Mali grad

Calcitovci uspešni tudi v Kranju, v finalu spet proti ACH Volleyju

27.03.2013

 

Povratna polfinalna tekma končnice v 1. DOL za moške

Astec Triglav – Calcit Volleyball     0:3 (-13, -17, -17)

Kranj – Športna dvorana Planina. 400 gledalcev. Sodnika: Melavc (Šempeter) in Globačnik (Topolšica).

Astec Triglav: Klemenčič, Lužovec, S. Hafner, Jovanov, Bilandžič 9, Močnik 3, Rop 3, Bežek – libero , Štemberger Zupan 8, T. Hafner, Perhaj, Rezar 5. Trener: Matej Maček.

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar – libero, Novljan, Brulec 5, D. Pokeršnik 8, Planinc 6, J. Pokeršnik 8, Brus 12, Hrast, Stavbar 5, Kotnik , Štern. Trener: Marko Brumen.

V preteklosti so kranjski odbojkarji pogosto zagrenili življenje kamniškim in to ne glede nato, v kakšni postavi so bili. Da so odbojkarjem Calcit Volleyballa resnično neugodna ekipa, se je potrdilo tudi na prvi polfinalni tekmi končnice, ki so jo sicer dobili varovanci Marka Brumna, vendar sta se kar dva niza končala na razliko. Tudi zato so se Kamničani nadvse resno pripravljali na povratno tekmo v dvorani Planina, ki so jo začeli z Janom Brulcem na mestu podajalca, Janom Planincem in Janom Pokeršnikom na mestu sprejemalcev, v bloku sta bila Boris Brus in Jernej Stavbar, na mestu korektorja Danijel Pokeršnik in na mestu prostega igralca Klemen Hribar. V tej zasedbi so tudi začeli prvo polfinalno tekmo, prav tako pa ni bilo sprememb v vrstah Triglava, ki je tekmo začel z organizatorjem igre Gregorjem Perhajem, Sašo Ropom in Andrejem Štemberger Zupanom na mestu sprejemalcev, Juretom Močnikom in Rokom Rezarjem kot blokerjema, korektorjem Simonom Bilandžičem in prostim igralcem Miho Bežkom.

Prvi niz je minil popolnoma v znamenju kamniške ekipe, ki si je že do prvega tehničnega odmora priigrala pet točk prednosti. Toda kmalu po vrnitvi na igrišče je domači trener Matej Maček že moral zahtevati polminutni odmor, kajti po bloku Jana Brulca in uspešnem napadu Danijela Pokeršnika so dosegli še dve točki zapored. S tem pa njihove serije še ni bilo konec, saj je bil v napadalni akciji uspešen še Jan Pokeršnik, v bloku pa Jernej Stavbar, tako da so Kamničani Kranjčanom ušli že za devet točk. V domači ekipi je prišlo do menjave na mestu organizatorja igre, saj je Gregorja Perhaja zamenjal Svit Hafner, vendar tudi to ni prineslo razmerja moči na igrišču. Kamničani so nadaljevali z dobro igro, medtem ko so Kranjčanom ni uspevalo prav nič. V prvem nizu so naredili kar enajst neizsiljenih napak, gostje le pet, in temu primeren je bil tudi izid ob koncu niza, ki se je končal po bloku Danijela Pokeršnika in napaki Svita Hafnerja pri podaji.

Tudi drugi niz, ki sta ga obe ekipi nadaljevali v nespremenjenih zasedbah, se je začel podobno, kot se je končal prvi, le da je Svit Hafner tokrat naredil napako pri servisu. Vendar pa nadaljevanje ni bilo več podobno, kajti do šeste točke sta bili ekipi izenačeni, nato pa je Boris Brus z dvema blokoma svoji ekipi prinesel dve točki prednosti. Do prve občutnejše prednosti v drugem nizu so Kamničani prišli po še eni napaki Hafnerja in uspešnem napadu Danijela Pokeršnika, ko je bilo na semaforju že 10:6. Do drugega tehničnega odmora so se domači odbojkarjem gostom spet približali na dve točki zaostanka, toda z delnim izidom 4:1 so Calcitovci v končnico tekme stopili s petimi točkami prednosti (20:15). Ko je bil ob mreži uspešen še Jan Brulec, so Kamničani domačim odbojkarjem pobegnili že za šest točk, kar jim je obetalo mirno končnico niza. To se je tudi zgodilo, kajti brata Pokeršnik in mladi Brulec niso dovolili nobenega presenečenja več. Tudi v tem nizu so bili Kamničani boljši v vseh elementih igre, čeprav so naredili več neizsiljenih napak kot v prvem, a še vedno manj kot domačini.

Tretji niz je bil izenačen do pete točke, po asu Borisu Brusa in napaki Hafnerja pa so Kamničani prvič v njem povedli za dve točki. Z dvema točkama prednosti pa so odšli tudi na prvi tehnični odmor. Tako kot v drugem, so tudi v tretjem nizu Kamničani po vrnitvi na igrišče dosegli dve točki zapored, zato se je Matej Maček odločil še za eno menjavo na mestu organizatorja igre in vanjo vrnil Gregorja Perhaja. Vendar je ta menjava le za kratek čas zaustavila goste, ki so s tremi točkami zapored (napadu Jana Planinca in blokih Jana Brulca in Jerneja Stavbarja) prisilili domačega trenerja na prvi polminutni odmor v tretjem nizu, saj so povedli že s 15:10. Toda na drugi tehnični odmor so Kamničani odšli že s šestimi točkami naskoka, v napadu pa je bil uspešen Danijel Pokeršnik. Z dobro igro so kamniški odbojkarji nadaljevali tudi po zadnjem tehničnem odmoru na tekmi, kajti po asu Borisu Brusa so vodili že z 19:12, to pa je bila prednost, ki je ekipa, ki je v letošnji sezoni nabirala izkušnje tudi v srednjeevropski ligi, seveda ni zapravila. K temu so jim s kar tremi lastnimi napakami v zaključku niza pripomogli kar kranjski odbojkarji sami, zadnjo točko za drugi zaporedni finale v državnem prvenstvu pa je za Calcit Volleyball dosegel Boris Brus.

O premoči kamniške ekipe govorijo tudi statistični podatki, čeprav so jim bili Kranjčani enakovredni pri servisu, kjer sta obe ekipi dosegli po dva asa, vendar so odbojkarji Calcita ob tem naredili štirinajst, odbojkarji Triglava pa dvanajst napak in na sprejemu – pri obeh ekipah je bil 67-odstoten. Zato pa je bil napad s 45-odstotno uspešnostjo proti le 24-odstotni uspešnosti popolnoma na strani Kamničanov. Še bolj izrazita je bila njihova premoč v bloku, saj so z njim domačine zaustavili kar štirinajstkrat (s petimi se je izkazal Boris Brus, s štirimi pa Jan Brulec), Kranjčani pa njih le petkrat.

V velikem finalu bodo odbojkarji Calcita tudi v letošnji sezoni igrali proti ACH Volleyju, ki je nocoj v Murski Soboti zmagal s 3:1. Prva finalna tekma bo na sporedu v nedeljo, 7. aprila, ob 18. uri v dvorani Tivoli, druga bo na sporedu 11. aprila, ob 18.30 uri v kamniški športni dvorani, tretja 14. aprila spet v dvorani Tivoli, ob 17. uri, morebitna četrta že 16. aprila, ob 17. uri v Kamniku in morebitna peta 20. aprila, ob 17. uri v ljubljanski dvorani Tivoli.

Izjava po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Vesel sem, da nam je uspelo izpolniti cilj, ki smo si ga zadali pred sezono in da smo se uvrstili v finale končnice. Za dobro igro sta vedno potrebna dva dobra nasprotnika, tokrat je bil na igrišču le en. Kranjčani so imeli danes veliko težav, naredili so veliko napak, na roke pa nam je šlo, da so zelo hitro menjali organizatorja igre in da se je Gregor Perhaj v igro vrnil šele sredi tretjega niza, ko je bilo praktično že vsega konec. Toda to so njihove težave. Mi smo zelo dobro igrali v bloku in v obrambi, vendar smo spet naredili preveč napak na servisu in s takšnim servisom v finalu ne bomo ravno konkurenčni. Toda kot rečeno, prvi in glavni cilj je dosežen. Do prve finalne tekme imamo zdaj dovolj časa, da se nanj v miru pripravimo in skušamo še izboljšati svojo igro.«

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice