Mali grad

Calcitovke s preobratom do vodstva 1:0, poraz odbojkarjev v petem nizu

27.04.2016

 

Calcitovke s preobratom do vodstva 1:0

Odbojkarice Calcita Ljubljane so v prvi finalni tekmi končnice 1. DOL za ženske zaostajale že z 0:2 v nizih, vendar so v nadaljevanju tekme zaigrale odlično in se na koncu veselile zmage s 3:2. S tem so povedle z 1:0, do ubranitve naslova državnih prvakinj pa potrebujejo še dve zmagi. Druga finalna tekma bo na sporedu v petek, 29. aprila, ob 18. uri v Mariboru.

Calcit Ljubljana – Nova KBM Brnik  3:2 (-20, -24, 21, 12, 12)

Športna dvorana Tivoli, gledalcev 400, sodnika: Valentar (Prevalje) in Skudnik (Mežica).
Calcit Ljubljana: Grudina 13, Božič, Igličar, Forštnarič, Kučej 9, Kostić 26, Hribar 2, Jerala - libero, Turk, Potokar 12, Koleva 15, Van de Vyver 4. Trener: Gašper Ribič.
Nova KBM Branik: Mlakar 24, Blagne - libero 1, Kaučič 10, Sužnik - libero, Cvetanović 8, Ammerman 7, Vovk 2, Najdič 2, Keglevič, Planinšec 8, Sobočan 3, Pintar, Eržen. Trener: Bruno Najdič

Calcitovke s preobratom do vodstva 1:0Odbojkarice Calcita Volleyballa in Nove KBM Branika se še sedmič zapored v finalu končnice državnega prvenstva borijo za naslov državnih. Štirikrat so se naslova veselile Mariborčanke, ki so do zdaj skupaj že trinajstkrat osvojile naslov državnih prvakinj, dvakrat so bile boljše varovanke Gašperja Ribiča. V letošnji sezoni sta v dozdajšnjih šestih medsebojnih obračunih obe ekipi slavili po trikrat, z nekaj boljšo popotnico pa so v finale prišle calcitovke, ki so dobile tudi zadnjo letošnjo tekmo, s to zmago pa so prišle do prvega mesta v modri skupini in finala srednjeevropske lige.

Prvo finalno tekmo končnice so bolje začele gostje iz Maribora, ki so ob boljšem servisu in sprejemu z dvema zaporednima asoma Saše Planinšec na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo petih točk, ob prvem so vodile z dvema. Ko je bila v napadu uspešna Iza Mlakar, so domačinke za gostjami zaostajale že za šest točk, zato je Gašper Ribič vzel še svoj drugi polminutni odmor, vendar se njegova ekipa na manj kot štiri točke zaostanka nasprotnicam ni več približala. Tretjo zaključno žogo za zanesljivo zmago v uvodnem nizu je izkoristila Saša Planinšec.

Tudi v drugem nizu so Mariborčanke prve prišle do nekoliko večje prednosti, ko so s točko Marine Kaučič povedle 12:9, a je s točko Slavine Koleve že na 12. točki sledilo novo izenačenje. Branilke naslova so po predolgem servisu Koleve na drugi tehnični odmor odšle s točko zaostanka, po novi lastni napaki pa je Ribič vzel polminutni odmor, toda po novi točki Mlakarjeve je bil ob zaostanku treh točk (17:20) prisiljen vzeti še drugega. Po asu Marine Kaučič so bile domače odbojkarice v še večjih težavah, saj je bil izid že 21:17 za Mariborčanke, ki so imele tudi štiri zaključne žoge. Na servis Elene Kučej, dosegla je tudi dva asa, so po bloku Tine Grudine domačinke izid izenačile, toda Anita Sobočan, ki je tik pred tem zamenjala Sarah Ammerman in Marina Kaučič sta gostje popeljali do vodstva z 2:0 v nizih.

Gostujoči trener Najdič je še pred prvim tehničnim odmorom vzel polminutni odmor, kajti na servis Potokarjeve in napaki Ammermanove so njegove varovanke zaostajale 1:5, po bloku Kučejeve že 1:6. S petimi točkami so bankirke zaostajale tudi ob prvem tehničnem odmoru, domače odbojkarice so bile vse bolj zanesljive na servisu, njihova igra v napadu je bila vse bolj raznovrstna, popravile so tudi igro v bloku. Ko je Koleva v napadu dosegla točko za 10:3, se je Najdič odločil še za drugi polminutni odmor, toda po uspešnem napadu Kostićeve je bilo 13:4 za Calcit Ljubljano. Četrti niz je bil s tem odločen, Najdič pa je odpočil nosilke igre mariborske ekipe. Izenačenje v nizih sta z blokom potrdili Kaučičeva in Ilka van de Vyver.

