Mali grad

Calcitovci uspešni tudi v Šoštanju, v polfinalu s Kranjčani

17.03.2013

 

Povratna četrtfinalna tekma končnice v 1. DOL za moške

Šoštanj Topolšica – Calcit Volleyball  (-21, 23, -21, -21)

Šoštanj – Športna dvorana Šoštanj. 250 gledalcev. Sodnika: Miklošič (Maribor) in Valentar (Prevalje).

Šoštanj Topolšica: Ivartnik – libero, Žnider – libero, Lipovac 15, Bojinovič 6, Gomivnik , Nastič, Boženk 3, Akrap  3, Pavič 8, Menih, Koželnik 17, Zupanc, Uršič 7. Trener: Zoran Kedačič.

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar – libero 1, Brulec 3, D. Pokeršnik 4, Planinc 12, J. Pokeršnik 22, Brus 14, Hrast, Stavbar 10, Kotnik 7, Štern. Trener: Marko Brumen.

Trener odbojkarjev Calcita Marko Brumen je napovedoval, da na povratni četrtfinalni tekmi v 1. DOL za moške pričakuje bolj izenačen dvoboj, kot pred tremi dnevi v Kamniku. To se je tudi zgodilo, delno po zaslugi nekaj slabše igre kamniških odbojkarjev, delno pa tudi zaradi veliko boljše igre Šoštanjčanov, ki so pošteno namučili aktualne slovenske podprvake, ki se bodo v polfinalu končnice presenetljivo pomerili z Astecom Triglavom. Kranjčani so namreč tudi na povratni tekmi premagali Salonit iz Kanala, prednost domačega igrišča pa bodo imeli Kamničani. Prva polfinalna tekma bo na sporedu v soboto. V drugem polfinalu bodo odbojkarji ACH Volleyja igrali s Panvito Pomgradom.

Tekmo v Šoštanju so Kamničani začeli v postavi, ki je pred tremi dnevi na prvi četrtfinalni tekmi končnice brez večjih težav strla odpor Šoštanjčanov. Za organizacijo igre je skrbel mladi Jan Brulec, na sprejemu sta bila reprezentanta Jan Planinc in Jan Pokeršnik, v bloku Boris Brus in Jernej Stavbar, na korektorjem položaju Danijel Pokeršnik in na mestu prostega igralca Klemen Hribar. V nekoliko spremenjeni zasedbi v primerjavi s prvo četrtfinalno tekmo pa so povratno začeli domači odbojkarji, ki se je odločil za Marka Bojinoviča, Tadeja Boženka, Gašperja Koželnika, Zorana Paviča, Nejca Uršiča, Nejca Lipovca in libera Jureta Ivartnika. Do prvega tehničnega odmora so bili boljši varovanci Zorana Kedačiča, ki so po treh zaporednih lastnih napakah Kamničanov povedli s 6:4, z dvema točkama prednosti pa so odšli tudi na prvi tehnični odmor. Toda že na deveti točki sta bili ekipi spet skupaj, gostje pa so do vodstva spet prišli po asu Jerneja Stavbarja (12:11). Ko so Kamničani z delnim izidom 5:0 domačinom ušli za pet točk (18:13), se jim je že krepko nasmihala zmaga v uvodnem nizu. Še bližje so ji bili pri vodstvu s 23:17, toda po treh zaporednih točkah domače ekipe, je moral Marko Brumen vzeti polminutni odmor, zadnjo točko v prvem nizu pa je z asom dosegel Domen Kotnik, ki je tik pred tem zamenjal Jerneja Stavbarja.

