Mali grad

Calcitovci so bili tudi v Tivoliju blizu uspeha, toda…

15.04.2013

 

ACH Volley – Calcit Volleyball      3:1 (-26, 23, 25, 22)

Ljubljana – Dvorana Tivoli. 400 gledalcev. Sodnika: Globačnik (Šoštanj) in Melavc (Šempeter).

ACH Volley: Flajs 14, Lewis 1, Šket 22, Sidibe 5, Klobučar 9, Pleško, Petrović, Ropret 2, Fabjan – libero, Rašić 16, Moreno, Vidič 6. Trener: Luka Slabe.

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar – libero, Novljan, Brulec 3, D. Pokeršnik 5, Planinc 14, J. Pokeršnik 15, Brus 12, Hrast, Stavbar 9, Kotnik 5, Štern 5. Trener: Marko Brumen.

Tudi v drugi finalni  tekmi v dvorani Tivoli so se zmage veselili odbojkarji ACH Volleyja, a so do nje prišli veliko težje kot pred tednom dni. V prvih treh nizih so odločale malenkosti, in če so v prvem nizu nekaj več sreče imeli kamniški odbojkarji, je bila le-ta v tretjem na strani ljubljanske ekipe. Toda v četrtem nizu so si aktualni državni prvaki že do drugega tehničnega odmora priigrali visoko  prednost (16:9), ki jim je zadostovala za zmago. V zmagah tako zdaj z 2:1 vodi  ACH Volley, četrta tekma finala končnice pa bo že v torek, ob 17.00, v kamniški  športni dvorani.

Domen Kotnik je, tako kot njegovi soigralci, v tretji tekmi finala končnice v 1. DOL za moške prikazal dobro igro, toda ...

Uvod v tretjo finalno tekmo  končnice je imel podoben začetek kot v prvi in drugi. Kamničani, ki so tekmo  začeli z Janom Brulcem, Janom Planincem, Domnom Kotnikom, Borisom Brusom,  Jernejem Stavbarjem, Janom Pokeršnikom, ki je bil spet na mestu korektorja in liberom  Klemnom Hribarjem so z domačo ekipo korak držali le do druge točke. Po osvojeni  točki Alena Šketa, ki je v ekipi ACH Volleyja tokrat na mestu korektorja dobil  prednost pred Moryjem Sidibejem, ob njem pa je Luka Slabe na začetku tekme priložnost ponudil še Carlosu Morenu, Andreju Flajsu, Janu Klobučarju, Milanu Rašiću, Mateju Vidiču in liberu Alešu Fabjanu, so Ljubljančani osvojili še štiri točke zapored in povedli s 7:2. Zasluge za visoko vodstvo domače ekipe je imel s svojimi servisi tudi Šket, predvsem pa kar kamniški odbojkarji sami, ki so v napadu kar tri žoge poslali v avt. Z napakami so nadaljevali vse do zaostanka šestih točk (6:12), toda po polminutnem odmoru so se Kamničani le otresli začetne treme in zaigrali kot večji del druge finalne tekme v Kamniku. Jan Brulec je uspel razigrati svoje soigralce, tudi oba blokerja, in po delnem izidu 5:1 za Calcit, se je za polminutni odmor odločil tudi domači trener. Vajeti  igre so nato v svoje roke spet vzeli domači odbojkarji, ki so povedli z 19:14,  zato je Brumen vzel še drugi polminutni odmor za svojo ekipo. Ko so Kamničani  osvojili dve točki zapored, je Luka Slabe menjal kapetana Andreja Flajsa z  Danielom Lewisom, kmalu zatem, pri vodstvu svoje ekipe z 21:19 pa je vzel še  polminutni odmor. Čeprav so po njem Ljubljančani prišli do treh zaključnih žog  za zmago v prvem nizu. Toda Kamničani so s fanatično igro in po dobrih servisih  Domna Kotnika izid na 24. točki izenačili, nato pa so po uspešnem napadu Jana  Planinca sami prišli do zaključne žoge. Pa tudi do druge, zmago pa v uvodnem nizu pa je Calcitu z dvema zaporednima točkama prinesel Jernej Stavbar.

Medtem ko so Kamničani  v drugi niz šli v nespremenjeni zasedbi, je Luka Slabe mesto organizatorja igre  zaupal Gregorju Ropretu, ki ima težave s palcem na desni roki. V igro je vrnil tudi  Andreja Flajsa, toda prvi so do prednosti dveh točk prišli kamniški odbojkarji (1:3 in 3:5), vseeno pa so na prvi tehnični odmor s točko prednosti odšli aktualni državni prvaki. Z asom Alena Šketa je ACH Volley povedel z 12:9, zato je Marko Brumen k sebi poklical svoje varovance. Toda ne glede nato, so Ljubljančani tudi ob drugem tehničnem odmoru še imeli tri točke prednosti. S tremi točkami prednosti so odbojkarji ACH Volleyja šli tudi v samo končnico tekme, toda tokrat se ni ponovila zgodba iz prvega niza, čeprav je servis Gregorja Ropreta končal v avtu, nato pa je Jan Planinc uspešno zaključil napad svoje ekipe. Na žalost kamniških navijačev, ki so spet v velikem številu prišli v dvorano Tivoli, je servis Borisa Brusa za nekaj centimetrov končal v avtu.