Še tretjič v letošnji sezoni je dvoboj med Calcitom Ljubljano in Novo KBM Branikom odločal tie-break. Oba dozdajšnja so dobile Mariborčanke, ki so vanj seveda vstopile z vsemi najboljšimi igralkami, medtem ko je domači trener Gašper Ribič tako ali tako vso tekmo igral praktično v isti zasedbi. Z blokom Grudine in asom Kučejeve so domačinke povedle 6:2, po napaki Mlakarjeve pa so na menjavo strani odšle s prednostjo petih točk, toda prav po točki mariborske korektorke so se gostje domači ekipi približale le na točko zaostanka (9:10). Z blokom Kaučičeve je bil izid na 12. točki izenačen, Potokarjeva in Kostićeva pa sta odbojkaricam Calcita le priborili dve zaključni žogi, že prvo je z blokom izkoristila Kučejeva.

Izjavi po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: "Na nas je bilo pred tekmo večje breme, zato smo začeli nesproščeno, medtem ko so Mariborčanke dobro servirali, zato smo imeli veliko težav na sprejemu. Igrali smo na visoke žoge, kar je proti njim težko. Poleg tega naš servis ni bil takšen, kot smo si želeli, zato pa je bil njihov sprejem odličen in so se lahko razigrale. K sreči se je tehtnica obrnila na našo stran, s točke v točko smo igrali bolje in na koncu smo le prikazali dobro igro. Vesel sem, da smo dobili to tekmo, kajti v primeru poraza nam bi bilo zelo težko, saj bo druga tekma v Mariboru. Tako bomo lahko tja odšli sproščeno in verjamem, da bomo prikazali še boljšo igro."

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: "Začeli smo dobro, vendar tudi v tretjem nizu nismo bili nikoli daleč zadaj, nekajkrat smo prišli na točko zaostanka, vendar preprosto nismo mogli mimo tega, da bi mi morda prišli do vodstva. Je pa res, da smo že v tretjem nizu nekoliko padli v igri, morda najbolj na servisu, hkrati pa tudi na sprejemu in v napadu in tu je bila ta razlika v primerjavi s prvima dvema nizoma. S tem, da sta prva dva niza po moji oceni obe ekipi igrali dobro, tudi tretjega, v četrtem nas ni bilo nikjer, v tie-breaku pa žal svojih priložnosti nismo izkoristili. Čeprav smo tekmo izgubili, obstajajo pozitivni občutki, saj je bilo to naša najboljša tekma odkar spet vodim ekipo."

Poraz odbojkarjev v petem nizu

Odbojkarji Calcita Volleyballa so bili v prvi finalni tekmi končnice 1. DOL za moške na pragu zmage, saj so v petem nizu vodili z 11:9, do konca pa so osvojili le še točko. Z 1:0 v zmagah je tako povedel ACH Volley, druga finalna tekma pa bo na sporedu v soboto, 30. aprila, ob 19. uri, v ŠD Kamnik.

ACH Volley – Calcit Volleyball  3:2 (24, -20, 20, -23, 12)

Ljubljana - Športna dvorana Tivoli, gledalcev 450, sodnika: Skudnik (Mežica) in Valentar (Prevalje).

ACH Volley: Flajs, Kozlowski, Kozamernik 18, Walker 1, Purič, Ledinek - libero, Satler 1, Pleško – libero 1, Jurić, Donik, Mochalski 25, Terpin 10, Pokeršnik 8, Koncilja 7. Trener: Zoran Kedačič.

Calcit Volleyball: Hribar - libero, Novljan 8, T. Štern 22, Štalekar 4, Vidmar 1, Štembergar Zupan 8, J. Brulec 3, Lakner, Kotnik 1, Ž. Štern 23, Videčnik 2, Konjedic. Trener: Marko Brumen.

Branilci naslova so tudi v svoj dvanajsti zaporedni finale končnice vstopili kot favoriti, tudi zaradi prednosti domače dvorane in dejstva, da ima njihov trener Zoran Kedačič na voljo večje število enakovrednih igralcev. Toda tudi Kamničani imajo v letošnjem finalu svoje adute, nenazadnje zmago v finalu pokala Slovenije in pa dobro igro v polfinalu končnice, ko so brez večjih težav premagali ekipo Panvite Pomgrada.

