Mali grad

Branilke naslova povedle z 1:0 v zmagah, Kamničani bodo igrali za tretje mesto

30.03.2014

 

Branilke naslova povedle z 1:0 v zmagah

Na prvi finalni tekmi končnice 1. DOL so odbojkarice Calcit Volleyballa po zmagi v prvem nizu v nadaljevanju popustile in dovolile gostjam, da so se razigrale in prišle do zmage. Vendar je to šele prva od treh potrebnih zmag za naslov državnih prvakinj, zato za kamniško ekipo ni še prav nič izgubljenega. OK Calcit bo v torek organiziral avtobusni prevoz na drugo tekmo finala, ki bo v Mariboru, 1. aprila, ob 17:30 uri. Prijave so možne do ponedeljka (do 15:00 ure) na klubski mail calcit.volleyball@gmail.com ali okkamnik@siol.net. Odhod avtobusa bo na dan druge ob 15:15 uri izpred ŠD Kamnik. Prevoz in vstopnice plača klub.

Calcit Volleyball – Nova KBM Branik         1:3 (23, -22, -19, -13)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 250 gledalcev. Sodnika: L. Globačnik (Topolšica) in Melavc (Šempeter).

Calcit Volleyball: E. Mori 1, Turnšek 18, Božič 1, Kavčič, Borko 4, Vrhovnik, Valenčič 12, N. Mori, Hribar, Jerala – libero, Charuk 11, Ščuka 3. Trener: Gašper Ribič.

Nova KBM Branik: Mlakar 22, Blagne, Kučej 5, Kaučič 10, Ajnihar 1, Igličar 14, Gričnik, Najdič 2, Starčević 22, S. Planinšec , M. Planinšec, Proković – libero. Trener: Bruno Najdič.

Tudi v minuli sezoni so imele kamniške odbojkarice prednost domačega igrišča, ki pa jim na koncu ni pomagala na poti do njihovega drugega naslova državnih prvakinj. Na prvi in tretji finalni tekmi končnice državnega prvenstva so sicer slavile v svoji dvorani, toda po dveh porazih v gosteh so klonile tudi na peti tekmi. Kako bo v letošnji sezoni, bodo pokazale šele prihodnje tekme, na prvi pa so v petem zaporednem finalu končnice domačega prvenstva Kamničanke dvoboj z Mariborčankami, ki so jih v tej sezoni že dvakrat premagale v finalu – v pokalu Slovenije in v srednjeevropski ligi – pa so dvoboj z branilkami državnega naslova začele v postavi Eva Mori, Sara Valenčič, Lana Ščuka, Tamara Borko, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in prosta igralka Meta Jerala. Na drugi strani mreže so za branilke naslova tekmo začele Angelina Ajnihar, Nika Blagne, Ana Starčević, Elena Kučej, Marina Kaučič, Iza Mlakar in prosta igralka Stefana Proković. Do prvega tehničnega odmora so si gostje na servis Ane Starčević, tudi po zaslugi lastnih napak domače ekipe in njenega slabšega sprejema, priigrale pet točk prednost. Za nameček so bile gostje, ki so z winnerjem Kaučičeve povedle tudi z 10:4, boljše še v bloku in to navkljub polminutnem odmoru Gašperja Ribiča tik pred prvim tehničnim odmorom. Šele na servis Eve Mori so domače odbojkarice dosegle tri točke zapored in svoj zaostanek znižale na tri točke (8:11), zato se je za polminutni odmor odločil še Bruno Najdič. Vendar le-ta še ni prinesel uspeha njegovi ekipi, kajti s točko kapetanke Tamare Borko so se Kamničanke gostjam približale le še na točko zaostanka (10:11). Z asom Valenčičeve je sledilo izenačenje na dvanajsti točki, po pravi »bombi« Turnškove pa je Najdič vzel še svoj drug polminutni odmor, kajti Calcitovke, ki so zmanjšale število lastnih napak in popravile svoj blok, so prvič na tekmi povedle (14:13). Po dveh napakah Mlakarjeve je domača ekipa na drugih tehnični odmor odšla s prednostjo treh točk, z blokom Charukove pa je gostjam pobegnila že za štiri točke (14:18). Najdič je namesto Ajniharjeve v igro poslal Saro Najdič, Mlakarjevo je zamenjala Mihela Planinšec, Niko Blagne pa Urška Igličar. Toda do preobrata ni več prišlo, čeprav so Mariborčanke po zaostanku petih točk (18:23) izid še uspele izenačiti, toda Sara Valenčič in predolga žoga Urške Igličar sta zmago v prvem nizu prinesli domači ekipi.

