Mali grad

Akcija »Očistimo naše gore«

14.07.2012

 

Danes se je akcija »Očistimo naše gore« odvijala v Kamniški Bistrici, kjer je udeležence in pobudnike akcije nagovoril tudi župan Marjan Šarec.

Že tretje leto zapored Nedeljski dnevnik in Zavarovalnica Triglav pripravljata akcijo »Očistimo naše gore«, ki skupaj s podporniki in sodelujočimi skrbijo za to, da poleg lepih planinskih spominov, ohranjamo našo naravo čisto. Pobudniki akcije so opremili  z biološko razgradljivimi vrečkami 40 planinskih postojank, na območju Kamniško – Savinjskih Alp, Julijskih Alp, Karavank in postojank ostalih sredogorij.

Posebna skrb je v letošnji sezoni posvečena tudi varnosti planincev v gorah. Tako mobilna aplikacija »Gorski priročnik«, letošnja novost, planince seznanja z napotki za varnost, predvsem pa jim je s klicem v sili v pomoč pri reševanju kriznih situacij. Prek mobilnega sporočila so gorskim reševalcem sporočene GPS koordinate izgubljenega planinca. Pohodniki so s pomočjo aplikacije opozorjeni na prihajajoči mrak ali slabo vreme. Potrebno je poudariti, da navedena aplikacija deluje tudi brez podatkovne povezave.

Druga letošnja množična ekološka akcija se je začela ob 9. uri, v Kamniško Bistrico pa je danes prišlo približno 50 udeležencev. Opoldan je udeležence najprej pozdravil pobudnik akcije Tone Fornezzi Tof, ki se je zahvalil vsem, da so danes prišli v Kamniško Bistrico.  

Nato pa je zbrane nagovoril župan Marjan Šarec, ki je opozoril na odgovorno ravnanje in sobivanje z naravo ter poudaril, da gre »vsem prisotnim velika zahvala za skrb in spoštovanje Kamniško – Savinjskih Alp ter ostalih slovenskih gora in planin. Le s skupnim prizadevanjem bomo našo naravo ohranjali čisto«. »Smeti, ki jih prinesemo v gore, odnesemo tudi nazaj v dolino.« »V občini Kamnik si prizadevamo, da se ekologija vtisne v zavest občank, občanov in ostalih obiskovalcev naše občine«, je še povedal.

»Očistimo naše gore in poleg lepih doživetij odnesimo v dolino tudi svoje smeti«!


<< Nazaj | Novice