Uvod v tekmo je pripadel gostom iz Kamnika, ki so po nekaj odličnih napadih povedli 7:3, vendar so Ljubljančani že do prvega tehničnega odmora zaostanek prepolovili, z dvema zaporednima blokoma pa povedli 10:9. S tem pa težav gostov še ni bilo konec, saj so po lastni napaki za domačini zaostajali za tri točke (11:14). Odbojkarji ACH Volleyja so z blokom še naprej povzročali težave kamniškim napadalcem, ki pa so prav v tem elementu igre z blokom Žige Šterna izid na 22. točki izenačili. Kljub temu so prvi do dveh zaključnih žog prišli Ljubljančani, zanju je bil zaslužen Mario Koncilja, obe so Kamničani izničili, ne pa tudi tretje, ko so domači odbojkarji rešili dve »težki« žogi gostov, niz pa je z novim blokom končal Jan Kozamernik.

Drugi niz se je začel podobno kot uvodni, saj so Kamničani z blokom Saše Štalekarja, ki je zaustavil Kozamernika, povedli 6:2, vendar so tokrat prednost štirih točk zadržali tudi ob prvem tehničnem odmoru. Do drugega so jo domači odbojkarji zmanjšali za točko, vendar gostje v svoji igri niso popuščali in po uspešnem napadu Tončka Šterna so prvič na tekmi prišli do petih točk prednosti (19:14). Ljubljančani so se jim še uspeli približati na tri točke zaostanka, zadnjič pri izidu 20:23, da pa do preobrata ni prišlo, je poskrbel Žiga Štern.

Zaradi težav s svetlobo v dvorani Tivoli, ki so bile posledica izrednih zunanjih razmer zaradi močnega sneženja, se je tretji niz začel po skoraj desetminutnem odmoru, ki je očitno bolj koristil domači ekipi. Z blokom Jana Pokeršnika so Kamničanom pobegnili za tri točke (11:8), na servis Kozamernika pa so z napadom Jerneja Terpina svojo prednost do drugega tehničnega odmora povečali še za točko. Kamničani so se jim še približali dve točki zaostanka (16:18), vendar jim ob ne najboljšem sprejemu in servisu ni uspelo priti še bližje, na drugi strani pa domačini niso delali napak, vodstvo z 2:1 v nizih je potrdil Eric Mochalski.

Na servis Kozamernika so odbojkarji ACH Volleyja v četrtem nizu povedli 5:3, toda po polminutnem odmoru so gostje s točko Žige Šterna na prvi tehnični odmor odšli s točko prednosti, z asom Andreja Štembergar Zupana pa so povedli 12:9. Kamničani so prednost treh točk ohranili tudi ob drugem tehničnem odmoru. Čeprav so na servis naredili veliko lastnih napak, so po zaslugi bratov Štern v končnico vstopili z vodstvom 20:16, Kozamernik z dvema zaporednima točkama in Pokeršnik z asom pa sta poskrbela za zanimivo končnico, saj je bilo na semaforju le še 20:19 za Calcit Volleyball. Mochalski je izid na 22. točki izenačil, do prve zaključne žoge pa so po zaslugi Štembergar Zupana vseeno prišli Kamničani, z blokom pa je izenačenje v nizih prinesel Jan Brulec.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcita Volleyballa: "Danes smo bili nekaj časa bistveno slabši od Ljubljančanov na sprejemu servisa, to, kar pa so v zadnjih dveh nizih delali skok-serverji, sodi pod rubriko ne stori nikoli več kaj takšnega. Zelo žal mi je, da ponovno ni mogel igrati Domen Kotnik, ki je začutil bolečine in še včeraj sem nanj resno računal. Ta zgodba se že prevečkrat ponavlja, upam pa, da ima Andrej Štembergar Zupan še rezerve v svoji igri, vse to pa je tisto, kar bi nam v soboto lahko prineslo boljši izid."

Zoran Kedačič, trener ACH Volleyja: "Prikazana odbojka je bila primerna finalu končnice, videlo pa se je, da je vložek velik, zato so bila na obeh straneh velika nihanja. Nobena od ekip ni igrala konstantno, kot sicer znata igrati. Upam, da se bomo s to zmago malo sprostili in da nam bo z vsakim nizom, ki ga bomo v nadaljevanju finala dobili, lažje. Obe ekipi sta veliko grešili na servisu, predvsem to velja na kamniški strani. Veseli me, da se pri zaostanku 9:11 v tie-breaku nismo predali in da smo prišli do zmage."

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice