Mali grad

Brez heca – ZDAJ GRE ZARES!

29.08.2016

 

Brez heca – ZDAJ GRE ZARES!Kot gre zares vsako leto konec avgusta v Šmartnem v Tuhinju, tako zares je šlo tudi letos. Mlada ekipa animatorjev je pod vodstvom Špele Jeglič in Neže Lanišek pripravila že 15. oratorij po vrsti, ki je zbral pod svoje okrilje okoli 130 otrok od blizu in daleč. Le-ti so se od 22. Do 27. avgusta zbirali na oratorijskem dvorišču ter se skupaj z Ostržkom podali na pot od neživega – lesenega srca do takega, ki zna ljubiti in biti za druge. Pod geslom »Zdaj gre zares!« je tako minil teden poln doživetij in vtisov.

Animatorji so z mislijo na oratorij začeli že s februarjem, v aprilu pa se je začelo aktivno ustvarjanje in načrtovanje, ki je teden dni pred velikim dogodkom doseglo vrhunec v žaganju, lepljenju, striženju in sortiranju. Tokrat je animatorska ekipa že pred oratorijem spisala scenarij in posnela tudi kratke filmčke, ki so vsak dan po igrici navduševali otroke ter na drug način predstavili osrednjo vrednoto dneva s pomočjo zgodbe o smrkcih. Toda osrednja tema je bila posvečena Ostržku in njegovi poti preko preprek nazaj k očetu.

   
   

Na katehezah so otroci skupaj z animatorji vrednote družine, znanja, delavnosti, resnice in odgovornosti še utrdili s pomočjo pogovora, dejavnosti in iger, nato pa si veselo privoščili malico, ki jih je okrepčala za popoldanske štafetne in vodne igre ter za ustvarjanje in delo v delavnicah.

Sreda je bila, kot je že v navadi, dan za izlet. S štirimi velikimi avtobusi se je velika oratorijska družina odpravila proti Škofji Loki, v mestu iskala Ostržka in pristala pri prijaznih bratih kapucinih, ki so odprli vrata in svoja srca ter celoten oratorij gostili najprej v cerkvi pri sveti maši, nato pa še na svojem travniku, kjer so se lačni želodčki pokrepčali na pikniku.

Tudi sobotni dan je bil poseben, saj je vzporedno z oratorijem za otroke potekal tudi oratorij za starše. Obiskala jih je gostja gospa Nataša Hanuna, starši pa so v njeni družbi prijetno preživeli dopoldanski čas ter se popoldne na zaključku oratorija pridružili svojim otrokom pri sveti maši in pikniku.

Tudi letos je potekal tudi t. i. mali oratorij, v katerega so vključeni otroci od 4. do 6. leta starosti. Letos jih je bilo 27, skupaj z animatorkami pa so uživali in ustvarjali na prilagojenem programu.

Da oratorij zna biti dobrodelen, se je pokazalo tudi tokrat. Cel teden so se zbirali plastični zamaški. Nabralo se jih je več velikih vreč. Poleg tega se je zbralo več škatel s hrano za družino v stiski ter s hrano in pripomočki za osebno higieno za begunce. V četrtek so otroci ustvarili nekaj izdelkov prav za dobrodelni bazar, na katerem se je zbralo kar 340 evrov za družino v stiski.

S skupnimi močmi so tako otroci kot animatorji in starši dokazali, da pravega srca nima le Ostržek, pač pa vsi, ki dajejo in se razdajajo za druge. Konec koncev -  GRE ZARES!

Besedilo: Monika Jeglič
Fotografije: Ana Jeglič, Anamari Hribar in Urša Vrankar


<< Nazaj | Novice