Mali grad

Branje in duševno zdravje med epidemijo ali karanteno

06.01.2021

 

V času epidemije in karantene je moč opaziti preko medijev, družabnih omrežij in redkih osebnih stikov naraščanje različnih osebnih stisk. Nekatere so povezane s strahom pred boleznijo ali izgube socialne varnosti, spet druge pa s socialno izoliranostjo, osamljenostjo in s tem, da mnogi nimajo stikov z družino ali prijatelji. Skrb za telesno in duševno zdravje je v času preizkušenj še kako pomembna. Zato k tej skrbi pristavlja tudi knjižnica svoj kamenček v mozaik in svetuje, da z branjem ohranjamo duševno zdravje. 

Knjižnica omogoča dostop do knjig in gradiva, čeprav ni mogoče iti med police in se predati razkošju samostojne izbire. Na spletni strani Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik so objavljena navodila, kako naročiti gradivo po telefonu ali spletu. Zaposleni v knjižnici lahko po telefonu tudi pomagajo pri izbiri knjig, zelo dobra stran za bralne navdihe pa je stran dobreknjige.si.

Na fotografiji je nazoren prikaz, kako z branjem pomagamo ohranjati duševno zdravje med epidemijo in karanteno. Z branjem premagujemo stres, strah, depresijo in izolacijo. Z branjem se izognemo tudi negativnemu vplivu družabnih medijev (lažne novice, sovražni govor, teorije zarote), krepimo koncentracijo, spomin, kognitivne funkcije in predvsem empatijo.

Besedilo in fotografija: Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik


<< Nazaj | Novice