Mali grad

Aktiven začetek poletja s Pohodniškim festivalom v Kamniško-Savinjskih Alpah

23.06.2016

 

Aktiven začetek poletja s Pohodniškim festivalom v Kamniško-Savinjskih AlpahGorska veriga Kamniško-Savinjskih Alp, ki vabi poglede z izjemnimi razgledi na visoke vrhove dvatisočakov, že stoletja privablja obiskovalce od blizu in daleč. Razgibana krajina ponuja neskončno možnosti za preživljanje časa v naravi, dobro označene pohodne poti pa aktivnosti v gorah le še spodbujajo. Zaradi vse večjega zanimanja za pohodništvo se je Združenje Kamniško-Savinjske Alpe, ki združuje občine okrog tega gorovja, že 2. leto zapored odločilo pripraviti Pohodniški festival.

Pohodništvo je šport namenjen ljudem vseh starosti ter fizičnih zmožnosti in prepričani smo, da bo na Pohodniškem festivalu vsak obiskovalec našel primerno aktivnost zase.

Povezovanje občin v Združenje Kamniško-Savinjske Alpe

Uradna otvoritev festivala, ki bo potekal od 23. do 26. junija, se bo zgodila v četrtek, 23. junija, ob 18. uri v Kulturnem domu Korotan na Jezerskem. Na ta večer bo pet občin okrog Kamniško-Savinjskih Alp svečano podpisalo pogodbo o vzpostavitvi območnega združenja Kamniško – Savinjske Alpe, s čimer bo sodelovanje in povezovanje občin, ki ležijo na tem geografsko zaključenem območju, dobilo tudi formalno obliko. Združenje bo podlaga za nadaljnje projektno povezovanje, preko katerega se bodo občine lahko skupaj soočale z razvojnimi potenciali ter izzivi, ki se dotikajo vseh.

Gorniški filmski večer na Starem gradu

Februarja je v petih krajih po Sloveniji potekal že 10. festival gorniškega filma, ki ga je do sedaj obiskalo že več kot 35 tisoč gledalcev. Del zmagovalnih filmov letošnjega festivala bomo letos predvajali tudi v Kamniku, in sicer v okviru 2. Pohodniškega festivala v Kamniško-Savinjskih Alpah. Gorniški filmski večer bo potekal na prostem, in sicer v petek, 24. junija 2016, od 20. ure dalje na kamniškem Starem gradu. Na ogled bodo trije plezalni filmi, in sicer Črta na nebu, Mož Treh Cin in Panorama.

Pred samo projekcijo filma bo Založba Sidarta predstavila knjigo Alpski bojevniki avtorice večkrat nagrajenih knjig o velikih osebnostih svetovnega alpinizma Bernadette McDonald, ki je v knjigi poskušala razložiti, kaj je botrovalo temu, da je majhna slovenska plezalska skupnost lahko tako pomembno posegla na svetovni alpinistični oder.

Dogodek pa bo zanimiv za vse starosti, saj se obeta tudi pester spremljevalni program, ki bo potekal že od 19. ure dalje. Za zabavo najmlajših bo poskrbel Plezalni klub Kamnik s plezalno steno.

Pridite na Stari grad peš in bodite aktivni obiskovalci! Dogodek je brezplačen in bo potekal v vsakem vremenu. V primeru dežja bo projekcija filmov potekala pod šotorom. Poskrbljeno bo tudi za pijačo in jedačo. Uradnih parkirišč na Starem gradu ne bo zagotovljenih.

Pridružite se nam na Starem gradu in si oglejte navdihujoče zgodbe ljudi, ki premikajo meje mogočega.

Pester nabor aktivnosti na Pohodniškem festivalu

Zadnji junijski vikend, ki ga bo popestril Pohodniški festival, obeta paleto raznovrstnih dogodkov za vsak okus. Tudi letos bo poudarek na aktivnem preživljanju časa v naravi, saj bodo v vseh sodelujočih občinah potekali različni pohodi ter izleti namenjeni obiskovalcem z različnimi željami in sposobnostmi.

Pohodništvo je dejavnost pri kateri lahko svoj prosti čas aktivno preživi cela družina, zato smo letos posebno pozornost namenili tovrstnim aktivnostim. Prvič bo tako izveden pohod po otroški planinski poti na Veliko planino, ki ga pripravlja Planinsko društvo Domžale, Planinsko društvo Kamnik vas bo popeljalo po krožni poti v Kamniški Bistrici, na Jezerskem pa pripravljajo Pravljični pohod do Češke koče. Prijeten izlet obljublja tudi Menina planina, več zanimivih pohodov pa pripravljajo tudi v Termah Snovik.

Hkrati bodo potekali tudi številni spremljevalni dogodki za obiskovalce vseh starosti, med drugim pripovedovalski večer lokalnih štorij, koncert na kresno noč, tekmovanje harmonikarjev, brezplačna degustacija Žive vode in glinenega napitka v Zdravilnem gaju Tunjice ter predstavitev muharjenja v osrčju kamniških planin za katero bo poskrbela Ribiška družina Bistrica Domžale.

Celoten program dogodkov najdete na spletni strani: www.kamnik-savinja-alps.com.

Pohodniški festival je zagotovo eden od dogodkov, ki ga ne smete zamuditi, zato le hitro rezervirajte svoje prenočišče v pestri ponudbi prenočitvenih možnosti ter se nam pridružite. Vzemite si čas in izkoristite vikend za odkrivanje Kamniško-Savinjskih Alp!

Dodatne informacije: Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik, sara.vidmar@kamnik-tourism.si, GSM: 040 135 622

Besedilo: Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik
Fotografije: arhiv Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik in Ana Pogačar


<< Nazaj | Novice