnost preobrata je bila predvsem v boljšem sprejemu kamniške ekipe, ki je tudi popravila tudi servis in napad.

V četrtem nizu so odbojkarice Calcita na servis Tee Lenarčič Kamničanke povedle s 5:0, ki so prednost do drugega tehničnega odmora povečale že na sedem točk. Razigrala se je Ana Starčević, v bloku je prevladovala Maja Guštin, pa tudi Tjaša Turnšek in Petra Kramolc sta v napadu prispevali svoj delež. Na sprejemu se je popravila tudi Urša Podlesnik, kar je Kamničankam v zaključku niza prineslo kar enajst točk prednosti (24:13). Tri zaključne žoge so mlade Mariborčanke še uspele rešiti, ne pa tudi napada Turnškove.       

Psihološka prednost je bila v tie-breaku po velikem preobratu v tretjem nizu sicer na strani odbojkaric Calcita, ki so po dveh servisih povedle z 2:0. Mariborčanke so nato po polminutnem odmoru Bruna Najdiča dosegle dve točki zapored, vendar pa je bilo to do dvanajste točke edino izenačenje v petem nizu. In to potem, ko so Kamničanke vodile že z 12:8. Vseeno so prvo zaključno žogo za drugo zmago v finalu končnice imele odbojkarice Calcita, ki pa je ostala neizkoriščena. Kar ni uspelo njim, je v četrtem poskusu uspelo domači ekipi, ko je točko za svojo ekipo dosegla najbolj učinkovita igralka tekme Iza Mlakar.

Tretja finalna tekma končnice bo v nedeljo, ob 18. uri, v kamniški športni dvorani, na drugi pa so bile mariborske odbojkarice od kamniških boljše predvsem na servisu, saj so dosegle kar dvanajst asov ob le enajstih napakah, Kamničanke pa le štiri, vendar pa so ob tem naredile trinajst napak. Mariborčanke so imele tudi dva bloka več (14) kot odbojkarice Calcita, pri katerih je s šestimi bloki blestela Maja Guštin, malenkost boljše so bile tudi na sprejemu (47-odstotkov proti 43-odstotki) in v napadu (38-odstotna učinkovitost proti 36-odstotni).

Besedilo in fotografija: Miha Štamcar

 


<< Nazaj | Novice