Mali grad

Ansambel Krt je uspešno zastopal občino Kamnik na proslavi ob 100-letnici mostu v Eglisau – Švica

18.09.2019

 

Ansambel Krt je uspešno zastopal občino Kamnik na proslavi ob 100-letnici mostu v Eglisau – ŠvicaOdhod v jutranjih urah na 13. septembra in to še v petek povrhu, je bil pravzaprav srečen in sproščen, saj se je spet pričakoval en dober nastop, ki smo ga z vajo že avgusta tudi pripravili. Pot je potekala brez težav in v sedmih urah smo bili na cilju. Vrvež prvega prazničnega dne je bil temu primeren: že pred mestom Eglisau so bile po travnikih postavljene skulpture namenu dogajanja: MOST EGLISAU! V ta namen je bilo tudi na vsakem koraku opaziti logotip prireditve; celo na kozarcih in buteljkah.

Dogajanje treh dni se je odvijalo po glavnih ulicah in v sedmih šotorih z različnimi ponudbami kulinarike in pestrega programskega dogajanja. Z ansamblom smo bili razporejeni na »CILEPLATZ« pri cerkvi, obenem pa pri postaji rečnega prometa, ki je bil ta dan še posebno pester in raznolik.

Večje in majhne ladje in ladjice, na tak ali drugačen pogon, modernih in starih oblik, so prevažale turiste vse tri dni gor in dol brez prestanka. Seveda je bilo vmes tudi veliko raznolikega oglašanja pozdravov z njihovih agregatov vse od parnih do sodobnih. Pravzaprav je bil to res dan na Renu in pod mostom.

Številni letaki in občila so prinašala podatke in dogajanje izpred sto let, ko so se mostu, ki je bil najprej lesen, lotili s trdnejšimi in bolj obstojnimi materiali. Uspelo jim je narediti trden in lep most povezave, ki je bila omenjena tudi na račun raznoraznih priseljencev, ki jih gosti Švica iz vsega sveta.

Še prav posebej so bile zanimive raznorazne igre na kopnem in na vodi, ki so ponazarjale zgodovino tega malega mesta. Veliko smeha je bilo v boju med dvema čolnoma: v vsakem po dvaveslača, na posebnem, višjem mestu na krmi pa je moral borec z 4 metre dolgim drogom obrnjeno, pod roko meriti na nasprotnega rivala in ga spraviti v vodo. V največ primerih sta oba padla, v nekaj pa celo še pred samim dvobojem, saj je bil podij, kjer sta stala ozek, čoln se je pa zibal sem in tja…

V soboto zvečer ob 22. uri je v pristan pripeljala večja ladja, na kateri je bil njihov celoten Brass Band Orkester Eglisau (med drugim najboljšim orkester v Švici) in začel se je ognjemet, ki je bil do sekunde povezan z igranjem tega orkestra. Slišali smo šest različnih skladb in videli šest različnih sistemov ognjemeta. VELIČASTNO in vsekakor vredno omembe.

Težko je opisati in s slikami ponazoriti nekaj, kar nam je zaprlo sapo in smo samo gledali in poslušali. Izmenjavanje pokov ognjemeta in čudovitih, poznanih melodij orkestra je ustvarjalo željo, da bi ga povabili medse in občanom občine Kamnik pokazali nekoliko drugačen način »godbeniškega« igranja.

Kdo ve: mogoče se pa to zgodi kmalu in boste še bi uživali tako kot smo mi. Čeprav nekoliko utrujeni, pa vseeno veseli, da smo bili lahko del te njihove prireditve, smo z veseljem z vami delili te občutke nastopa, slike in pa tudi nekaj video materiala, ki je tukaj spodaj zraven pripet. Hvala, ker ste si vzeli čas in tole reportažo prebrali in pogledali video.

Besedilo in fotografije: Ansambel Krt


<< Nazaj | Novice