Drugi niz so domače odbojkarice nadaljevale brez sprememb v ekipi, medtem ko je pri gostjah na mestu organizatorke igre namesto Ajniharjeve tekmo nadaljevala Najdičeva. Mariborčanke so povedle s 3:0, toda z odlično igro v obrambi, ko so rešile številne »težke« žoge so Kamničanke po uspešnem napadu Turnškove povedle s 5:4. V mariborski ekipi je Blagnetovo na sprejemu zamenjala Igličarjeva, na prvi tehnični odmor pa s točko prednosti odšle branilke državnega naslova, ki so svojo prednost do drugega tehničnega odmora povečale na štiri točke. Kaj kmalu je moral Ribič vzeti še svoj drugi polminutni odmor, kajti po uspešnem napadu Starčevićeve so njegove varovanke zaostajale že za pet točk (13:18). Po še eni točki gostij je namesto Lane Ščuke v domači ekipi v igro vstopila Petra Vrhovnik, kar se je Kamničankam obrestovalo. Na servis Mojce Božič, ki je zamenjala Tamaro Borko, je gostujoči trener Bruno Najdič vzel kar dva polminutna odmora, kajti domača ekipe se je njegovi približala le še na dve točki zaostanka (18:20). Vendar do preobrata ni prišlo, saj so Mariborčanke s »šikom« Ize Mlakar prišle do kar treh zaključnih žog za izenačenje v nizih. Korektorka gostij je izkoristila drugo.

Tretji niz je v ekipi Calcita na sprejemu namesto Ščuke nadaljevala Vrhovnikova, v mariborski vrsti pa je prav tako v igri ostala Igličarjeva, ki je na začetku drugega zamenjala Blagnetovo. Tokrat je uvod v niz pripadel domači ekipi, ki je z dvema asoma Turnškove povedla s 5:1. Kamničanke, ki v drugem nizu niso dosegle niti enega bloka, so prav z blokom Charukove prišle še do pete točke naskoka (7:2). Takšna pa je bila njihova prednost tudi ob prvem tehničnem odmoru. Z asom Najdičeve so se jim Mariborčanke približale na dve točki zaostanka (7:9), po napaki Turnškove pa le še na točko (9:10), tako da je po Brunu Najdiču polminutni odmor vzel še domači trener Gašper Ribič. A s tem težav v vrstah Calcita še ni bilo konec, kajti gostje so s točko Mlakarjeve povedle prvič v tretjem nizu (11:10). V še večjih težavah so bile domače odbojkarice po novem asu Mariborčank, ki so prišle že do treh točk prednosti (15:12). Prav takšen pa je bil zaostanek Kamničank ob drugem tehničnem odmoru. Če ne bi sodnika spregledala dotika ob servisu Valenčičeve, bi bil izid na dvajseti točki izenačen, tako pa so Mariborčanke v končnici dosegle še štiri točke zapored in tudi drugi niz zanesljivo rešile v svojo korist. V njem so imele Kamničanke še naprej največ težav na sprejemu, slabše kot obilčajno pa so bile tudi v bloku.

V četrtem nizu se je v ekipo Calcita vrnila Lana Ščuka, medtem ko pri gostjah ni bilo razloga za kakršnokoli menjavo. Še naprej so bile mariborske odbojkarice tiste, ki so naredile manj lastnih napak, in ki so bile bolj prodorne v napadu, kar jim je ob prvem tehničnemo odmoru v četrtem nizu prineslo dve točki prednosti. V še večjih težavah so bile Kamničanke po asu Igličarjeve in še eni lastni napaki, tokrat Valenčičeve, zato je pri zaostanku štirih točk (6:10) Ribič namesto Eve Mori na mesto organizatorke igre poslal Mojco Božič. A tudi to ni pomagalo, kajti po bloku gostij je moral Ribič vzeti še polminutni odmor, izid na semaforju pa je bil 12:7 za Novo KBM Branik, ki je z dvena zaporednima točkama Starčevićeve, še lani igralke Calcita, na drugi tehnični odmor odšla celo s prednostjo devetih točk. To pa je bil zaostanek, ki ga domače odbojkarice, ki jim je popolnoma popustila zbranost, niso bile več sposobne nadoknaditi. Še zlasti ne proti tako razigrani ekipi, kot je bila od drugega niza naprej mariborska, ki je bila boljša v vseh elementih igre. Predvsem pa so dobile bitko servisa in sprejema, kar jim je posledično prineslo tudi boljši blok.

