Mali grad

Boštjan Hribovšek prvič državni prvak, majica tudi za Gregorja Krajnca, Calcitov podmladek znova blestel

23.06.2014

 

Letošnje državno prvenstvo je gostila Završnica, ki se je na koncu izkazala srečna za Boštjan Hribovška. Prvič je oblekel majico državnega prvaka, na dirki pa je za naslov premagal moštvenega kolega Gregorja Krajnca. Ta je dirko v absolutni konkurenci končal na drugem mestu, osvojil pa prvega med mlajšimi člani. Peter Zupančič je mladinsko dirko končal na tretjem mestu, tam je bila tudi Tina Perše v ženski elite kategoriji. Kamniški Calcit Bike Team pa je državno prvenstvo končal z osmimi naslovi.

Državni prvaki so še Jaka Tominšek v kategoriji U7, Jan Boltar v kategoriji U9, Žan Pahor in Hana Kranjec Žagar v kategoriji U11, Jure Kukovič med veterani 1 in Mira Kranjec med veterankami. Na zmagovalni oder so se prebili še Žiga Prelec, Ana Inkret, Žan Lopatič, Luka Janežič, Matic Kranjec Žagar, Jaka Starman, Nika Dečman, Mohor Vrhovnik, Uroš Mikelj, Aljoša Martinjaš in Bojan Kemperl.

Tako kot na večini dirk v tej sezoni sta se za prvi mesti udarila klubska kolega Hribovšek in Krajnc. Skupaj sta bila do polovice preizkušnje, nato pa se je Hribovšek odpeljal naprej, zadržal prednost in se veselil enega največjih uspehov v karieri. Za njim je ciljno črto prečkal Krajnc, ki je osvojil naslov prvaka v U23, Boštjanu pa sta družbo v elite kategoriji delala Miha Halzer in Mitja Tancik, oba člana domžalske Energijeteam.com.

»Državno prvenstvo je pod streho. Zadovoljen sem s prvim delom sezone, čeprav sem imel nekaj krize okoli svetovnega pokala na Češkem, potem sem še zbolel. Nisem delal dolgih treningov, bolj kratke in intenzivne, kar mi je ustrezalo. Vse se je poklopilo,« je razlagal Boštjan, ki je zmago proslavil s kopanjem v ribniku, nato pa rabil celo popoldne, da se je ogrel. Ampak je bilo vsekakor vredno, saj je to njegov največji uspeh. Prvič je oblekel majico državnega prvaka v elite kategoriji, bil pa je že podprvak, nazadnje lani v Kočevju, nekajkrat tudi v mlajših kategorijah.

»Proga mi je kar ustrezala. Ko sem vmes med dirko videl, da Halzer pridobiva v gozdu, kjer je na zemlji izkoriščal moč, sem si rekel, da moram odpeljati svojo dirko, drugače ne bo dobro. Z Grego sva bila polovico dirke skupaj, nato sem se moral odpeljati,« je še povedal Boštjan, ki je po Roku Korošcu Calcit Bike Teamu prikolesaril drugi zaporedni naslov v absolutni konkurenci.

Po napornem prvem delu sezone, bo za naše tekmovalce nekaj oddiha. A sezona še ni končana. »Zdaj sta še dve tekmi slovenskega pokala, do sedaj imam 100-odstoten točkovni izkupiček. Vmes bom verjetno dirkal še na kakšni dirki na Hrvaškem, pa na kakšnem vzponu. To bo vse za drugi del sezone,« napoveduje Boštjan.

Grega je za Boštjanom na koncu zaostal deset sekund, štiri sekunde je imel zaloge pred Halzerjem, deset pa pred Tancikom. Šentjurčan je na koncu priznal, da ga je vloga favorita malo prestrašila, vendar je na koncu nad majico državnega prvaka med mlajšimi člani navdušen.

»Malo treme pred startom je bilo, saj sem bil med favoriti za majico državnega prvaka. Ko se je vse skupaj začelo, mi je postalo lažje. Z Boštjanom sva ujela svoj ritem, kateri nama je ustrezal. Bila sva hitra na prvih dveh pozicijah . V sedmem krogu sem imel težave z vejo, ki se mi je zapletla in izgubil sem stik z Boštjanom. Približal se mi je Miha, ki je vozil odlično na tretjem mestu. Na tako zaprti progi je brezglavo in nesmiselno lovljenje, zato sem še vedno držal kontroliran ritem vse do cilja in oblekel želeno majico državnega prvaka med mlajšimi člani. Vesel sem tudi za klubskega kolega Boštjana za dobljeno majico v elitni kategoriji, saj če si jo kdo zasluži, si jo to iz moje strani on.«

Na odru za zmagovalce za Calcit Bike Team je stal tudi Peter Zupančič. Naslov je osvojil Rok Naglič, drugo mesto Matej Berger, vendar je tretje mesto našega tekmovalca toliko več vredno, ker je v Samoboru grdo padel, dobil nekaj neprijetnih udarcev, predvsem pa je bil njegov nastop na DP pod vprašajem zaradi šivov na nogi, ki jih je dobil po udarcu ob sprednji verižnik.

"Šel sem poizkusit, čeprav sam nisem zadovoljen z vožnjo. Sicer je teden potekal malenkost drugače, kot je bil načrtovan, tako zaradi poškodbe kot tudi časovno, saj sem bil nekajkrat pri zdravniku ter na masaži hrbta zaradi stare poškodbe. Drugače je tekma potekala optimistično, saj sem v četrtek in petek lahko vozil že dokaj normalno. Štartal sem v redu, saj proga ni dopuščala napak in velikih zaostankov, zato sem imel vseskozi v glavi, da moram ostati spredaj. V drugem krogu je tekmovalec iz elite stopil pred menoj na tehničnem vzponu s kolesa, tako da sem moral tudi sam peš, kjer pa so se bolečine v delu šivov na nogi spet pojavile. Tako sem tam izgubil nekaj časa in razlika do Roka se je v trenutku naredila na nekaj sekund, kar je bilo na progi ob tekoči vožnji lahko že dovolj, saj ni dopuščala napak, moč pa se je poznala manj kot kje drugje, saj je bilo veliko ovinkov in nenehnega pospeševanja. Tako sem nadaljeval v svojem ritmu, približno po polovici tekme pa so se mi pojavile še kar močne bolečine v hrbtu, tako da sem do konca izgubil še eno mesto in končal na tretjem mestu. Seveda sem razočaran, saj sem si želel naslov državnega prvaka, a sem po padcu prejšnjo nedeljo, kjer bi se lahko končalo veliko huje, kot se je, lahko zadovoljen z doseženim in gledam optimistično naprej. Hvala vsem, ki so mi danes pomagali ob progi ter navijali zame,« je opisal Peter, ki si res zasluži vse pohvale, da je po padcu pred tednom dni stisnil zobe in oddirkal po najboljših zmožnostih."

Tina Perše možnosti za višja mesta ni imela, saj sta bili na startu najboljši Slovenki Blaža Klemenčič in Tanja Žakelj. Evropska prvakinja in podprvakinja sta za naslov obračunali med seboj, zmage se je veselil Klemenčičeva.

Besedilo: Calcit Bike Team
Fotografije: Frane Kranjec in Gregor Miklič


<< Nazaj | Novice