Mali grad

Bližajo se 45. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

21.08.2015

 

Med četrtkom in nedeljo, torej od 10.  do 13. septembra 2015, se bo v Kamniku odvijal 45. mednarodni folklorni festival Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki velja za največji etnološki festival v Sloveniji in enega največjih dogodkov na Kamniškem.

Dogajanje s pestrim programom razstav, glasbenih in folklornih nastopov, revije kostumov in noš, ustvarjalnih delavnic, predstav, lončarsko-keramično kolonijo, sejmov in tržnico ter predstavitvijo Okusov Kamnika gosti do 30.000 obiskovalcev. Najbolj odmevna ostaja nedeljska povorka narodnih noš, ko se v barvah bogate oblačilne dediščine na ulicah starega dela mesta predstavi več kot dva tisoč ljubiteljev in poznavalcev strogih pravil kostumiranja. Vstop na vse dogodke je brezplačen.

V zelenem naročju Kamniško-Savinjskih Alp se v Kamniku že 45 let drugi septembrski konec tedna predstavlja vseslovenska in tuja tradicija, združena z etnologijo in zabavo. »Noše«, kakor dogajanje poimenujemo domačini, so najbolj obiskana prireditev v tem delu Slovenije. Poleg bogatega programa domačih nastopajočih vsako leto v Kamniku gostimo tudi številne tuje folklorne skupine, saj je festival del mednarodne mreže folklornih festivalov CIOFF.

Festival štiri dni na različnih lokacijah v središču Kamnika ponuja paleto različnih, med seboj povezanih samostojnih dogodkov, pravo poslastico za navdušence nad slovensko in tudi tujo kulturno dediščino. Program je znova zastavljen širokopotezno z najrazličnejšimi skupinami in posamezniki, ki ohranjajo, prenašajo in razvijajo kulturno dediščino: pevske, folklorne in gledališke skupine, razstavljavci, domači obrtniki in še marsikdo.

Okoli 30.000 obiskovalcev dnevno bodo zabavali številni glasbeniki, od Modrijanov, Pop design, Čukov in Majči, do različnih godb, ansamblov, ljudskih pevcev in domačih ter tujih folklornih skupin, harmonikarji pa se bodo pomerili za naziv najboljšega. V sodelovanju z Andrejo Stržinar pripravljamo razstavo slovenske oblačilne dediščine z naslovom »Poustvarjanje oblačilne dediščine Gorenjske«.

Manjkale ne bodo niti ustvarjalne delavnice za otroke in odrasle ter gledališke igre, že tradicionalno se bodo predstavili ponudniki umetniških izdelkov in izdelkov domače obrti, kulinarične dobrote pa bodo v pokušino na stojnicah Okusi Kamnika in Podeželje v mestu v parku Evropa.

Največji obisk vselej zabeleži prav nedeljska slavnostna povorka, ki bo letos v nedeljo, 13. septembra, ko staro mestno jedro preplavi več kot 2000-glava pisana množica v noše odetih posameznikov, skupin in konjskih vpreg.

Pester štiridnevni program bo povezoval Tomaž Simetinger.

Več informacij o festivalu najdete na NarodneNose.si in facebook.com/tic.kamnik.

Prisrčno dobrodošli!

Vstop na vse dogodke je prost.


<< Nazaj | Novice