Mali grad

Avstrijska olimpijska smučarka te dni trenira na Veliki planini

21.02.2018

 

Avstrijska olimpijska smučarka te dni trenira na Veliki planini27-letna olimpijska tekmovalka smučanja prostega sloga po grbinah, Melanie Meilinger, ki prihaja iz sosednje Avstrije, te dni po nastopu na olimpijskih igrah v Južni Koreji nadaljuje s treningom na Veliki planini pod vodstvom slovenskega trenerja Aleša Špana.

Melanie je nekaj dni nazaj priletela iz Južne Koreje. Lahko rečemo, da kar naravnost na Veliko planino, saj v teh dneh trenira smučanje prostega sloga po grbinah prav na Veliki planini. Simpatična in prijazna sogovornica nam je zaupala, da je Veliko planino prvič obiskala pred odhodom na olimpijske igre, v treningih pa resnično uživa, saj so pogoji odlični, naravnega snega pa več kot dovolj. Dolino Kamniške Bistrice in Kamnika pa je v preteklosti že obiskala.

»V Slovenijo sem prvič prišla lansko leto, ko sem pričela v Sloveniji trenirati. Nekajkrat smo Kamniško Bistrico obiskali s kolesi in dobro se spomnim teh koncev, saj se nama je s sotekmovalko zgodilo, da sva izgubili najinega trenerja Aleša. Ker s seboj nisem imela mobilnega telefona, sem prikolesarila na spodnjo postajo nihalke ter poskušala poiskati njegovo številko na internetu. Pri tem so mi prijazno pomagali zaposleni in mi odstopili njihov računalnik,« se enega izmed prvih dni v Sloveniji z nasmehom spominja mlada, 27-letna, olimpijska tekmovalka smučanja prostega sloga po grbinah, Melanie Meilinger.

Sicer nekdanja alpska smučarka že od leta 2011 trenira smučanje prostega sloga po grbinah. Grbine so enakomerni pukli, narejeni vzdolž proge z zelo kratkimi zavoji. Običajno so proge zelo strme, začetek in konec proge pa tekmovalec prične ter zaključi s skokom. Da pa se je Melanie odločila trenirati v Sloveniji, je botrovalo kar nekaj različnih dejavnikov. Pravi, da je v Avstriji edina tekmovalka v svoji disciplini v svetovnem pokalu, zato podpore od države ne prejema. Financira se izključno s pomočjo sponzorjev. Ker pa v Avstriji prav tako ni učiteljev smučanja prostega sloga po grbinah, se je trenirati odpravila v Slovenijo. S trenerjem Alešem sta na Veliki planini pripravila odličen snežni park z grbinami, kamor vas lepo vabimo, da se preizkusite tudi v tej smučarski disciplini!

Na vprašanje, kako sta ji Velika planina in Slovenija všeč pa odgovarja: »Slovenija mi je res všeč. Vse je tako blizu. Imate gore in jezera, neokrnjeno naravo. Pogoji za treninge v Kamniku so super – od trampolin parka, do fitnesa, kolesarjenja, smučanja.« Melanie pa se vsak dan med treningi veseli tudi obiska gostišča Zeleni rob, saj ji je njen trener Aleš obljubil, da bosta vsak dan poizkusila kakšno novo lokalno dobroto. Nad znamenitimi sladkimi skutinimi štruklji je bila Melanie navdušena, in ne dvomimo, da bo tako tudi prihodnje dni.

Za konec smo jo vprašali, kakšni so njeni načrti v prihodnje. Z nasmehom pove, da ostaja na Veliki planini do petka, sicer pa se še odloča, ali bo kariero nadaljevala. Vsekakor pa tako za njo, kot za druge mlade športnike veliko breme prestavljajo tudi finance, saj kot pravi, se je težko boriti brez podpore svoje države. Melanie ne glede na njeno odločitev želimo uspešen zaključek še ene zimske sezone in hkrati mnogo uspehov, ki jo čakajo na njeni poti.


<< Nazaj | Novice