Mali grad

Brez servisa in napada proti Peruju ni šlo

02.08.2013

 

Na svojem prvem nastopu na svetovnem prvenstvu so slovenske kadetinje v osmini finala morale priznati premoč aktualnim prvakinjam Južne Amerike. Odbojkarice Peruja so v Nakhon Ratchasimi nadigrale v vseh elementih odbojkarske igre in se jim na ta najboljši možni način maščevale za poraz v finalu pokala Uniqua v Limi. Tako bodo slovenske kadetinje jutri namesto proti Srbiji v četrtfinalu svetovnega prvenstva, igrale proti Grčiji za mesta od devet do šestnajst. Tekma se bo začela ob 13. uri.

Slovenija – Peru  0:3 (-19, -14, -21)

Nakhon Ratchasima – Dvorana Lipatapanlop Gym. 300 gledalcev. Sodnika: Gerardo (Kuba) in Lofti Ben (Tunizija).

Slovenija: Mori 5, Korošec, Đukič,Bernardi, Mihalinec, Markovič 7, Mihevc 6, Pintar 6, Ščuka 12, Sobočan 2, Zdovc, Pahor – libero. Selektor: Jože Časar.

Peru: Del Valle 5, Palma, Regalado, Cuba, Almeida Chavez 2, Frias 8, Urrutia 8, Leyva 22, Villacorta, Vaaliente 7, Delgado - libero, Bricero Rabanal. Selektorka: Natalia Malaga Dibos.

Slovenske kadetinje so si v zadnjem krogu skupine C za nasprotnice v osmini finala svetovnega prvenstva na Tajskem »izbrale« Perujke, ki so jih pred dobrima dvema mesecema v finalu pokala Unique sredi Lime premagale s 3:0. Na tej tekmi so Perujke, ki so v predtekmovalni skupini D premagale Italijo, ki so se ji v slovenskem taboru »izognili«, nastopile brez dveh igralk prve postave, toda vseeno se je zdelo, da bi Časarjeve izbranke v osmini finala lažje preskočile to oviro kot aktualne evropske kadetske podprvakinje. Italijanke so sicer v osmini finala po hudem boju z 2:3 izgubile z Brazilkami in ker se je zavlekel tudi dvoboj med Dominikansko republiko in Turčijo, ki so ga presenetljivo dobile Dominikanske, se je tekma med Slovenijo in Perujem začela z več kot eno urno zamudo. Kot kaže, je dolgotrajno čakanje na obračun v osmini finala, več nervoze povzročilo slovenskemu taboru, saj so mlade Slovenke na prvi tehnični odmor odšle z zaostankom treh točk. Čeprav so več lastnih napak naredile perujske odbojkarice, so pred drugim tehničnim odmorom vodile že s 15:10. Slovenski selektor Jože Časar je v napovedi pred tekmo dejal, da bo treba predvsem zaustaviti Angelo Leyvo in Roso Vaaliente, hkrati pa vršiti pritisk na njihove sprejemalke z dobrim servisom. Na žalost je ostalo le pri željah, kajti ob koncu niza se je razigrala kapetanka Peruja Leyvo, ki je bila skorajda nezaustavljiva za slovenski blok, na drugi strani pa so prvakinje Južne Amerike blestele prav v tem elementu igre, boljše pa so bile tudi v začetnem udarcu. Vse to jim je, navkljub desetim lastnim napakam, Slovenke so jih recimo naredile pol manj, prineslo gladko zmago v uvodnem nizu.

Drugi niz se je za slovensko izbrano vrsto začel in nadaljeval še slabše kot prvi, saj so odbojkarice Peruja povedle z 8:1, na drugi tehnični odmor pa so odšle že s prednostjo desetih točk. V tem delu igre so naredile le eno lastno napako, Slovenke kar pet, še naprej pa so bile boljše tudi v vseh elementih odbojkarske igre. Jože Časar je skušal nasprotno ekipo zaustaviti s polminutnimi odmori in menjavami, vendar mu ne eno ne drugo ni prineslo želenega preobrata. Servis, ki naj bi bil eno glavnih orožij slovenske reprezentance je popolnoma odpovedal, saj slovenske odbojkarice niso dosegle niti enega asa, še naprej so zaostajale v bloku, za nameček pa so naredile še osem lastnih napak, večinoma na servisu, njihove nasprotnice pa v tem nizu le dve.