Za edino menjavo v tretjem nizu se je odločil trener Calcitovcev Marko Brumen, ki je v igro poslal Žigo Šterna, odpočil pa je Domna Kotnika, toda ljubljanski odbojkarji so na prvem tehničnem odmoru vodili z 8:5. V kamniški ekipi so bili premalo učinkoviti v napadu in v bloku, vendar so po vrnitvi na igrišče najprej po napaki domačih igralcev ob mreži prišli do servisa, po dveh blokih in napadu Jana Pokeršnika pa še do vodstva z 9:8. Vseeno so bili tudi ob drugem tehničnem odmoru v prednosti domači odbojkarji, a le za točko. Za prvi polminutni odmor se je v tretjem nizu odločil Luka Slabe, kajti Kamničani so dosegli tri točke zapored in povedli z 18:16, s servisi pa so še naprej vršili pritisk na Andreja Flajsa in Jana Klobučarja, ki sta v ljubljanski ekipi sprejela veliko večino gostujočih začetnih udarcev. Ker kapetan ljubljanske ekipe ni imel svojega dne, je Slabe po polminutnem odmoru namesto njega v igro, tako kot v prvem nizu, poslal Daniela Lewisa, toda po napaki Alena Šketa in vodstvu Calcita z 21:18, je trener ACH Volleyja vzel še svoj drugi polminutni odmor v tretjem nizu. Domači odbojkarji so s tremi zaporednimi točkami izid izenačili (21:21), toda Jan Pokeršnik je z dvema uspešnima napadoma svoji ekipi priboril dve točki prednosti (23:21), nato pa Žiga Štern še dve zaključni žogi. Obe so Ljubljančani ubranili, z asom Andreja Flajsa pa so sami prišli do nje. Brumen je takoj vzel še polminutni odmor, ki je le za trenutek preprečil zmago ACH Volleyja, saj je naslednji servis Andreja Flajsa končal v mreži, toda tudi servis Jana Pokeršnika ni bil uspešen, zato pa je bil v bloku uspešen Mitja Vidič in na podoben način, ko so Calcitovci prišli do zmage v prvem nizu, so tretjega izgubili.

... na koncu so se vseeno zmage veselili odbojkarji ACH Volleyja.

V ekipi ACH Volleyja je v četrtem nizu prišlo do menjave na korektorskem mestu, saj je Alena Šketa zamenjal Mory Sidibe, to pa je bila tudi edina sprememba v obeh ekipah. Z asom Jana Brulca so na prvi tehnični odmor odšli kamniški odbojkarji, ki so še naprej vztrajno servirali na Jana Klobučarja ali Andreja Flajsa. Tako je Aleš Fabjan do takrat sprejel le devet od 66 sprejetih začetnih udarcev, toda takšna taktika se je Kamničanom bolj ali manj obrestovala, čeprav so po napaki Jana Pokeršnika, nato pa še bloku blejske ekipe za državnimi prvaki zaostajali za štiri točke (8:12). Toda ko je napad Kamničanov z blokom zaustavil še Andrej Flajs in so jim Ljubljančani ušli za pet točk (8:13), je Marko Brumen vzel polminutni odmor, še pred njim pa se je odločil za dvojno menjavo, in sicer je Jana Brulca zamenjal Martin Hrast, Jana Pokeršnika pa njegov brat Danijel. Vendar tudi to ni prineslo želenega preobrata, kajti Kamničani nikakor niso uspeli prebiti bloka domače ekipe in ob drugem tehničnem odmoru so za njimi zaostajali že za sedem točk. To pa je bila prednost, ki je tako kakovostna ekipa, kot je ljubljanska seveda ni zapravila. Kamničani so se Ljubljančanom štirikrat še približali na točko zaostanka (zadnjič pri izidu 22:23, ko so imeli tudi protinapad za izenačenje), toda Sidibe je Ljubljančanom priboril dve zaključni žogi za končno zmago. Ker se je žoga ob napadu Danijela Pokeršnika dotaknila mreže, so se težko priborjene zmage veselili odbojkarji ACH Volleyja. Vendar si čestitke za prikazano igro zaslužijo tudi kamniški odbojkarji.

Izjavi po tekmi

Luka Slabe, trener ACH Volleyja: »Kamničani v finalu igrajo dobro odbojko. Ne delajo veliko napak, igrajo zelo disciplinirano, mi pa nadaljujemo to kalvarijo, da imamo v nizih velike prednosti, a jih ne moremo v miru pripeljati do konca. To nas trenutno
tepe, toda kljub temu smo tekmo dobili in v Kamnik gremo po novo zmago. Upajmo,
da bomo še boljši, kot smo bili danes.«

Jan Pokeršnik, igralec Calcit Volleyballa: »Naša igra je danes zelo nihala, odločilen pa je bil tretji niz, v katerem smo v zaključku naredili t. i. kadetske napake, ki se ekipi, kot smo mi, ne bi smele zgoditi. Po tem porazu, je prišlo do psihološkega padca. V četrtem nizu smo jih sicer po velikem zaostanku ujeli, toda težko je ves čas držati zbranost na visoki ravni. Naš trener je naredil pametno potezo, ko je zamenjal nekaj igralcev, ki so v našo igro prinesli svežino. Na žalost sta nam zmanjkali žoga ali dve, da bi o zmagovalcu odločal peti niz. Verjamem, da bomo v Tivoliju v letošnji sezoni še enkrat igrali.«

FINALE KONČNICE V 1. DOL ZA MOŠKE

Prva tekma, 7. april: ACH Volley – Calcit Volleyball 3:0 (20, 15, 18).

Druga tekma, 11. april: Calcit Volleyball – ACH Volley 3:2 (-26, 21, 23, -14, 9).

Tretja tekma, 14. april: ACH Volley – Calcit Volleyball 3:1 (-26, 23, 25, 22)

Četrta tekma, 16. april: Calcit Volleyball – ACH Volley (ŠD Kamnik, 17.00).

Morebitna peta tekma, 20. april: ACH Volley – Calcit Volleyball (dvorana Tivoli, 17.00).

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice