Mali grad

Bližajo se 43. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

04.09.2013

 

V Kamniku smo še posebno ponosni na tradicijo. Zavedamo se neizmernega pomena oblačilne dediščine in z njo povezanih narodnih noš, ki so se ohranile skozi stoletja in so žive priče starih običajev ter takratnega življenja na splošno. Med 5. in 8. septembrom 2013 bo staro mestno jedro Kamnika prizorišče 43. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, ki se že tretje leto zapored ponašajo z nazivom mednarodni folklorni festival.

Letos smo festival oblačilne dediščine še razširili. Oblačilna dediščina na Slovenskem sega tudi v srednji vek, zato bomo na Malem gradu prvič predstavili oblačilno dediščino iz poznega srednjega veka s plesi iz 15. stoletja in predstavitvijo kostumov. K sodelovanju smo, zaradi izjemne lanske predstave, ponovno povabili Akademsko folklorno skupino France Marolt, nastopu pa bo sledil koncert Magnifica, ki je bil nekoč sam član te skupine in je na vajah spoznal tudi svojo ženo.

Program bomo začeli z različnimi razstavami in slavnostno otvoritvijo festivala, ko nas bo z nagovorom počastil župan Občine Kamnik Marjan Šarec. V sklopu programa se bodo predstavile domače in tuje folklorne skupine, različne godbe in glasbene skupine s koncerti (Magnifico, Langa, Tanja Žagar, Saša Lendero in še mnogo drugih). Pripravili smo tudi dve tekmovanji: 8. tekmovanje harmonikarjev za pokal Dnevov narodnih noš, vse, ki morda v domačih omarah skrivate bogate primerke oblačilne dediščine, pa vabim, da se prijavite na tekmovanje za Naj avbo.

Prav tako si boste lahko ogledali gledališko predstavo z naslovom »Kje je meja?«, ki predstavlja obdobje oblačilne dediščine poznega 19. stoletja. Na sejmu domače in umetnostne obrti vas bodo navdušili različni spominki in darilca, brbončice pa boste lahko razvajali na živilski tržnici in med različnimi gostinci, kjer bodo predstavljene tudi jedi, združene pod imenom Okusi Kamnika – projektom, ki je lani obudil tradicionalne jedi na Kamniškem.

Štiridnevno dogajanje bomo okronali z vrhuncem prireditve, ko se bo na že tradicionalni nedeljski povorki skozi Kamnik sprehodilo več kot dva tisoč udeležencev v narodnih nošah. Po povorki vas bosta pozdravila župan Občine Kamnik Marjan Šarec in slavnostna govornica predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek.

Spoštujmo svojo tradicijo. Prisrčno vabljeni na 43. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine.

Urška Kolar,
direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik

Zapora cest v času 43. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine

Brezplačni avtobusni prevoz iz Ljubljane ob Dnevih narodnih noš v Kamniku

PROGRAM

Četrtek, 5. september 2013

TIC Kamnik

Galerija Miha Maleš

Petek, 6. september 2013

Glavni oder

Sobota, 7. september 2013

Glavni oder

Oder pri Kavarni Veronika

 Mali grad – srednjeveški dan

Šutna, Trg talcev in Maistrova ulica

Nedelja, 8. september 2013

Glavni oder

Šutna, Trg talcev in Maistrova ulica

Za dodatne informacije obiščite spletno stran narodnenose.si.

Program


<< Nazaj | Novice