Mali grad

Aktivnosti Občinskega štaba Civilne zaščite v četrtek, 14. maja

14.05.2020

 

Aktivnosti Občinskega štaba Civilne zaščite v četrtek, 14. majaV teh dneh Vlada Republike Slovenije sprošča številne ukrepe na različnih področjih, a kljub dejstvu, da se razmere umirjajo Občinski štab Civilne zaščite in Občina Kamnik opozarjata, da je previdnost še vedno potrebna in se moramo vsi še vedno obnašati izjemno odgovorno ter upoštevati preventivne ukrepe za omejitev prenosa koronavirusne bolezni.


Odstranitev zaščitnih trakov

Aktivnosti Občinskega štaba Civilne zaščite v četrtek, 14. majaV petek, 8. maja 2020, je redarska služba Občine Kamnik odstranila zaščitne trakove z avtobusnih in železniških postajališč, v teh dneh pa se bodo odstranili še zaščitni trakovi na klopeh, pitnikih in fontanah. Pogodbeno podjetje Občinskega štaba Civilne zaščite Komunalno podjetje Kamnik, d. o. o. bo v naslednjih dneh vzpostavilo sisteme na pitnikih in fontanah v mestnih parkih in ob sprehajalnih poteh ob Kamniški Bistrici.

Športna igrišča do nadaljnega ostajajo zaprta.

Parkirnina

Občina Kamnik občanke in občane obvešča, da se bo s ponedeljkom, 18. maja 2020, ponovno vzpostavil sistem plačevanja parkirnin na parkirnih mestih v lasti Občine Kamnik. Tisti, ki so v marcu kupili mesečno parkirno karto, jo lahko v vozilu dajo na vidno mesto in velja do konca meseca maja.

Dekontaminacija

Glede na sproščanje ukrepov in preklic dekontaminacije večstanovanjskih stavb, smo se odločili, da tudi Občinski štab Civilne zaščite s ponedeljkom, 18. maja 2020, ukinja dekontaminacije javnih površin.

Kljub temu, da se ukrepi sproščajo, pa Občinski štab Civilne zaščite še vedno opozarja, da se je potrebno obnašati odgovorno in še vedno dosledno spoštovati pravila in navodila, ki so veljala do sedaj.

Sestanek z ravnatelji kamniških vrtcev in šol

Danes, v četrtek, 14. maja 2020, je v prostorih Prostovoljnega gasilskega društva Kamnik potekal sestanek z vsemi ravnatelji kamniših šol in vrtcev. S ponedeljkom se namreč sproščajo ukrepi na področju šolstva, izobraževanja in vrtčevske dejavnosti.

S strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje je Občinski štab Civilne zaščite za kamniške šole in vrtce prejel zaščitna sredstva (zaščitne maske), ki so jih danes prevzeli ravnatelji in predstavniki javnih zavodov.

Odprtje javnih zavodov in drugih ustanov

Na spletni povezavi TUKAJ so objavljena obvestila o odprtjih, ki so nam jih posredovali javni zavodi in druge ustanove naše občine. Novica se dnevno osvežuje, dodajo pa se vsa obvestila, ki nam jih posredujejo javni zavodi in druge ustanove. 

Prostovoljci

Za tiste, ki si ne morejo priskrbeti sami nujnih življenjskih potrebščin (hrana, zdravila in podobno) smo v času epidemije na Občini Kamnik na voljo na telefonski številki 051/374-207 (Katja Vegel). Na telefon lahko pokličete med ponedeljkom in nedeljo med 9. in 21. uro.

Danes je en prostovoljec trem občankam pripeljal topli obrok na dom, živila iz trgovine ter zdravila iz lekarne, dva prostovoljca sta 49 otrokom na dom pripeljala brezplačen topli obrok. Konec aprila smo začeli tudi v varstvom otrok na domu, za tiste, ki si ne morejo priskrbeti varstva (oba starša zaposlena v zdravstvu). Teh otrok imamo osem, varstvo pa izvajajo zaposlene vzgojiteljice kamniških vrtcev. 

Sprejeti ukrepi Vlade Republike Slovenije

Vlada je sprejela Uredbo o izvajanju ukrepa poroštva po Zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 ter Uredbo o izvajanju 65. člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Skoraj 23.000 vlog za odlog plačila kreditov, ki so jih banke prejele do konca aprila, dokazuje smiselnost teh ukrepov.

Epidemiološka situacija v Sloveniji se umirja, zato je vlada sprejela Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, s katerim se ponovno omogoči opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom razen nekateri storitev na področju turizma.

Prepovedano ostaja ponujanje naslednjih storitev:

V prodajalnah so z novim odlokom vsi potrošniki pri opravljanju nakupov izenačeni.

Vlada je izdala Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja. Prepoved zbiranja ne velja za učenke in učence 1. do 3. razreda osnovne šole in osnovne šole s prilagojenim programom ter za tiste učence od 4. do 8. razreda, za katere je organiziran dopolnilni pouk, za učenke in učence 9. razreda osnovne šole in osnovne šole s prilagojenim programom ter za dijakinje in dijake zaključnih letnikov srednje šole ter za posameznike, ki bodo v šolskem letu 2019/2020 opravljali maturo ali zaključni izpit ter dijake od 1. do 3. letnika, ki imajo pravico do dodatne strokovne pomoči. Odlok se začne uporabljati 18. maja, z nekaterimi izjemami. Učenci 9. razreda, na primer, se bodo v šolo lahko vrnili 25. maja.

Vlada je odpravila tudi prepoved športne vadbe v športnih objektih, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov. Športna vadba je dovoljena tudi vsem udeležencem v programu prostočasne športne vzgoje otrok in mladine. Dovoljeno bo izvajanje športnih tekmovanj do vključno državne ravni, in sicer v panogah, ki imajo evidentiran uradni tekmovalni sistem. Začetek veljavnosti odloka je predviden za 23. maj. Dodatna pojasnila so dostopna TUKAJ.

Vlada je do 30. junija podaljšala veljavnost vozniških dovoljenj, ki zaradi dosedanje prepovedi potečejo od 18. marca do 17. maja. Sprostila je tudi nekatere prepovedi izvajanja dejavnosti avtošol.

Vlada je odpravila obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb. Hkrati je vsem upravnikom večstanovanjskih stavb naložila, da zagotovijo redno čiščenje skupnih prostorov večstanovanjskih stavb. Dodatna pojasnila so dostopna TUKAJ.

Preventivni ukrepi

Za okužbo z virusom SARS-CoV-2 velja enaka preventiva kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal. Kot navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje, je pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

V primeru poslabšanja stanja (težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z vašim osebnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov.

Vsa priporočila in navodila lahko spremljate na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in sicer na povezavi tukaj.

Video vsebina higiena kašlja in nasveti za umivanje rok je dostopna TUKAJ.


<< Nazaj | Novice