V drugi niz sta obe ekipi šli z nespremenjenima zasedbama, večinoma pa so bili v prednosti domači odbojkarji. Kamničani so vodili le do izida 5:4, z asom Marka Bojinoviča pa so Šoštanjčani ob prvem tehničnem odmoru v drugem nizu povedli z 8:6. Tudi po zaslugi številnih lastnih napak gostov so domačini ob drugem tehničnem odmoru imeli že kar šest točk prednosti, po bloku Zorana Paviča pa že sedem (17:10). Brumen je v igro namesto Brulca poslal izkušenejšega Martina Hrasta, kar se mu je skoraj obrestovala, saj so se Kamničani šoštanjski ekipi približali le na točko zaostanka (21:22). Toda predolg servis Jana Pokeršnika in neuspešen napad Danijela Pokeršnika sta domači ekipi prinesla tri zaključne žoge za izenačenje v nizih. Jernej Stavbar je s prvim tempom gostom priboril servis, Brumen pa je, podobno kot v prvem nizu, v igro poslal Kotnika. Tokrat se mu menjava ni popolnoma posrečila, čeprav so Kamničani po zaslugi Borisa Brusa prvo zaključno žogo domačinov ubranili, drugo pa ne, kajti servis Kotnika je končal v avtu. 

Tretji niz so Kamničani začeli z Domnom Kotnikom na sprejemu in Janom Pokeršnikom na mestu korektorja, kar je pomenilo, da je na klop odšel Danijel Pokeršnik, na mestu organizatorja igre pa se je vrnil Jan Brulec. Vendar so Kamničani še naprej delali veliko število lastnih napak, toda na njihovo srečo so jih delali tudi Šoštanjčani. Do prve višje prednosti so prišli odbojkarji Calcita po delnem izidu 5:1 (18:13), ko pa je bil v napadu uspešen še kapetan Jan Planinc za vodstvo s 23:17, je bil odpor domačih odbojkarjev v tretjem nizu bolj ali manj končan. Šoštanjčani so se v zaključku niza sicer še približali na tri točke zaostanka (20:23), toda Jan Pokeršnik in Boris Brus nista dovolila preobrata.

V četrtem nizu so bili večinoma v vodstvu Šoštanjčani, ki so s točko prednosti vodili ob prvem tehničnem odmoru, z dvema pa ob drugem, čeprav so Kamničani vodili še s 14:13. Varovanci Zorana Kedačiča so z dvema točkama prednosti vodili še pri izidu 20:18, toda ko so po zaslugi Jana Pokeršnika gostje prišli do servisa – izvajal ga je Jernej Stavbar -, jim je uspel preobrat, ki ga je z asom za vodstvo z 22:20 končal Stavbar. Vendar se domačini niso predali, saj so z dvema zaporednima točkama izid izenačili, domen Kotnik in Boris Brus pa sta nato kamniški ekipi priborila dve zaključni žogi za uvrstitev v polfinale končnice. Niko Akrap je za trenutek Šoštanjčanom podaljšal upanje nato, da bi zmagovalca vendarle odločil peti niz, toda najbolj učinkovit igralec tekme, Jan Pokeršnik, je dosegel še svojo dvaindvajseto točko na tekmi, ki je Calcit Volleyball popeljala v polfinale končnice državnega prvenstva. 

Zmaga Kamničanov, še četrta v letošnji sezoni nad Šoštanjčani, je bila popolnoma zaslužena, kajti tudi statistični podatki so bili na njihovi strani. Na sprejemu sta bili ekipi sicer zelo izenačeni, saj so Calcitovci imeli le za en odstotek boljši sprejem. (69-odstoten), zato pa so bili veliko bolj učinkoviti v napadu (40-odstotkov proti 34-odstotki, imeli so enega asa več (pet) in pet blokov več (19). Vsekakor pa velja omeniti kar sedem blokov Borisa Brusa.

Povratne četrtfinalne tekme končnice v 1. DOL za moške

Jutri: Šoštanj Topolšica - Calcit Volleyball 1:3 (-21, 23, -21, -23) – 0:3 (-12, -18, -16)*, Go Volley – ACH Volley 0:3 (-11, -10, -26) – 0:3 (-19, -20, -17)*, Astec Triglav – Salonit 3:2 (29, -21, 24, -22, 11) – 3:1 (-20, 20, 26, 23)*, Maribor – Panvita Pomgrad 1:3 (19, -23, -18, -20) – 0:3 (-18, -22, -26)*.

Polfinalna para končnice v 1. DOL za moške

Sobota, 23. marec: Calcit Volleyball – Astec Triglav, ACH Volley – Panvita Pomgrad.

Besedilo in fotografija: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice