Mali grad

»Brez ljudi, ki skrbijo za oblačilno dediščino, bi se ta hitro izgubila.«

07.09.2018

 

»Brez ljudi, ki skrbijo za oblačilno dediščino, bi se ta hitro izgubila.«Pred uradnim odprtjem 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, ki bo jutri, 7. septembra, ob 19. uri, si je od včeraj dalje moč ogledati še zadnjo od štirih razstav, ki spremljajo letošnji program tega največjega etnološkega festivala v Sloveniji. Razstavo Le kam sodi ta obleka? je v Galeriji nad Kavarno Veronika odprl podžupan Občine Kamnik v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi.

»Besede ljudska ali narodna noša, dediščina in folklora ne pomenijo dosti, če jo samo gledamo na razstavah kot je ta,« je dejal podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi in nadaljeval: »Brez ljudi, ki skrbijo za ohranitev originalov ali izdelavo rekonstrukcij, bi se dediščina hitro izgubila. Folklora ni samo ples v narodni noši ali kostumu, folklora bi morala biti tudi šivanje, vezenja takšnih umetnosti, kot jih vidimo na teh razstavah. Iskrena hvala avtorici razstave Andreji Stržinar, da spoznavamo to dediščino in da vemo, kam katera obleka sodi.«

Obiskovalce je v imenu organizatorja festivala Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik pozdravil v. d. direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger, ki je izpostavil, da je obleka bila nekoč in je tudi danes prva izjava posameznika v javnosti. »Nekoč je posameznik z obleko, frizuro ali okrasjem sporočal, v kateri razred sodi. Danes ni nič drugače. Tudi danes z obleko sporočamo, kdo je gasilec in kdo pripadnik visokega sloja, ki si lahko privošči dražja oblačila.« Razstavo pa je predstavila njena avtorica Andreja Stržinar.

Razstava Le kam sodi ta obleka? prikazuje oblačila, ki so jih ljudje nosili za različne priložnosti. V 20. stoletju so se namreč med ljudmi na Slovenskem ustvarile predstave o nekdanji, časovno navadno nedefinirani, enotni – uniformni oblačilni podobi. Še danes je pogosto govora o »gorenjski«, »koroški« »ljubljanski«, »bohinjski« … »noši« kot neki (pre)obleki, ki naj bi kazala, kako so se oblačili ljudje na imenovanih območjih v preteklosti. Ta, uniformna in stereotipizirana različica preobleke, se navadno na prikaz nekdanjega oblačenja le sklicuje, v sebi pa pogosto združuje več sodobnosti kot preteklosti. Na razstavi je posebna pozornost namenjena »narodni noši« – preobleki ljudi za posebne priložnosti, ter folklornim in njim sorodnim kostumom, ki predstavljajo nekdanje oblačenje predvsem kmečkega prebivalstva na Slovenskem v 19. in začetku 20. stoletja.

Razstava bo na ogled do 9. septembra vsak dan med 10. in 18. uro.

Z odprtjem te razstave se pričenjajo 48. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki bodo vrhunec dosegli v nedeljo, 9. septembra, s tradicionalno povorko narodnih noš. Ob 15. uri se bo skozi staro mestno jedro Kamnika sprehodilo približno 2.000 v noše odetih posameznikov, skupin in vozov. Povorko si bo kot častni gost ogledal tudi predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, ki bo zbrane, pred povorko v Samčevem prehodu, nagovoril kot slavnostni govornik.

Že pred tem pa obiskovalce čaka pester program, ki pa letos zaradi gradbenih del na Glavnem trgu poteka na Trgu prijateljstva (za Občino Kamnik). Festival bosta jutri, 7. september, ob 19. uri uradno odprla podžupan Občine Kamnik v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi ter v. d. direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger. Ob odprtju bo nastopila tudi Mestna godba Kamnik, ki letos obeležuje 170. obletnico obstoja, ter Društvo kamniških mažoretk Veronika. Že pred tem bo zanimiv tudi nastop Folklorne skupine Kamnik in Folklorne skupine Trebaczewianie iz Poljske. Zvečer sledi zabava z Zasedbo Kranjci in Mambo Kings.

V soboto, 8. septembra, si boste lahko ogledali tekmovanje harmonikarjev za pokal narodnih noš, nastop folklorne skupine Tine Rožanc, za večerno zabavo bodo poskrbeli Pop Design, Gušti in Skalp. V nedeljo, 9. septembra, pa si bo pred vrhuncem – povorko narodnih noš – moč ogledati tudi nastope tujih folklornih skupin iz Črne Gore, Ukrajine, Cipra in nastop Lužiških Srbov. Ob robu 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine v Arboretumu Volčji Potok poteka Čarobni dan. Več informacij je dostopnih na spletni povezavi www.carobnidan.si.

Sicer pa so že pred začetkom festivala vrata odprle tri razstave. Od 21. avgusta si je v prostorih Občine Kamnik moč ogledati razstavo Markova herbija, v Galeriji Miha Maleš razstavo Zakladi hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine. V Galeriji Dika pa od 31. avgusta dalje razstavo spodnjega perila Spodi n'č, gor pa b'l mau.

Za sveže novice o 48. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine spremljajte facebook stran Dnevi narodnih noš oziroma spletno stran narodnenose.si.

OZADJE

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so največji etnološki festival v Sloveniji, ki vsako leto v Kamnik privabi več kot 30.000 obiskovalcev. Angleški medij The Guardian je prireditev letos uvrstil med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi. Začetki prireditve segajo v leto 1966, ko so Kamničani organizirali Dan narodne noše. Že prvo leto se je na prireditev odzvalo veliko število prosvetnih društev in posameznikov, tako iz Kamnika kot iz okolice. Prireditev je kar nekajkrat zamenjala ime, tako je leta 1986 Kamnik gostil 16. Dneve narodnih noš, folklore in obrti, kasneje se je preimenovala v Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine – to ime pa se je ohranilo vse do danes, ko je prireditev po številnih vsebinskih preoblikovanjih pridobila široko prepoznavnost. Vsako leto pa v nedeljo, zadnji dan festivala, poteka povorka narodnih noš, ki se je udeleži okoli 2000 posameznikov. Ti se za to priložnost posebej pripravljajo tudi več dni pred prireditvijo. Festival predstavlja ponos mesta, domačini pa mu radi rečejo kar "noše".

Besedilo: Samo Trtnik, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice