Mali grad

Božično-novoletna prireditev »Otroško srce«

19.12.2018

 

Božično-novoletna prireditev »Otroško srce« Včeraj se je na Osnovni šoli Šmartno v Tuhinju odvijala božično-novoletna prireditev »Otroško srce«, ki ji je prisostvoval tudi podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi skupaj z ravnateljico Osnovne šole Šmartno v Tuhinju mag. Darjo Krašovec.

Otroci so pričarali zimsko pravljico in pripovedovali legendo o božičnem drevesu: »Bilo je nekega hladnega zimskega večera. Otroka sta se igrala, vmes pa pogledovala skozi okno: Kaj pa, če se mami in ati le vrneta še preden zaspiva? Predramilo ju je komaj slišno trkanje na vrata. Spomnila sta se skrbnih besed staršev: Nikomur odpirati. Potrkalo je še enkrat. Rahlo in boječe. Kaj če kdo potrebuje pomoč? Tedaj ju prepriča droben otroški glas. Zebe me. Prosim. Odprla sta in zagledala otroka v strganih oblačilih. Tresel se je od mraza. Brez premišljanja sta ga posedla pred kamin. Večerjo, ki ju je mama pripravila zanju, sta velikodušno delila z njim. Ubogi otrok je od toplote in sitosti začel dremati. Ponudila sta mu svojo posteljo, sama pa legla v eno. Sredi noči ju je prebudila glasba. Pogledala sta skozi okno in videla četo svetlikajočih se otrok.«

»Z njihovih zlatih harf je odmevala sladka melodija. Naenkrat je pred njima stal otrok, ki sta ga sinoči sprejela, vendar zdaj ogrnjen v srebrnkast plašč. Rekel je: Bil sem premražen, lačen in utrujen. Vidva sta to videla in mi dala vse, kar sem potreboval. Jaz sem božji otrok. Na svet prihajam, da ljudem prinesem veselje in mir. V zahvalo za vajino dobroto vama dajem to drevo. Vsako leto bo na njem zrastel steklen sadež. Ob teh besedah je z jelke, ki je rastla ob oknu, utrgal vejico, jo postavil na tla in izginil. V trenutku se je razbohotilo čudovito drevo in vsako leto za božič  obrodilo darilo za prijazna otroka.«

Otroški in Mladinski pevski zbor Osnovne šole Šmartno v Tuhinju je z glasbo obogatil včerajšnji program, gledališki krožek pa je pripovedoval o sovici Oki. Tudi plesa ni manjkalo, na odru pa so se predstavili učenci iz plesnega krožka in prvošolci iz podaljšanega bivanja ter šolska folklorna skupina.

Podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi je učenkam in učencem šole podal popotnico za življenje, in sicer naj v sebi ohranijo otroško navdušenje, obenem pa vsem zbranim namenil želje, da bi lepo preživeli prihajajoče božično-novoletne praznike. Njegovemu voščilo se je pridružila tudi ravnateljica Osnovne šole Šmartno v Tuhinju mag. Darja Krašovec.

Sledilo je prijetno druženje ob čaju in piškotih.

Fotografije: Osnovna šola Šmartno v Tuhinju

 


<< Nazaj | Novice