Mali grad

Aktivnosti Občinskega štaba Civilne zaščite v ponedeljek, 6. aprila

06.04.2020

 

Preventivna akcija o zadrževanju na ciljih priljubljenih izletniških točkah v občini Kamnik

Aktivnosti Občinskega štaba Civilne zaščite v ponedeljek, 6. aprilaRedarska služba Občine Kamnik je skupaj z Društvom GRS Kamnik in ob pomoči Policijske postaje Kamnik včeraj, v nedeljo, 6. aprila, na lokacijah Zaprice, Mali grad, Sv. Primož nad Kamnikom, Kamniška Bistrica (izvir), Sv. Miklavž, Špica in Stari Grad opravljala preventivno akcijo o zadrževanju na ciljih omenjenih priljubljenih izletniških točk v občini Kamnik.

Nadzor se je opravljal od 9. do 15. ure. Ugotovljeno je bilo, da je bilo v nedeljo manj obiskovalcev na priljubljenih točkah kot v soboto, in sicer na Sv. Miklavžu je bilo v času nadzora polovico manj obiskovalcev, na gradu Zaprice in na Malem gradu ravno tako. Na Starem gradu nad Kamnikom in v Kamniški Bistrici je bilo poleg posameznikov nekaj tudi kolesarjev, na Špici nekaj tekačev ter posameznikov, ob zaključku turističnih točk pa niso posedali in se zadrževali. Parkirišče na začetku poti k Sv. Primožu nad Kamnikom je bilo prazno.

Z Društva GRS Kamnik so povedali, da so preventivno opazovali dogajanje na območju Kamniške Bistrice (v Koncu, na Jermanci, pri izviru, pri Jurju, pod gondolo, na Brsnikih), Sv. Primožu nad Kamnikom in na Starem gradu s Špico. V soboto so med 10. in 17. uro našteli na vsaki od teh treh omenjenih lokacijah približno po 70 ljudi. To je zelo malo, glede na to, da je bil čas vikenda. V večini gre za družine, pare ali posameznike. Skupinskih druženj tudi člani Društva GRS Kamnik niso opazili ter tako zaznali, da ljudje upoštevajo varnostno razdaljo in se drug drugemu izogibajo. Po njihovih zaključkih ljudje bolj dosledno upoštevajo navodila kot pretekli vikend.

Policijska postaja Kamnik se je pridružila nadzoru. Poostren nadzor so opravljali v Kamniški Bistrici in na celotnem območju občine Kamniku. Od uveljavitve Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi na javnih shodih in javnih prireditvah ter drugih dogodkih na javnih krajih v Republiki Sloveniji, ki je stopil v veljavo 20. marca 2020, je bilo zaznanih 26 kršitev.

Ugotavljamo, da ljudje upoštevajo pravila in priporočila in se res v zelo zmanjšanem obsegu zadržujejo na zaključkih priljubljenih kamniških izletniških točk. Še bolj pa se je izkazalo dejstvo, da so vse službe nadzora več kot odlično sodelovale.

Priprava tržnega prostora na Tomšičevi ulici v Kamniku

Občanke in občane obveščamo, da jutri kamniška tržnica ponovno odpira svoja vrata. Po navodilu Občinskega štaba civilne zaščite smo se v sredini meseca marca odločili, da v skladu s preprečevanjem nadaljnjega širjenja okužbe s koronavirusom, vrata tržnice v Kamniku do nadaljnjega zapremo. Vseeno smo podprli ponudnike kamniške tržnice in jim omogočili, da so bili obiskovalkam ter obiskovalcem še vedno na voljo, in sicer preko osebnega prevzema pri ponudnikih oziroma dostave izdelkov s strani ponudnikov na dom. Danes, 6. aprila, je bila sprejeta odločitev, da se vrata tržnice ponovno odprejo. Veljal bo nov režim nakupovanja, in sicer v skladu z obveznimi ukrepi in navodili pristojnih institucij za preprečevanje okužb v času epidemije COVID19. Celotno novico si lahko ogledate TUKAJ.

Župan Matej Slapar in poveljnik Občinskega štaba Civilne zaščite ter predstavniki upravljalca tržnice Komunalno podjetje Kamnik d. o. o. so si danes ogledali tržni prostor, kjer se bo tekom popoldneva pripravilo vse potrebno za to, da se bo dejavnost izvajala v skladu s priporočenimi navodili pristojnih institucij. Namestile se bodo opozorilne table z novim režimom nakupovanja.

Prostovoljci

Za tiste, ki si ne morejo priskrbeti sami nujnih življenjskih potrebščin (hrana, zdravila in podobno) smo v času epidemije na Občini Kamnik na voljo na telefonski številki 051/374-207 (Katja Vegel). Na telefon lahko pokličete med ponedeljkom in nedeljo med 9. in 21. uro.

Danes je en prostovoljec dvema občanoma pripeljal topli obrok na dom, eni osebi smo na dom dostavili živila iz trgovine, dva nudita administrativno pomoč v Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik.

Ravnanje z odpadki

V sodelovanju s podjetjem Publikus d. o. o. je Občina Kamnik v rubriki »eko kotiček« objavila navodila oziroma napotke občanom, kako ravnati z odpadki v času epidemije s korona virusom. V teh navodilih je med drugim pojasnjen tudi način ravnanja z odpadnimi zaščitnimi maskami in rokavicami.

Žal pa opažamo, da se nekateri občani teh navodil ne držijo in tovrstne odpadke odlagajo na neprimernih mestih tudi v naravnem okolju. Zato ponovno naprošamo vse občanke in občane, da v skladu z danimi navodili odpadne zaščitne maske in rokavice odlagajo v črne zabojnike (za ostanek komunalnih odpadkov).

S svojim ravnanjem pokažimo, da smo odgovorni občani; le tako bomo vsi skupaj pripomogli k bolj čistemu okolju, v katerem živimo.

Vprašanja občanov glede omejitev gibanja in podobno

S strani Uprave Repulike za zaščito in reševanje so nas obvestili, da je Generalna policijska uprava ustanovila novo skupino, ki odgovarja na vprašanja občanov glede omejitve gibanja in podobno. Občani lahko pišejo na elektronski naslov:info.koronavirus@policija.si ali pa pokličejo na telefonsko številko 01/514 70 01, in sicer vsak delovni dan ter ob sobotah med 7. in 19. uro. 

Občankam in občanom bodo na vprašanja, ki se nanašajo na delo policije,  poskušali odgovoriti v čim krajšem času, pomagali pa bodo tudi s koristnimi informacijami in nasveti.

Preventivni ukrepi

Za okužbo z virusom SARS-CoV-2 velja enaka preventiva kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal. Kot navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje, je pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

V primeru poslabšanja stanja (težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z vašim osebnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov.

Vsa priporočila in navodila lahko spremljate na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in sicer na povezavi tukaj.

Video vsebina higiena kašlja in nasveti za umivanje rok je dostopna TUKAJ.


<< Nazaj | Novice