Izjavi po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Izgubili smo bitko servisa in sprejema. Ob tako slabem sprejemu nismo mogli razviti svoje igre, medtem ko so se Mariborčanke ob 44-odstotnem idealnem sprejemu razigrale. Ob tako slabem sprejemu tudi blok ni mogel biti boljši. Toda to je šele prva tekma v tem maratonu. Vsaka tekma bo zgodba zase in že na drugi v Mariboru bomo skušali dokazati, da znamo igrati bolje. Na ta poraz moramo pozabiti in se že zdaj začeti pripravljati na torkovo tekmo.«

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: »V prvem nizu smo dobro štartali, pa tudi Calcit je naredil več napak kot običajno. Škoda, da smo v tem položaju, ko smo že prišli do prednosti, popustili, vendar smo v končnici vseeno izid izenačili, a spet naredili dve lastni napaki. Zato sem še toliko bolj vesel, da se po tako izgubljenem nizu nismo predali in predvsem sebi dokazali, da lahko igramo tudi proti Calcitu, ki nam je v tej sezoni dal že veliko lekcij. Svojo igro bomo morali spraviti na še višjo raven, je pa to dobra popotnica za nadaljevanje finala končnice, ki ga še zdaleč ni konec.«

Kamničani bodo igrali za tretje mesto

Tudi na drugi polfinalni tekmi končnice so odbojkarji Calcit Volleyballa morali priznati premoč gostov iz Murske Sobote, ki so tako še petič zapored v letošnji sezoni premagali Kamničane. Za prvo mesto bosta tako igrali ekipi ACH Volleyja, ki so danes prav tako brez izgubljenega niza v gosteh premagali Salonit iz Kanala in Panvita Pomgrad, medtem ko Kamničanom ostaja boj za končno tretje mesto. Prihodnjo soboto bodo doma gostili Kanalce.

Calcit Volleyball – Panvita Pomgrad                        0:3 (-16, -23, -21)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 300 gledalcev. Sodnika: Melavc (Šempeter) in L. Globačnik (Topolšica).

Calcit Volleyball: Hribar – libero1, Novljan, T. Štern 15, Kvas 1, Pokeršnik 1, Ribič – libero2, Štembergar Zupan 6, Brus 7, Hrast, Stavbar 2, Kotnik 11, Ž. Štern. Trener: Marko Brumen.

Panvita Pomgrad: Ajlec, Pavlovič 9, Pelemiš 14, Vrabl – libero, Miličevič, Drvarič 2, Bogožalec 13, Tot 9, Flisar 5, Čolović 4, Ratkai, Topovšek. Trener: Dejan Fujs.

V letošnji sezoni so odbojkarji Calcit Volleyballa obe domači tekmi proti Panviti Pomgradu ostali praznih rok, s Sobočani pa so izgubili tudi obe zadnji tekmi v Murski Soboti. Že zato so bili soboški odbojkarji v vlogi favoritov tudi na drugi polfinalni tekmi končnice, ki so jo začeli v postavi, v kateri igrajo že vso sezono, Ivan Čolović, Dejan Pelemiš, Andrej Tot, Uroš Pavlovič, Gorazd Flisar, Aljoša Bogožalec in libero Tin Vrabl. Marko Brumen se je tako kot v sredo v Murski Soboti odločil za postavo Martin Hrast, Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Boris Brus, Jernej Stavbar, Tonček Štern in na mestu prostega igralca Klemen Hribar. Čeprav so Kamničani zaostanek dveh točk z začetka niza hitro nadoknadili in z blokom Kotnika povedli s 4:3, so Sobočani na najboljši možni način izkoristili težave domače ekipe na sprejemu ter na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo dveh točk. Po novi napaki na sprejemu, Panvita je povedla z 9:6, je Brumen namesto Štembergar Zupana v igro poslal Žigo Šterna, toda z blokom Pelemiša je zaostanek domače ekipe znašal že štiri točke (8:12), zato je Brumen vzel še polminutni odmor. Vendar je tudi po njem Flisar izvajal še dva začetna udarca, Brumen pa se je odločil še za menjavo na mestu organizatorja igre in priložnost ponudil Tinetu Kvasu. Kamničani so za gostujočo ekipo za šest točk zaostajali tudi ob drugem tehničnem odmoru, po dveh zaporednih točkah najmlajšega igralca na igrišču, Tončka Šterna pa se je za polminutni odmor odločil še Dejan Fujs, čeprav je njegova ekipa še vedno vodila s štirimi točkami prednosti (16:12). Po polminuti odmora je bilo do konca niza vse v znamenju soboške ekipe, pri kateri je z napadalnimi akcijami in servisom izstopal Andrej Tot. V končnici niza se je na igrišče vrnil Štembergar Zupan, zadnjo točko v uvodnem nizu druge polfinalne tekme končnice pa je z blokom dosegel Pavlovič.

