Mali grad

Anina nedelja v Tunjicah

05.08.2016

 

Tradicionalno romanje na Anino nedeljo je bilo letos za našo župnijo v Tunjicah posebej bogato. V naši sredi smo gostili ljubljanskega prošta Jožeta Lapa, ki je v pridigi ohrabril naše družine in nas posebej povabil k narodni zavesti.

Anina nedelja v Tunjicah

Prvič smo imeli v naši župniji mašo tudi v znakovnem jeziku. Mašo je manjši skupini gluhih prevajal naš župnik Edi Strouhal, ki je na ravni Cerkve na Slovenskem zadolžen za pastoralo gluhih. Veseli smo bili tudi obiska iz Občine, saj je bil med navzočimi tudi kamniški podžupan Matej Slapar. Pri maši je bilo kar nekaj tudi narodnih noš, posebne gostje pa so bile ljudske pevke iz Domžal, pod vodstvom Mare Vilar. Slednje se poskrbele, da je bilo druženje pred cerkvijo še posebej pestro, saj so skupaj z gospodom Lapom vodile, pravzaprav skupno petje vseh navzočih.

Samo slovesnost so polepšali, kot je to v že v navadi, tunjiški pevci in pritrkovalci, omeniti gre tudi posebne miniaturne zvonove, ki so se med povzdigovanjem slišali iz prostora nad zakristijo. Zaključimo lahko, da je bilo letošnje praznovanje Anine nedelje takšno, kot je naša cerkev, baročno bogato.

Besedilo in fotografije: Matevž Vidmar


<< Nazaj | Novice