Mali grad

ACH Volleyje bil tokrat premočan za odbojkarje Calcita

17.04.2013

 

Četrta finalna tekma končnice v 1. DOL za moške

Calcit Volleyball – ACH Volley      0:3 (-21, -19, -13)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 400 gledalcev. Sodnika: Skudnik (Mežica) in Valentar (Prevalje)

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar – libero, Novljan 1, Brulec 1, D. Pokeršnik 3, Planinc 2, J. Pokeršnik 10, Brus 4, Hrast, Stavbar 6, Kotnik 4, Štern 3. Trener: Marko Brumen.

ACH Volley: Flajs 8, Lewis, Šket 11, Sidibe, Klobučar 12, Pleško, Petrović, Ropret 1, Fabjan – libero, Rašić 12, Moreno, Vidič 5. Trener: Luka Slabe.

Odbojkarji Calcit Volleyeballa so bili pred zadnjo tekmo v letošnji sezoni v svoji športni dvorani odločeni, da, če nič drugega v četrti finalni tekmi končnice čim dražje prodajo svojo kožo. To jim je v prvem in drugem nizu delno uspelo, kajti v tretjem nizu so odbojkarji ACH Volleyja še pred drugim tehničnim odmorom prišli do velike prednosti, ki jim je zadoščala za deseti jubilejni naslov državnih prvakov Slovenije. Kamničani ostajajo pri treh, že drugič zapored pa so v finalu končnice morali priznati premoč v zadnjem desetletju najboljši slovenski odbojkarski ekipi. Navkljub porazu si za prikazane igre v letošnji sezoni zaslužijo pohvale, saj so z drugim mestom v popolnosti izpolnili zastavljene cilje. 

Na prejšnjih treh finalnih tekmah končnice so Kamničani, ki so tako kot drugo in tretjo tekmo začeli z Janom Brulcem na mestu organizatorja igre, Janom Planincem in Domnom Kotnikom kot sprejemalcema, Borisom Brusom in Jernejem Stavbarjem na mestu blokerjev, Janom Pokeršnikom kot korektorjem in liberom Klemnom Hribarjem ob prvem tehničnem odmoru vedno zaostajali za odbojkarji ACH Volleyja in tudi na četrti je v uvodu vse kazalo nato. Ob njihovih težavah na sprejemu so Ljubljančani – Luka Slabe je tekmo začel z Gregorjem Ropretom, Janom Klobučarjem, Andrejem Flajsem, Milanom Rašićem, Matejem Vidičem, Alenom Šketom in liberom Alešem Fabjanom – povedli s 5:2. Toda po seriji dobrih začetnih udarcev Domna Kotnika se je ob mreži odlično znašel Jan Brulec, tako da sta bili ekipi na šesti točki spet skupaj, po napaki gostov na mreži pa so Kamničani povedli s 7:6. S točko prednosti pa so po uspešnem napadu Jana Pokeršnika tudi odšli na prvi tehnični odmor. Toda ob drugem so z dvema točkama vodili ljubljanski odbojkarji, kajti servis v domači ekipi ni bil več tako prodoren, sprejem pa ne tako zanesljiv, zato je ACH Volley prišel celo do štirih točk prednosti. Marko Brumen je s še drugim zaporednim polminutnim odmorom le uspel umiriti svoje varovance, in ko je Boris Brus z blokom zaustavil Jana Klobučarja, je svoj drugi polminutni odmor vzel še Luka Slabe. Kamničani so na servis Danijela Pokeršnika za Ljubljančani namreč zaostajali le še za točko (20:21), Slabe pa je v igro namesto Andreja Flajsa poslal izkušenega Mitja Pleška. Ljubljančanom se je polminutni odmor obrestoval, saj so prišli do kar treh zaključnih žog za vodstvo z 1:0 v nizih. Že prvo je z blokom izkoristil Matej Vidič.

Drugi niz so Kamničani nadaljevali s postavo iz prvega, kar velja tudi za ljubljansko ekipo, saj je Luka Slabe na igrišče vrnil kapetana Andreja Flajsa. Toda po slabem sprejemu in nato še napaki v napadu je Marko Brumen ob zaostanku dveh točk (4:6) Domna Kotnika zamenjal z Žigo Šternom, ki je bil ob svoji prvi napadalni akciji uspešen, ob drugi pa ne in ACH Volley je na prvi tehnični odmor v drugem nizu odšel s tremi točkami prednosti. Ko je po vrnitvi na igrišče v avtu končala tudi žoga, ki jo je v polje ACH Volleyja poslal Jan Pokeršnik, so domači odbojkarji za ljubljanskimi zaostajali že za štiri točke (5:9). Z asom Žige Šterna so se Kamničani gostom približali na točko zaostanka (8:9), toda kaj kmalu so za njimi spet zaostajali za štiri (8:12), zato je Brumen vzel prvi polminutni odmor v drugem nizu. Toda po treh zaporednih točkah kamniške ekipe se je za polminutni odmor odločil še Luka Slabe, ki je pred drugim tehničnem odmorom, na katerega je njegova ekipa odšla z dvema točkama prednosti, Flajsa zamenjal s Pleškom. Do menjave je prišlo tudi v domači ekipi, in sicer je Jana Brulca na mestu organizatorja igre zamenjal Martin Hrast, ob Janu Pokeršniku iz zdajšnje generacije Calcita, ki se je že veselil naslova državnega prvaka. Vendar tudi on v dresu ACH Volleyja. Po odlični akciji gostov za njihovo vodstvo z 18:15 je Brumen v igro vrnil Brulca, toda Jan Klobučar je svoji ekipi priboril novo točko, Kamničani pa so odšli še na svoj drugi polminutni odmor v drugem nizu. A niti to ni zaustavilo Ljubljančanov, ki so po dveh kamniških napakah po servisih Mateja Vidiča povedli že s 23:17. Za vodstvo ACH Volleyja z 2:0 v nizih je z blokom poskrbel Milan Rašić.

