Mali grad

Boksarski klub Hayat trenira tudi v času corone

27.11.2020

 

Boksarski klub Hayat trenira tudi v času coroneV današnjih težkih časih, ko je virus omejil gibanje in posledično so zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja virusa COVID-19 prepovedani tudi vsi treningi kakovostnih športnikov in rekreacije, je psihosocialno in tudi fizično zdravje mladih v nevarnosti. Doma veliko otrok izgubi voljo po treningu, motivacija upade, socialni stiki pa so onemogočeni. To je bil eden izmed razlogov, da smo novembra pričeli izvajati zamisel g. Boštjana Veinhandla, predsednika in glavnega trenerja Boksarskega kluba Hayat, da ponovno povežemo vse naše člane in organiziramo brezplačne treninge preko aplikacije Zoom. Ta projekt trenutno poteka pod njegovim vodstvom, ki se poleg svoje službe zavzema za naše otroke in se trudi za njihovo zdravje in ohranjanje gibalne učinkovitosti.

Trikrat ali več tedensko za naše otroke organiziramo treninge v dveh ločenih starostnih skupinah. Otroci se na vadbo povežejo s svojim računalnikom ali telefonom, pripravijo si nekaj prostora ter kakšne osnovne pripomočke, ki jih najdejo doma in telovadijo skupaj, čeprav vsak v svoji sobi. Ker boksa sicer ne moremo trenirati brez nasprotnika, smo za vadbo uporabili najrazličnejše pripomočke, vse od šolske torbe, blazine, stola in košarkarske žoge. Glede na visoko udeležbo na brezplačnih spletnih treningih se je izkazalo, da otroci pogrešajo treninge in gibanje na sploh. Z veseljem se pridružijo na treningu in se srečajo s svojimi prijatelji. Trenerji prostovoljno pripravljamo in vodimo pestre treninge, s katerimi poizkušamo ohraniti vsaj del kondicijske pripravljenosti, trenirati moč in gibljivost ter tehnike boksa. Poleg tega je to odličen način za ogled video posnetkov, ki prikazujejo različne tehnike in boksarskih tekmovanj. Dokler je bilo še dovoljeno zbiranje, smo izkoristili tudi eno največjih telovadnic – naravo. Organizirali smo kondicijske treninge v manjših skupinah, zunaj na prostem v različnih občinah, od koder otroci prihajajo in se povzpeli na bližnje vzpetine, tekli, pri vajah za moč uporabili razne pripomočke, ki nam jih ponudi narava in se ob tem držali priporočene varnostne razdalje.

Kljub temu, da trening glede na intenzivnost in kvaliteto še zdaleč ni enak tistemu v dvorani, v boksarskem ringu, pa je velik korak k ohranjanju redne športne aktivnosti in zdravemu načinu življenja. Vsekakor imajo naša Zoom srečanja tudi pozitiven doprinos k dobremu počutju in ohranjanju socialnih stikov, saj se lahko otroci med sabo komunicirajo in delijo svoje izkušnje.

Poleg treningov smo čas izkoristili tudi za preureditev in beljenje naše dvorane, da bo pripravljena za nove podvige, ko se ukrepi sprostijo.

Besedilo in fotografije: Katarina Kumer


<< Nazaj | Novice