Tudi v tretji niz je Časar krenil z Evo Mori, Anito Sobočan, Lano Ščuko, Elo Pintar, Katjo Mihevc, Niko Markovič in prosto igralko Majo Pahor. Tokrat je bil začetek niza bolj obetaven, saj so Slovenke močno popravile svojo igro v bloku, v tem elementu igre se je izkazala zlasti Lana Ščuka, kar jim je prineslo vodstvo s 7:4, na prvi tehnični odmor v tretjem nizu pa so odšle s prednostjo dveh točk. Vendar pa servis slovenski vrsti ni in ni stekel, zato pa je na drugi strani mreže Leyvova pridno dosegala točke in svojo ekipo pripeljala do vodstva z 12:11. Vseeno so po točki Lane Ščuke tudi na drugi tehnični odmor s prednostjo dveh točk odšle slovenske odbojkarice, ki so še naprej prevladovale v bloku, a kaj, ko so se napake na servisu še kar nadaljevale, za nameček pa tudi v polju, tako da so s štirimi zaporednimi točkami vajeti igre v svoje roke spet vzele perujske odbojkarice, ki so povedle z 18:16. V končnici niza se je spet razigrala Leyvova, ki je s tremi točkami svoji ekipi priigrala kar štiri zaključne žoge za uvrstitev v četrtfinale. Prvo so slovenske kadetinje še rešile, ne pa tudi druge, ki jo je zaključila prav kapetanka Peruja, tako da se bodo v nadaljevanju svetovnega prvenstva borila za mesta od devet do šestnajst. Njihove nasprotnice bodo Grkinje, ki so jih na EP premagale v boju za peto mesto. Z Grkinjami bodo jutri igrale ob 13. uri.

Na drugih tekmah osmine finala velja še enkrat izpostaviti poraz Turčije, ki se je tako od branjenja naslova svetovnih prvakinj poslovila že zelo zgodaj, zmago Brazilk proti Italiji, težko priborjeno zmago aktualnih evropskih prvakinj Poljakinj v srečanju s Portorikom, medtem ko je edini evropski obračun v osmini finala pripadel reprezentanci Srbije. S pol moči pa so se v četrtfinale uvrstile reprezentance Japonske, ZDA in Kitajske.

Izjavi po tekmi

Jože Časar, selektor slovenske reprezentance: »Perujke so igrale veliko bolje od nas, na precej višji ravni. Na tej tekmi so pokazale, zakaj so prvakinje Južne Amerike, medtem ko smo bili mi šele šesti v Evropi. Smo majhna država, prvič na svetovnem prvenstvu, zato nas poraz ne bi smel preveč potreti. V nadaljevanju prvenstva bomo skušali priti čim višje in že jutri proti Grčiji prikazati boljšo igro. Danes smo preprosto 'pregoreli' na celi črti.«

Eva Mori, kapetanka slovenske reprezentance: »Prikazale smo zelo slabo igro. Nismo igrale svoje igre, ki smo jo sposobne igrati in tu gre iskat vzroke za naš poraz.«

Izidi osmine finala kadetskega SP: Japonska – Egipt 3:0 (11, 7, 16), Brazilija – Italija 3:2 (-18, 14, 23, -22, 7), Poljska – Portoriko 3:1 (21, 24, -22, 25), ZDA – Tajvan 3:0 (19, 11, 17), Turčija – Dominikanska republika 1:3 (16, -28, -18, -17), Slovenija – Peru 0:3 (-19, -14, -21), Srbija – Grčija 3:1 (22, 19, -20, 16).

Besedilo in fotografija: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice