Mali grad

Budnarjeva domačija gostila 7. Festival cvetnonedeljskih butaric

08.04.2019

 

Budnarjeva domačija gostila 7. Festival cvetnonedeljskih butaricIzdelovanje cvetnonedeljske butare, kljub spremembam v načinu življenja, ostaja pomembna sestavina kulturne dediščine na slovenskem. Razlike se kažejo v poimenovanju izrazov cvetnonedeljskega zelenja in njenih sestavin, v sestavah, obliki...podobnosti pa se kažejo v šegah, ki so spremljale blagoslovljeno zelenje. V nedeljo, 7. aprila 2019, smo v Budnarjevi domačiji v Zgornjih Palovčah pripravili tradicionalni Festival cvetnonedeljskih butaric.

Obiskovalci so si lahko ogledali več različnih cvetnonedeljskih butaric z različnimi imeni kot so: kravji žegen, pušelj, presmec, snop, ljubenska potica, kaštron, pušlc in drugače imenovanih butar iz različnih slovenskih pokrajin.

 Na 7. Festivalu cvetnonedeljskih butaric so tovrstno kulturno dediščino  na ogled postavili; izdelovalec ljubenskih potic Jože Hudej iz Ljubnega ob Savinji, ljubljansko butarico iz Sostrega je na ogled postavila družina Birk, palovške butarce je izdelala Bernardka Kvas, šmarsko butarico je pripravila Ivanka Romšak, pušl in kaštron iz Baške grape so izdelali člani Društva Baška dediščina,  butarico s čipko iz Selške doline so pripravili v Turističnem društvu Železniki, snop so prikazali člani Turističnega društvo Črna na Koroškem, butarico so izdelali tudi člani Turističnega društva Davča, člani Turističnega društva Žirovski vrh so na ogled postavili žirovsko butarico in butarico iz Poljanske doline.

V "hiši" so si obiskovalci lahko izdelali svojo butarico pod mentorstvom domačink Bernarde Kvas in Fani Sovinjšek dogodek pa je obogatila tudi domača kulinarika, ki jo je pripravila Olga.

Turistično društvo Kamnk se zahvaljuje vsem društvom, ki so se odzvali povabilu in izdelali butaro, ter vsem posameznikom, ki so posredovali informacije, da smo si vsi skupaj lahko na enem mestu ogledali različnost in bogastvo naše kulturne dediščine. 

Besedilo in fotografije: Sabina Romšak

 


<< Nazaj | Novice