Mali grad

Blagoslovitev konj v Zgornjem Tuhinju

26.12.2014

 

Na dan sv. Štefana, ki je izročilni zavetnik konj, so po mnogih slovenskih krajih danes pripravili blagoslovitev konj. Le-to se je odvijalo tudi v občini Kamnik, župan Marjan Šarec pa je staremu slovenskemu običaju prisostvoval v Zgornjem Tuhinju. Dogodka se je udeležil tudi poslanec Državnega zbora mag. Matej Tonin.

Konjerejsko društvo Zgornji Tuhinj je bilo ustanovljeno 11. januarja 1997. Trenutno je v društvo včlanjenih 44 konjerejcev in ljubiteljev konj iz območja Tuhinjske doline, med njimi so 3 častni člani. Ob enajsti uri je sprevod na čelu z županom Marjanom Šarcem v zapravljivčku pripeljal predsednik društva Vid Pirš. Krenili so proti cerkvi, kjer je župnik Nikolaj Štolcer sprevod 27 konj tudi blagoslovil.

Pred blagoslovitvijo konj je zbrane pozdravil župan Marjan Šarec in Konjerejskemu društvu čestital za ohranjanje starih običajev: »Drage krajanke, krajani in konjeniki, na ta dan čudovito sovpadata cerkveni in državni praznik. V tem predprazničnem in prazničnem času je prav, da se spomnimo teh čudovitih živali, ki so skozi zgodovino pomagale ljudem preživeti. Pomagale so pri delu in vseh drugih opravilih. Danes se morda manj zavedamo pomena konja, a nikoli se ne ve, kakšni časi nas še čakajo, ko bo morda konj ponovno sredstvo za prevoz ali delovno silo. Res je, danes praznujemo. Ko sem se peljal po Tuhinjski dolini, sem opazil mnogo izobešenih slovenskih zastav. Očitno se stanje se vseeno izboljšuje tudi na tem področju. Še nedolgo tega nazaj skoraj nisi videl izobešene slovenske zastave. Če le-te ne visijo, kot zunanji vzgled praznovanja, potem je težko praznovati tudi navznoter. Država bo vredna toliko, kolikor jo bomo sami znali ceniti. Države nimamo zaradi predsednika države, zaradi predsednika vlade ali županov. Tako kot tudi v cerkev ne hodimo zaradi župnika, temveč hodimo zato, ker verujemo. Tako kot verujemo, tako moramo verjeti tudi v državo. Brez vere, brez upanja in zaupanja tudi države in uspeha na vseh področjih ne more biti.« Vsem zbranim je zaželel pogumno leto 2015, da bi znali praznovati s tisto zavestjo, kot so znali naši predniki. Praznovati navznoter, z vedenjem, če državo izgubimo, je najverjetneje ne bomo pridobili nikoli več. Vsem konjenikom pa še zaželel, da bi še naprej skrbeli za to tradicijo in njihove plemenite živali.

 


<< Nazaj | Novice