Mali grad

Bajtarski praznik 2016

03.10.2016

 

Bajtarski praznik 2016Velika planina je bila v soboto, 1. oktobra 2016, v megli, a to ni motilo bajtarjev PD »Bajtar« Velika planina, da ne bi izvedli svojega programa po bajtarskem koledarju, ki kaže za ta dan, da se prične bajtarska sezona s praznikom in kuhanjem dobrega golaža.

Sonce se je tu in tam pokazalo, malo pomežiknilo, pogledalo, če je vse pod kontrolo in se spet pokrilo z meglenim plaščem. Zaigrali so Domačini, pa tudi trubači iz Slovenj Gradca so se jim pridružili, ko so na prizorišče pospremili »bajtarski farovž«. Franc Pestotnik – Podokničar, ki je vodil našo prireditev, je lepo povedal: »Ker je to velika prireditev, smo malo zameglili ozadje, zaradi boljše scene!«

V imenu Pašne skupnosti Gojška planina, je »ključ planine« bajtarskemu županu Hermanu Benčanu predal Aleš Romšak, Jurčkov Aleš. Župan bajtarjev je obljubil, da bomo planino varovali in jo predali pastirjem prihodnjo pašno sezono 2017, ko se bodo spet vrnili na planino, da prepasejo svojo živino. 

Po pozdravnem nagovoru bajtarskega župana, je Helena Plahuta povedala nekaj besed o 86-letnici bajtarstva in povabila prisotne, naj obiščejo ROŽO VRHOV, ki te dni praznuje 10 let, odkar so jo s prizadevanjem Mira Šuštarja postavili na vrhu Gradišča (1666 metrov).
Potem so podelili bajtarske značke (5 rednih, 3 srebrne, 2 zlati in 1 diamantno), 4 priznanja in zahvalo. Bajtarski farovž je poizkusil golaž, bil je okusen in lahko se je pričel deliti. Medtem se je megla razkadila in vzdušje je bilo ta pravo. Vsi prisotni so bili mnenja, da je golaž okusen in hitro ga je zmanjkalo. Vrisk in pesem je pospremila bajtarje in ostale obiskovalce, ki so se razšli po planini v domove in stanove.

Obiščite našo planino, saj je v vseh letnih časih edinstvena, pa srečno prijatelji!

Besedilo in fotografiji: Helena Plahuta


<< Nazaj | Novice