Mali grad

Bliža se največji etnološki festival v Sloveniji

20.08.2018

 

Bliža se največji etnološki festival v SlovenijiVsako leto je drugi konec tedna v septembru v Kamniku rezerviran za največji etnološki festival v Sloveniji – Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine. Mesto bo tako letos od četrtka, 6., do nedelje 10. septembra v znamenju dediščine in tradicije, nastopov folklornih skupih ter zabave.

Vrhunec festivala bo povorka narodnih noš, ko se bo v nedeljo, 9. septembra, ob 15. uri skozi središče mesta sprehodilo okoli 2000 v noše odetih posameznikov, skupin in konjskih vpreg. Tik pred povorko bodo na Samčevem prehodu potekali tudi slavnostni nagovori. Kdo bo slavnostni govornik, bomo sporočili naknadno.

Vse dni pa obiskovalce čaka pester program. Edinstvenost festivala Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine je izpostavljanje oblačilne dediščine. Letos bodo potekale štiri razstave, in sicer Markova herbija na Občini Kamnik, Zakladi hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine v Galeriji Miha Maleš, Spodi n'č, gor pa b'l mau v Galeriji Dika in Le kam sodi ta obleka v Galeriji nad Kavarno Veronika. Odprtje prvih dveh razstav bo že 21. avgusta ob 16. oziroma 17. uri. V Galeriji Dika se bo razstava odprla v petek, 31. avgusta, ob 19. uri, v Galeriji nad Kavarno Veronika pa v četrtek, 6. septembra, ob 19. uri. Za zgodnejše odprtje razstav so se organizatorji odločili, da bi ta segment zgodovine čimbolje predstavili obiskovalcem festivala in širši javnosti.

Obveščamo vas, da bo zaradi gradbenih del na Glavnem trgu dogajanje na glavnem odru na 48. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine potekalo na Trgu prijateljstva (za Občino Kamnik).

Uradna otvoritev festivala bo v petek, 7. septembra ob 19. uri, iz programa pa izpostavljamo še nastope tujih folklornih skupin (nedelja, 9. september, ob 10.45), tekmovanje harmonikarjev za pokal narodnih noš (sobota, 8. september, ob 9.30 uri predtekmovanje, ob 15. uri pa finale), predstavitev LAS iz Slovenije in tujine (sobota, 8. septembra, ves dan na Glavnem trgu) ter večerno zabavo. V petek, 7. septembra, bodo obiskovalce zabavali Mambo Kings in Zasedba Kranjci, v soboto, 8. septembra, Pop Design, Gušti in Skalp, v nedeljo, 9. septembra, pa Skupina Špica, Ansambel Domačini in Skupina Bojsi. Vse omenjeno dogajanje bo potekalo na glavnem odru na Trgu prijateljstva.

Preberite si podrobnejši program.

Za sveže novice o 48. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine spremljajte facebook stran Dnevi narodnih noš oziroma spletno stran narodnenose.si.

OZADJE

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so največji etnološki festival v Sloveniji, ki vsako leto v Kamnik privabi več kot 30.000 obiskovalcev. Britanski medij The Guardian ga je letos uvrstil med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi. Začetki prireditve segajo v leto 1966, ko so Kamničani organizirali Dan narodne noše. Že prvo leto se je na prireditev odzvalo veliko število prosvetnih društev in posameznikov, tako iz Kamnika kot iz okolice. Prireditev je kar nekajkrat zamenjala ime, tako je leta 1986 Kamnik gostil 16. Dneve narodnih noš, folklore in obrti, kasneje se je preimenovala v Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine – to ime pa se je ohranilo vse do danes, ko je prireditev po številnih vsebinskih preoblikovanjih pridobila široko prepoznavnost. Vsako leto pa v nedeljo, zadnji dan festivala, poteka povorka narodnih noš, ki se je udeleži okoli 2000 posameznikov. Ti se za to priložnost posebej pripravljajo tudi več dni pred prireditvijo. Festival predstavlja ponos mesta, domačini pa mu radi rečejo kar "noše".

Besedilo: Samo Trtnik, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik
Fotografija: Boštjan Tacol


<< Nazaj | Novice