Drugi niz so Sobočani nadaljevali v nespremenjeni zasedbi, zato pa je v domači prišlo le do menjave na mestu organizatorja igre, in sicer je Kvas ostal na mestu organizatorja igre. Še naprej so vajeti igre v svojih rokah držali gostje iz Murske Sobote, ki so ob boljšem sprejemu na prvi tehnični odmor odšli z dvema točkama prednosti. V domači ekipi je v napadu zelo dobro igral mladi Štern, manjkal pa je blok in po prvem v drugem nizu, uspešen je bil Brus, je bil izid na osmi točki izenačen. Toda po dveh zaporednih asih Pelemiša so Sobočani pobegnili za tri točke (13:10), v kamniški ekipi pa se je namesto Štembergar Zupana v igro vrnil Žiga Štern. Z dvema zaporednima blokoma so soboški odbojkarji na drugi tehnični odmor odšli že s prednostjo petih točk, ki so jo Kamničani znižali le na dve točki zaostanka (16:18), vendar je Čolović po polminutnem odmoru soboške ekipe »čudežno« rešil dve »težki« žogi za mirnejše nadaljevanje svoje ekipe. Brumen je v igro vrnil Štembergar Zupana, Tonček Štern pa je z blokom Calcit popeljal do točke zaostanka (19:20), tako da se je obetala zanimiva končnica. A do nje ni tudi prišlo, čeprav sta bili ekipi z novo točko Tončka Šterna skupaj na dvaindvajseti točki, toda servis mladega Šterna je končal v mreži, gostje pa so po točki Flisarja prišli do dveh zaključnih žog. Izkoristili so drugo.

Tretji niz so domači odbojkarji nadaljevali v zasedbi, ki je končala drugi niz, medtem ko so gostje seveda vztrajali z ekipo, ki je povedla z 2:0 v nizih. Z novim asom, tokrat Pelemiša, je Panvita pobegnila že za tri točke (5:2), zato je Brumen s polminutnim odmorom skušal umiriti svoje varovance. Do prvega tehničnega odmora mu je to delno uspelo, kajti gostje so nanj odšli z dvema točkama prednosti, zato pa so Kamničani po napadu Štembergar Zupana izid na osmi točki le izenačili. A ne za dolgo, kajti z dvema asoma Flisarja so Sobočani pobegnili za tri točke (8:11), tako da se je začel nov lov domačih odbojkarjev, ki se jim je po dveh zaporednih napakah Bogožalca skorajda izšel, saj so za gosti zaostajali le še za točko (13:14), toda po polminutnem odmoru so varovanci Dejana Fujsa dosegli dve točki zapored, za asom Čolovića pa še tretjo. Zaostanka štirih točk Kamničani niso več zmogli nadomestiti, čeprav je Brumen vzel nov polminutni odmor in čeprav so se njegovi varovanci gostom še enkrat približali le točko zaostanka (19:20). V njihovi igri je bilo preprosto preveč napak in po novih dveh je Panvita spet pobegnila za štiri točke (23:19), to pa je bila prednost, ki je tako izkušena ekipa ni več zapravila. S točko Tota so se drugič v zgodovini kluba uvrstili v finale državnega prvenstva. Popolnoma zasluženo, Kamničanom pa ostaja boj za tretje mesto, kar v letošnji sezoni, v katero so krenili brez treh slovenskih reprezentantov, Jana Brulca, Jana Pokeršnika in Jana Planinca ni neuspeh.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Mi smo danes sami sebe preveč sekali v igri. Vsakič, ko smo naredili blok ali prišli do kakšne dobre točke smo, namesto, da bi prišli v ritem, servirali žogo v mrežo ali avt ali pa naredili kakšno drugo neumnost. Slabo smo igrali tudi v obrambi, kjer smo bili premalo odločni, spet pa smo padli na izpitu iz blokiranja iz cone štiri. Preprosto so bili Sobočani boljši od nas, na vseh igralnih mestih so imeli bolj razpoložene igralce, moram pa reči, da naš sprejem ni bil niti blizu ravni, da bi z njim lahko prišli do dobrega napada. Lahko bi celo rekel, da so Kvas in napadalci iz njega še veliko izvlekli.«

Andrej Tot, kapetan Panvite Pomgrada: »Že Jordan je nekoč rekel, da so potrebni tudi določeni udarci, da se iz njih kaj naučiš. V preteklosti smo bili velikokrat blizu finala, vendar smo še bolj garali in na koncu se nam je po dolgih letih spet izšlo. Zavedali smo se, da ima Calcit mlado, poletno ekipo, ki zna igrati odbojko, vendar mislim, da so tokrat prevladale izkušnje. V končnici smo bil bolj zbrani, naredili smo manj napak in zasluženo zmagali. V finalu se nikakor ne mislimo predati.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice