Mali grad

Ana Starčević: V Kamniku in v Calcitu uživam

10.12.2012

 

Čeprav sta Američanka Emilie Toone in Škotinja Lynne Beattie v sezoni 2009/10, v kateri so Kamničanke osvojile do zdaj svoj edini naslov državnih prvakinj, pustili neizbrisen pečat, je po mnenju mnogi Ana Starčević najboljša tujka, ki je kdajkoli zaigrala za Calcit Volleyball. 25-letna Vukovarčanka, ki je pred leti enkrat že igrala v tujini, leto dni pa je igrala tudi za Rijeko - zanimivo, tudi takrat je bila njena soigralka zdajšnja kapetanka Calcita Petra Kramolc -, je v Kamnik prišla na začetku letošnje sezone. Če na prvih tekmah, tudi zaradi poškodbe in neuigranosti z ekipo, še ni navduševala s svojimi predstavami, je na zadnjih tekmah vedno med najboljšimi posameznicami. Tudi v soboto, v zmagi proti Askö Linzu, je nekajkrat navdušila z izjemnimi napadalnimi akcijami, s 76-odstotno uspešnostjo na sprejemu pa je bila najboljša sprejemalka na tekmi. Čeprav statistični podatki še zdaleč niso pristojni, vseeno velja omeniti, da je Ana peta najbolj učinkovita igralka srednjeevropske lige - iz kamniške ekipe je pred njo na drugem mestu Tjaša Turnšek -, sedma najboljša sprejemalka - pred njo je iz kamniške ekipe le Urša Podlesnik – in druga najboljša izvajalka začetnih udarcev, saj je dosegla že kar 21 asov.

“Nerada govorim o svoji igri. Tu sem zato, da pomagam ekipi po svojih najboljših močeh. Vesela sem, če ljudje cenijo moje igre, vesela pa sem tudi, če ekipa tudi z mojo pomočjo zmaguje. Obljubim lahko le, da bom do konca sezone dala vse od sebe, saj želim na najboljši možni način pomagati Calcitu k dobremu rezultatu,” ob številnih pohvalah na račun svoje igre ostaja skromna Ana. Pred nocojšnjim odhodom na povratno tekmo tretjega kroga pokala challenge v nizozemski Weert, smo se dotaknili še sobotne zmage proti Linzu, ene od treh ekip, ki so v letošnji sezoni premagale Kamničanke.

“Ne bi rekla, da je bila sobotna zmaga maščevanje za poraz v Linzu. Res je, da sama na tisti tekmi nisem igrala, prepričana pa sem, da bi dekleta lahko zmagale tudi brez mene, vendar je bilo to na začetku sezone, ko ekipa še ni bila uigrana. Ne smemo pozabiti, da smo praktično šele en teden trenirale s svojo prvo organizatorko igre Teo Lenarčič, ki je imela reprezentančne obveznosti, v pripravljalnem obdobju je manjkala tudi Tjaša Turnšek, s slovensko reprezentanco pa je bil še naš trener Oleg Gorbačov. Vse to so razlogi, zakaj smo se na začetku sezone še lovile in po nepotrebnem ostale praznih rok v Linzu, škoda pa je tudi tistega poraza doma proti Doprastavu. Zdaj se na vsaki tekmi borimo, da ta poraza nadomestimo in se uvrstimo na zaključni turnir srednjeevropske lige.”

Od 10. novembra, ko vas je doma premagal Doprastav, ste nanizali osem zaporednih zmag, v sredo pa vas v Weertu čaka še povratna tekma tretjega kroga pokala challenge. Sodeč po prvi tekmi v Kamniku, bi Irmato Weert lahko premagali tudi v drugo, vendar pa ob tem ne smemo pozabiti, da vas čaka še 1100 km dolgo avtobusno potovanje.

“Ojoj, samo ne mi omenjati poti, ki nas čaka (smeh). Vsem nam je slabo, samo ko se spomnimo, koliko časa bomo morale preživeti v avtobusu. Ampak, kar je, je, drugače ne gre. Samo upam, da v Weert ne bomo prišle preveč utrujene in da bomo že jutri lahko opravile kakovosten trening in se v miru pripravile na sredino tekmo. Dejstvo je, da imamo boljšo ekipo od njihove, vendar se nam ne sme priti do padca zbranosti, tako kot se nam je na prvi tekmi zgodilo v drugem in četrtem nizu. Na srečo se nam je potem v četrtem uspelo zbrati in smo to tekmo zanesljivo dobile. Ne bi rekla, da smo jih podcenjevale, mislim, da je šlo bolj zato, da nas že malce načenja utrujenost, kajti že nekaj časa igramo po dve tekmi na teden, tu so še potovanja in to se potem pozna. Vendar pa, zdaj nimamo časa, da bi o tem razmišljale. Do konca letošnjega leta nas čaka še nekaj pomembnih tekem in naredile bomo vse, da ta zmagoviti niz zadržimo najmanj do konca finala pokala Slovenije ter da Calcitu prinesemo pokalno lovoriko. Ko zmaguješ, hitro pozabiš na utrujenost.”

Na zaključnem turnirju pokala Slovenije se boste pomerili s trenutno vodilno ekipo slovenske lige, Alianso, ki je tudi domačin turnirja. Proti Šempetrčankam še niste igrali?

“Ne, nisem, sem pa zato proti Braniku in to že nekajkrat. Čeprav trenutno razmišljamo le o Weertu, ki je naš prvi nasprotnik, seveda z zanimanjem spremljamo vse, kar se tiče slovenskega pokalnega tekmovanja. Na zaključnem turnirju pokala Slovenije bo največ odvisno od nas samih in tega, kako bomo igrale. Močne smo le, ko igramo druga za drugo, ko se borimo, in če bomo tako igrale tudi v Šempetru, nas ne moreta premagati ne Aliansa, ne Branik.”

Čeprav je do konca letošnje sezone še daleč, pa vendar, ali je bil Calcit Volleyball prava izbira?

“Pred nekaj leti sem že bila v tujini, vendar mi ni bilo všeč in sem se vrnila domov, na Hrvaško. Ko sem dobila ponudbo Calcita, sem jo sprejela zato, ker je Kamnik vendarle blizu doma in zdaj, po nekaj mesecih lahko rečem, da je bila to dobra odločitev. Na začetku mi je bilo vse skupaj malo čudno, saj Kamnik ni ravno velik, in se v njem ne dogaja toliko, kot v kakšnem večjem mestu. Toda zdaj sem se nanj navadila, imam se resnično lepo, uživam v vsakem trenutku, treniramo dobro, zmagujemo, tako da ... Tu mi je všeč, o tem, kje bom igrala v prihodnji sezoni pa ne razmišljam. Mislim le nato, kako igrati čim bolje za Calcit, kako osvojiti obe domači lovoriki in kako priti čim dlje v pokalu challenge in v srednjeevropski ligi.”

Besedilo in fotografija: Miha Štamcar

 

 


<< Nazaj | Novice