Mali grad

Brumen v čudeže ne verjame

15.01.2013

 

Čeprav so se odbojkarji Calcita bolj ali manj že poslovili od misli na uvrstitev na zaključni turnir, ki bo 9. in 10. marca v Bratislavi, so z zmago v Pliberku spet ostali v igri. Toda za trenerja Marka Brumna je bolj kot to, da so še v igri za četrto mesto, ki še vodi na zaključni turnir, pomembno, da so njegovi varovanci na tekmi pokazali tisto, kar so trenirali in popravili svojo učinkovitost v napadu. V Pliberku je bila njihova uspešnost 50-odstotna, razveseljuje pa dejstvo, da so v zaključkih nizov zadržali hladne glave, mirnost in natančnost in vse to jim je prineslo prvo zmago v gosteh v njihovi prvi sezoni srednjeevropske lige.

»Teoretično imamo res še možnosti, da se uvrstimo na zaključni turnir, toda Posojilnica Dob, ki ima isto število točk, kot mi ima še dve tekmi, Kaštelo v gosteh in Unicef Bratislavo doma, pa tudi Humenne, s katerim bomo prihodnjo soboto igrali svojo zadnjo tekmo v srednjeevropski ligi, ima samo točko manj od nas in pa tekmo manj, tako da nam tudi proti Slovakom ne bo lahko. Skratka, zgoditi bi se moral manjši čudež, da bi nam uspelo, toda ne glede nato, naš cilj še naprej ostaja državno prvenstvo in tudi treninge v prihodnjih dneh bomo temu podredili,« je pred nocojšnjim treningom dejal Marko Brumen, trener Kamničanov, ki je bil izredno zadovoljen s tem, kar so njegovi varovanci prikazali v soboto v Pliberku na tekmi, ki je trajala skoraj dve uri in pol.

»Predvsem moram fante pohvaliti za izredno borbeno predstavo. Vidim, da so spoznali, da bodo morali na vsaki tekmi, če jo bodo želeli zmagati, dati vse od sebe. Nobene tekme ne moremo zmagati s polovičarskim pristopom. Tokrat moram pohvaliti tako Planinca kot Jana Pokeršnika, ki sta bila izredno uspešna v napadu, saj sta izredno veliko težkih žog uspela pretvoriti v točko. Sicer smo šli v tekmo v nekoliko spremenjeni zasedbi, z Martinom Hrastom na mestu organizatorja igre in Danijelom Pokeršnikom na mestu korektorja in predvsem za Hrasta velja, da je uspešno razigral naše napadalce, ki so na njegove žoge prihajali bolj agresivno. V napadu smo tokrat več tvegali, kar se nam je izšlo. Me pa veseli, da smo bili v tem elementu igre, kateremu smo na treningih v prejšnjem tednu posvečali največ pozornosti, uspešni. Dobro, ena lastovka še ne prinese pomladi, počakati bomo morali še na naslednje tekme, toda resnično me veseli, da je bil Planinc tokrat naš najboljši napadalec. Zanj je značilno, da v napadu zelo niha v igri in tudi sam pravi, da je zanj pomembna igra v obrambi in na sprejemu, v napadu pa skrbi zato, da ne bi delal napak. To je že dobro, vendar mu skušam dopovedati, da mora tudi on zaključevati, ker ima to znanje. Morda nima višine za italijansko A-1 ligo in tam morda res ne bi mogel biti ključni napadalec, v Calcitu pa je to lahko. Od njega in Jana Pokeršnika pričakujem, da odneseta večji del bremena. V Pliberku se je to zgodilo, pohvaliti pa moram tudi Borisa Brusa, katerega je Hrast lepo razigral na prvem tempu, na zelo solidni ravni pa so bili tudi ostali igralci.«

Ker v srednjeevropski ligi v primeru istega števila točk odloča razlika število osvojenih in izgubljenih nizov, so še vedno v veliko boljšem položaju odbojkarji Posojilnice Doba, ki imajo 29 osvojenih nizov, izgubili pa so jih 22, medtem ko so Kamničani do zdaj v srednjeevropski ligi osvojili 22 nizov in izgubili 29. Obe ekipi 16 točk, s tem, da Calcitovce čaka le še ena tekma, Dobljane pa dve.

»Ko smo izgubili v Kapošvaru, in to potem, ko smo v nizu vodili z 11:2, sem dejal, da se bomo še tolkli po glavi in to tega zdaj prihaja. Če bi v Kapošvaru osvojili dve točki, morda celo samo eno, bi bili zdaj bolj konkurenčni. Ampak dobro, vseeno, je ta zmaga v Pliberku dokaz, da smo sposobna ekipa, da smo enakovredni večini ekip v srednjeevropski ligi. S kakšnim letom izkušenj več v tem tekmovanju in z malce drugačnim pristopom v smislu organizacije tekmovanj, saj smo bili verjetno edina ekipa v srednjeevropski ligi, ki je na gostovanja hodila na dan tekme, bi se dalo narediti tudi kaj več,« meni Brumen, ki bo do tekme s Humennejem, prihodnjo soboto, spet več časa namenil treningom.

»Modra skupina in končnica državnega prvenstva ostaja zdaj naš glavni in edini cilj. V tem tednu bomo spet malo 'pritisnili' igralce, povečali bomo obseg dela, več bo fitnesa, manj bomo delali na eksplozivnosti, pač vse z namenom, da bomo v formi do začetka modre skupine. Sam v čudeže ne verjamem, vendar pa to ne pomeni, da za nas zadnja tekma v srednjeevropski ligi ne bo pomembna. Vsekakor jo bomo skušali zmagati, nato pa...,« je še dejal Brumen.

Kamničani so v Pliberku prikazali eno svojih boljših iger v letošnji sezoni, o čemer pričajo tudi statistični podatki. Njihov sprejem je bil na zadovoljivi ravni, 66-odstoten (blestel je Jan Planinc z 81-odstotno uspešnostjo), v napadu so bili 50-odstotni, v štirih nizih so dosegli devet blokov, naredili 35 lastnih napak in »zabili« tri ase. Vse to dovolj je bilo za zmago s 3:1 (26, 23, -25, 33), ki je bila njihova peta v srednjeevropski ligi.

Besedilo: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice