Mali grad

Budnarjeva domačija v Palovčah dobila novo streho, obnovljena tudi črna kuhinja, posebnost 350 let stare muzejske hiše

11.04.2010

 

V okviru občinskega praznika se nadaljujejo obeležitve nekaterih uspešno zaključenih projektov, danes uradno odprtje prenovljene Budnarjeve muzejske hiše v Palovčah, kjer je v lanskem letu potekala prenova strehe ter obnova stropa črne kuhinje. 

Alenka Hribar, predsednica Turističnega društva Kamn'k, ki je zadnja leta skrbnik Budnarjeve domačije, se je uvodoma zahvalila Občini Kamnik, da je v lanskem letu pristopila k projektu obnove domačije, ter nasploh za posluh pri ohranjanju kulturne dediščine, ki ga Občina vselej kaže preko takšnih in podobnih projektov. Zahvala za zaupanje tudi županu Smolnikarju, ki je leta 2007 opravljanje domačije prepustil mlademu Turističnemu društvu Kamn'k, ki vse od takrat z domačijo uspešno opravlja. To dokazujejo tudi stalne razstave, tematske delavnice in številni dogodki, ki so povezani z našo etnološko dediščino in ljudskim izročilom.

V nadaljevanju je župan Anton Tone Smolnikar povedal, da je Občina za projekt obnove Budnarjeve domačije v lanskem letu na javnem razpisu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prejela nepovratna sredstva v višini dobrih 21.000 evrov, kar zanaša polovico celotne investicije. Poleg župana so se uradnega odprtja udeležili še podžupan Brane Golubovič, Liljana Juhart Mastikosa, vodja oddelka za družbene dejavnosti, dr. Andreja Eržen, direktorica Agencije za razvoj turizma in podjetništva v Kamniku in Barbara Strajnar, svetovalka za evropske in druge projekte na Občini Kamnik.

Za domače vzdušje so poskrbele ljudske pevke Predice, manjkalo ni pristnih domačih dobrot.

Investicija v obnovo Budnarjeve domačije
Nova streha je krita s smrekovimi skodlami, položenimi kot trojno kritje. Dela je izvedel Bojan Koželj, eden izmed redkih rokodelcev v Sloveniji, ki ima certifikat domače in umetnostne obrti za izdelavo skodel.

S prenovo objekta so na Občini Kamnik želeli omogočiti nadaljnje opravljanje vseh obstoječih dejavnosti v Budnarjevi domačiji s cilji ohranjanja kulturne dediščine, tradicije starih običajev, tradicionalnega stavbarstva na območju Palovč in pričevalnosti kulturnega spomenika. Eden izmed ciljev je tudi kulturno osveščanje prebivalcev ter promocija kulturno-etnoloških spomenikov v občini.

Celotna investicija je potekala v skladu s kulturnovarstvenimi pogoji Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Kranj.

Foto: Nina Klisarič


<< Nazaj | Novice