Mali grad

Blagoslovitev orgel in slovesna maša v Zgornjem Tuhinju

23.11.2015

 

Nedeljo Kristusa Kralja, ki je bila 22. novembra 2015, smo letos v Zgornjem Tuhinju še prav posebno kraljevsko praznovali. Potekal je namreč dolgo pričakovani trenutek blagoslovitve obnovljene kraljice inštrumentov.

Obnova orgel v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete je zahtevala veliko ur in potrpežljivosti za delo pri orgelski omari, notranjosti orgel in koru. Orgle so spomeniško zaščitene, zato so ostale v prvotni obliki kot jih je leta 1834 izdelal veliki kamniški orglarski mojster Peter Rumpel. Peter Rumpel velja za najbolj plodovitega slovenskega orglarskega mojstra 19. stoletja. Rumplove orgle v naši cerkvi niso klasicistične, pač pa zapozneli baročni inštrument. Omaro je 14 let kasneje naredil Aleš Janežič, čemer priča še vedno ohranjeni napis na orgelski omari.

Potrebna je bila korenita prenova Rumplovih orgel. Od starega inštrumenta je ostala le zanimiva orgelska omara, ki jo je prenovila domačinka, rezbarka Anica Ahčin. Restavrirala je orgelsko omaro in obnovila ornamente. Omara je zablestela v čudoviti zlati preobleki.

Orgle so nove, novo je vse, kar je v notranjosti omare. Izdelal jih je orglarski mojster Boštjan Černe s sodelavcem Matjažem Sodinom, pod nadzorstvom kolavdatorja dr. Matjaža Ambrožiča. Pri izdelavi so se skušali približati Rumplovem izvirniku. Dodali so še drugo klaviaturo. Tako orgle sedaj štejejo 18 registrov, imajo 1009 piščali in 56 tipk, kar je več, kot so jih imele predhodno. Orgle so mehanične, imajo svoj zven in svetal zvok. 

Lastnosti in zmogljivost orgel v glasbenem smislu, sta en dan pred blagoslovom orgel, 21. 11. 2015, predstavila kolavdator dr. Matjaž Ambrožič in organist prof. Tone Potočnik. Pokazala sta, kako zvenijo posamezni registri in celovit zvok s pomočjo vseh registrov. S spretnim in občutenim igranjem je prof. Tone Potočnik pričaral odlično vzdušje in dokazal, da imajo prenovljene orgle zmogljivost koncertnih orgel.

Na novo pridobitev bi bil ponosen znamenit cerkveni skladatelj Angelik Hribar, ki je bil rojen v Tuihinju in krščen v župnijski cerkvi.

V nedeljo, 22. 11. 2015, je potekala slovesna maša, pri kateri je gospod nadškof  msgr. Stanislav Zore orgle blagoslovil. Pri bogoslužju so bili navzoči tudi številni dekanijski duhovniki, ki so skupaj z gospodom nadškofom darovali sveto mašo. Gospod nadškof je izrazil hvaležnost zaradi truda župljanov, ki so več let požrtvovalno namenjali svoj čas, denar in energijo v obnovo orgel. Ena od osrednjih misli, ki jih je ob tej priložnosti izrekel, se je navezovala na različnost piščali, ki sestavljajo orgle. S tem je povezal župnijsko in širše cerkveno občestvo, ki mora znati izkoristiti svojo različnost v harmonični ubranosti, do katere pride, če uglašeno stopimo skupaj.

Kot se za praznik svete Cecilije spodobi, je ob tej priložnosti s kora zadonela pesem domačih pevcev pod vodstvom Marjane Kadunc, na orglah pa so jih spremljale domače organistke Urška Petač, Karmen Berlec in Lidia Baloh, pri nekaterih pesmih pa se je pridružil tudi Rok Juhant, organist župnije Šmartno v Tuhinju.

Ob koncu maše je domači župnik, gospod Nikolaj Štolcar, izrekel tudi svoje zahvale ter skupaj z gospodom nadškofom izročil posebne spominske piščali t. i. zlatim, srebrnim in bronastim donatorjem, ki so finančno najbolj podprli projekt obnove orgel. Simbolična darila so bila izročena tudi gospodu nadškofu, gospodu kolavdatorju, orgelskemu mojstru in njegovemu pomočniku ter domačemu župniku.

Po koncu maše je pred cerkvijo potekala še pogostitev z dobrotami, ki so jih napekle skrbne gospodinje. Tako se je končal poseben župnijski praznik, katerega odmev bo slišati vsakokrat, ko bodo zadonele prenovljene orgle v vsem svojem žlahtnem zvenu.

Besedilo: Iva Bajde in Monika Jeglič
Fotografije: župnija Zgornji Tuhinj


<< Nazaj | Novice