V tretjem nizu se je Jan Pokeršnik vrnil na svoje staro igralno mesto, menjal je Žigo Šterna, medtem ko je njegov brat Danijel prevzel mesto korektorja. Na drugi strani mreže se je v igro vrnil Andrej Flajs, ob igrišče pa je odšel Mitja Pleško. Še pred prvim tehničnim odmorom, na katerega so Ljubljančani odšli z vodstvom 8:5, je Marko Brumen v igro vrnil Šterna, iz nje pa je odšel Jan Planinc. Z asom Jana Klobučarja so odbojkarji ACH Volleyja prišli do štirih točk prednosti (9:5), po bloku Milana Rašića pa je bilo 11:6. Brumen je kamniško potapljajočo se ladjo skušal zaustaviti še z menjavo Jana Pokeršnika z Domnom Kotnikom in polminutnim odmorom, toda aktualni državni prvaki so imeli že šest točk prednosti (12:6). Ob ne ravno idealnem sprejemu domače ekipe, ki je bila posledično neučinkovita tudi v napadu, je bilo to prevelik zaostanek za kakršnekoli preobrat. To je spoznal tudi domači trener Marko Brumen, ki je v igro poslal še Jureta Laknerja, Žana Novljana in Martina Hrasta. ACH Volley je bil v četrti finalni tekmi končnice pač premočan za odbojkarje Calcit Volleyballa. O tretjem mestu v državnem prvenstvu bo v soboto odločala tekma med Panvito Pomgradomi in Astecom Triglavom. 

Izjave po tekmi

Marko Brumen, trener ACH Volleyja: »Po tekmi v Tivoliju smo imeli le dva dni odmora in to je bilo za nas, ki imamo relativno 'kratko' klop, preprosto premalo. Danes je tudi ACH Volley odigral dobro, korektno, s servisom nas je uspel spraviti od mreže, mi pa njihovih igralcev ne. In mi z njimi težko igramo, če imajo boljši sprejem od nas, kar se je tudi zgodilo. Ne glede na poraz, smo lahko zadovoljni s finalom končnice, čeprav smo imeli na tretji tekmi v Ljubljani v igri še kaj več in mislim, da smo tam izgubili priključek z nasprotniki. Če bo naš glavni pokrovitelj ostal z nami v zdajšnjem obsegu, bomo tudi v prihodnji sezoni imeli konkurenčno ekipo, če pa bo tudi pri nas udarila kriza, bomo šli na rezervno različico.«

Luka Slabe, trener ACH Volleyja: »Tokrat smo šli končno v tekmo tako, kot bi ACH Volley moral iti vsako tekmo. Spet smo čakali zadnji vlak, ujeli smo ga, odigrali dobro tekmo in osvojili prvenstvo. Nikakor si nismo smeli dovoliti, da se še enkrat vrnemo v Tivoli, kajti Kamničani bi prišli do prepotrebnega počitka, mi bi bili pod velikim pritiskom in potem bi se lahko marsikaj zgodilo. Danes smo morali zaključiti zadevo, kar se nam je izšlo.«

Jan Planinc, kapetan Calcit Volleyballa: »Dva dni odmora po nedeljski tekmi v Tivoliju je bilo premalo za nas, kajti odbojkarji ACH Volleyja so vseeno bolj navajeni takšnega ritma igranja. Žal nismo bili pravi, trudili smo se, vendar nam igra ni stekla. Morda smo v tem trenutku malo razočarani, toda vendarle smo državni podprvaki in po ne vem, koliko letih, smo bili prvi, ki so v finalu premagali ACH. To je lep uspeh za naš klub.«

Jan Klobučar, igralec ACH Volleyja: »Danes nismo imeli toliko nihanj v igri, kot na prejšnjih tekmah. Tudi ko smo jim ušli, so nas vedno ujeli, tokrat tega ni bilo in to je bil eden ključnih vzrokov, zakaj smo prišli do zmage. Prav tako smo na servisu naredili zelo malo lastnih napak, kar je bila tudi ena od razlik v primerjavi s prejšnjimi tekmami. Vesel sem zmage in da je naslov državnega prvaka ostal v Ljubljani.«

Besedilo in fotografija: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice