Mali grad

Bajtarski golaž na Veliki planini

09.10.2012

 

Prva sobota v oktobru je že od nekdaj rezervirana za praznovanje t.j. Bajtarskega golaža na Veliki planini, ki ga organizira Planinsko društvo BAJTAR Velika Planina.

Že pred tem so se bajtarji pripravljali, da bo vse v redu potekalo. Komisija je pregledala članstvo, ugotovila, kdo dobi bajtarsko značko, redno, srebrno, zlato; pa kakšno priznanje ali pohvalo. Vse to so obravnavali na naših rednih sestankih, vsako prvo sredo v mesecu na Kolodvorski 5 v Kamniku. Že v petek so se začeli zbirati na planini.

Ker so bajtarji iz vseh koncev Slovenije, so prišli kakšen dan prej, da se vse pripravi. Organizacijo golaža, je že kot leta doslej prevzela ekipa Štajercev, s kuharjem na čelu. Bila je še tema, ko sta se Jaka in Stane, ter ostala »posadka« že vrtela okrog kotla, kurila ogenj in sploh urejala vse, da bo golaž kot vsa leta prej, skuhan tako kot mora bit’.

Oglasili so se mladi šolarji, a takrat golaža še ni bilo in so krenili naprej proti Zelenemu robu in Roži vrhov, kjer je nujno, da se podpišeš, pa se tako ve, da si bil na 1666 m visoko na Veliki planini. Obljubili so, da se vrnejo na golaž. Obljubo so držali.

Ansambel Domačini, so prišli po deseti uri in zazvenela je glasba ter vabila obiskovalce planine na naše praznovanje. Malo čez enajsto uro, je povezovalec programa Franc Pestotnik – Podokničar naznanil začetek našega praznovanja. Zazvenela je bajtarska himna, tudi peli so zraven. »Planina, Velika planina, bodi pozdravljena zdaj, saj tvoje prostrane planjave, me vlečejo vedno nazaj…..!« Tako pravi bajtarska himna, ki jo je napisal in priredil dolgoletni bajtar Miro Repič.

Potem je bajtarski župan Vinko Poličnik spregovoril o bajtarstvu, kulturnica Helena Plahuta je povedala, kaj so v preteklem letu preživeli bajtarji na planini, na turah, akcijah in v dolini. Župan bajtarjev je iz rok podpredsednika Agrarne skupnosti, Pašne skupnosti Velika planina, prejel »ključ planine« in obljubil, dabodo  bajtarji planino varovali in jo predali spet pastirjem in kmetom, ko bodo prišli s svojo živino naslednje leto na pašo na planino.

Podeljene so bile tudi bajtarske značke, celo ena srebrna, ter priznanja in pohvale. Redne značke so bile 4, 1 pa srebrna. Priznanje - plaketo, je prejel Jernej Koritnik, za pomoč in vodenje na bajtarskih izletih ter delo v društvu, Jani Poznič, priznanje, za dobro urejanje spletne strani www.pdbajtar.si in fotografiranje na njihovih prireditvah in izletih. Zahvalili so se tudi s priložnostnim darilom družbi Velika planina, Gostilni Pirc Rova in Kavčič Janezu.

Spet so dve urezali Domačini. Podpredsednik PS Velika planina je bajtarskemu županu predal PRIZNANJE za dobro sodelovanje med Pašno skupnostjo in bajtarji. Bajtarski župan se je zahvalil in obljubil, da bodo tako delali še naprej.

Bajtarski farovž, ki je do tedaj stal ob strani odra, je bil s strani Podokničarja pozvan, da pogleda, kako je z golažem , če je v redu, da se prične deliti. To so vsi v farovžu takoj spoštovali in župnik je poskusil golaž, ugotovil, da je kvaliteta 1A, ga blagoslovil in golaž se je začel deliti. Godci so igrali, udeleženci plesali, nekateri okušali golaž, drugi modrovali. Vsega je bilo v izobilju. Nastopili sta tudi dve pionirki, sestrici Tamara in Rebeka Grošelj, ki sta na harmoniko zaigrali poskočne viže. Res imata talent. Pridružili so se tudi študentje, ki so se zadrževali na Veliki planini in sodelujejo v mednarodni izmenjavi programa Erasmus. Ko je zadonela Golica, so se razigrano vrteli po plesišču.

Sonček se je pričel skrivati, veter je dobil na jakosti. Ohladilo se je, a to bajtarjev ni motilo in druženje se je nadaljevalo. Srečanje prijateljev, novih znancev…. vse to je popestrilo bajtarski  praznik. Po končani prireditvi so vse počistili, zložili mize in klopi, odpeljali smeti v dolino. A istočasno so že mislili, kdaj pride spet čas, da jo mahnejo nazaj v PLANINO!

PD Bajtar se ob tem zahvaljuje PS Velika planina, da so dobili v uporabo »parlament«, Podokničarju Francu Pestotniku za vodenje prireditve in Domačinom, ki so godli. Franci in ansambel so brezplačno sodelovali na prireditvi in s tem popestrilibajtarski praznik. Družbi Velika planina se zahvaljujejo za izposojo miz in klopi.

Hvala vsem skupaj.

Besedilo in fotografije: Helena Plahuta<< Nazaj | Novice