Mali grad

Ana Desetnica tudi v Kamniku

06.07.2013

 

V petek in v soboto so se v Kamniku skupaj zvrstile tri ulične predstave v okviru mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica, ki ga v Kamniku pripravljata pod imenom Ana Desetnica po Kamniško Kulturno društvo Priden možic in Mladinski center Kotlovnica v sodelovanju z Zavodom za turizem in šport v občini Kamnik ter Občino Kamnik. 

Festival se sicer odvija v različnih mestih od Izole do Maribora, kjer ulični gledališčniki na mestnih ulicah in trgih predstavljajo svojo umetnost ter dajejo mestom poseben poleten utrip. 16. izvedba Ane Desetnice tudi letos prinaša prepoznaven repertoar: klasične ulične predstave, spektakle, ognjaže, animacije, ulične intervencije, gibalne predstave, klovnade, akrobacije v zraku in na tleh, cirkus.

V petek zvečer je številne obiskovalce na Glavnem trgu z žongliranjem ob videu navdušil nemški umetnik Matthias Romir s predstavo Življenje je… (kratke zgodbe). Predstava je zbirka vizualnih anekdot o zelo normalni norosti vsakdanjega življenja. Zgodbe so včasih konkretne, včasih abstraktne, včasih glasne in včasih tihe, včasih smešne in včasih žalostne. Brez besed se umetnik ukvarja s tegobami, strahom in upanji moškega, ki se obenem poskuša osvoboditi svojih omejitev in hkrati išče podporo in varnost.

Edinstveni slog žongliranja Matthiasa Romirja je vgrajen tudi v glasbo in kratke videosekvence (pri večernih predstavah), obenem pa ga razvija kot sredstvo izražanja, daleč stran od prašnih cirkuških klišejev. Matthias Romir je rasel ob evropskih žonglerskih festivalih in ob njih spoznal svojo ljubezen do odra še kot otrok. Znan je po svojem inovativnem slogu žongliranja, v kombinaciji s svojevrstnim humorjem in odbitimi liki. Njegove predstave pripovedujejo tihe zgodbe in zdramijo množice.

Današnje dopoldansko dogajanje v starem mestnem jedru Kamnika, ki ga je pozdravila in si ga tudi ogledala direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urška Kolar, pa sta popestrila ulični performans Šugle (Šole uličnega gledališča) z naslovom SEE-PPPP in klovnada Thingamabob v izvedbi izraelsko-velikobritanske zasedbe PanGottic Circus-Theatre.  

Vljudno vas vabimo tudi na četrti dogodek, ki se bo odvijal v petek, 12. 7. 2013, ob 19. uri, na Šutni. Uprizorjena bo predstava Mati Korajža, ki bo hkrati tudi zadnja predstava letošnjega festivala.

Besedilo in fotografije: Zavod za turizem in šport v občini Kamnik


<< Nazaj | Novice